Kuchnia brazylijska

... czarnoskórych niewolników bez wątpienia wywarło wpływ na jej szeroko pojętą kulturę. W ogromnej różnorodności brazylijskiego jedzenia odnaleźć można kiełbasę, piwo, makaron i sosy, które świadczą o falach ... między innymi następujące dania: ...

dawno temu

Główka pełna witamin

... poszarpane liście. Świetnie nadaje się do mięs, ryb, wędlin i serów, ale sprawdza się także w połączeniu z warzywami. Można ją doprawić sokiem z cytryny , czy oliwą i wpleść do całości orzechy. Co ciekawe ... sałatki. Bardzo dekoracyjna. ...

dawno temu

Pieczony kurczak

... do pieczenia. Co jakiś czas należy zajrzeć do niego i polać go sosem, jaki wydzielił. Mięso należy pieć około 1,5 godziny. Kilka minut przed zakończeniem pieczenia na kurczaka należy położyć kawałki masła i zdjąć folię. Dzięki temu upieczone ...

dawno temu

Jak ze zwykłych ziemniaków zrobić „fancy” dodatek, czyli o posypkach do ziemniaków słów kilka.

... i lekko zielonkawy kolor naszym ziemniakom. Doskonale wpasuje się do obiadu złożonego z mocno przyprawionych mięs, mocnych, ciężkich smakowo sosów i sałatek polanych sosem vinaigrette, czy też skropionych ... może świetnie podkreślić smak mięsa, ...

dawno temu

Kilka słów o barbecue, czyli grillowaniu

... (lub w wersji amerykańskiej często barbeque), w skrócie BBQ, pochodzi od indiańskiego słowa barbacoa oznaczającego powolne pieczenie mięsa nad rozżarzonymi węglami. Barbecue (w Australii nierzadko zdrabniane ... powietrzu. Grill to ruszt lub ...

dawno temu

Strogonow - przepis tradycyjny

... kuchni francuskiej (polędwica smażona z sosem) i rosyjskiej (sos jest dodawany do potrawy). Strogonow składa się z pokrojonej w długie i wąskie paski polędwicy, smażonej z pieczarkami i cebulką, czasem ... nie chciał dać satysfakcji rywalowi i ...

dawno temu

Makaron po chińsku

... , pieprz,sos sojowy. Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Mięso oczyszczamy, myjemy i po pokrojeniu w kostkę nacieramy solą, pieprzem ... się strzec sosów, zwłaszcza tych opierających ...

dawno temu

Lasagne z kurczakiem

... warstwowo surowy makaron, mięso, a także przygotowany sos beszamelowy. Całość potrawy natomiast posypujemy znaczną ilością startego żółtego sera. Całość powinno się zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180-200°C. Smacznego! ... się jak ...

dawno temu

Żeberka w miodzie - są potrawy, którym się nie oprzesz

... papryczkę chili2-3 ząbki czosnku 4 łyżki miodu 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wódki pół szklanki bulionu łyżkę mąki ziemniaczanej sól pieprzolej1. Najpierw zajmij się żeberkami ... . Pokrój je na małe kawałki. 2. Teraz ...

dawno temu

Co podawać do sake?

... posiekanymi warzywami, lub mięsem z dodatkiem aromatycznych przypraw. Świetnie będą smakować, jeśli podamy je z orientalnym sosem sojowym oraz ziołowym serem.   Smażone krewetki – będą świetnie ... jedynie przyprawy takie jak np. sos sojowy, czy ...

dawno temu

Jak gotować na parze?

... mięsa lub też zawiesistych sosów. To także świetny sposób na skuteczną walkę z wysokim poziomem cholesterolu albo zaburzeniami układu pokarmowego. Warto także wskazać wysokie walory smakowe. Gotując ... , odrobinie cherry i sosu sojowego. ...

dawno temu

Przyprawa oregano

... z mięsem i jajkiem, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Sos z oregano – stanowi smaczny dodatek do sałatek czy dań obiadowych. Do śmietany dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a następnie ... rozwiązaniem jest wykorzystanie kapusty ...

dawno temu

Ser mascarpone - kilka fajnych przepisów

... deserów (np. tiramisu), niekiedy serwowany jest wraz z lampka koniaku. Ser mascarpone gości także w wielu przepisach na dania włoskie, m.in. z makaronu i sosy. Dzięki kremowej, gładkiej konsystencji ... , niekiedy rozsmarowywany jest na ...

dawno temu

Przygotuj szybki obiad w jednym garnku!

... mięso. Gotuj przez 5 minut lub dopóki nie zbrązowieje. Dodaj koncentrat, sos do makaronu, bulion i majeranek. Doprowadź do wrzenia i wrzuć makaron. Zmniejsz temperaturę i duś pod przykryciem, często ... . Włóż do garnka pomidory i cytrynę. ...

dawno temu

Łosoś z serem

... kawałki, które następnie wkładamy do ostudzonego sosu. Całość delikatnie mieszamy, aby mięso ryby nie rozdrobniło się na mniejsze kawałki. Danie podajemy na zimno, dodając do ozdoby pokrojony szczypiorek, a także ćwiartki cytryny. Smacznego! ... ...

dawno temu

Zapiekanka z cukinii

... z oliwek.Świeży filet z kurczaka należy umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i przygotować jak do kotletów. Następnie mięso trzeba posolić, dodać sporo grubo mielonego pieprzu, oregano, bazylię, tymianek ... i rozmaryn. Pierś z kurczaka powinna zostać ...

dawno temu

Składniki na naleśniki

... będzie farsz przygotowany z podsmażonych pieczarek, sera żółtego i mięsa mielonego w wybranym sosie. W wersji dla wegetarian polecam przygotowanie naleśników z nadzieniem szpinakowym połączonym z serem ... żółtym lub fetą i czosnkiem. Palce ...

dawno temu

Yorkshire pudding

... . Babeczki po wyjęciu powinny być rumiane a ich środek lekko pusty. Yorskshire pudding - z czym podawać? Yorkshire pudding to w Anglii zamiennik ziemniaków, zatem można go podawać z sosem, jako dodatek ... do pieczonych mięs czy sałatek. ...

dawno temu

Gęś pieczona - dla całej rodziny

... z jabłkami. Pokrój je na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i wypchaj nimi gęś. 6. Zaszyj mięso lub zapnij je wykałaczkami. 7. Włóż gęś do piekarnika i co jakiś czas polewaj ją wytopionym sosem. 8 ... pożądane. 3. Natrzyj więc mięso (od zewnątrz u ...

dawno temu

Zdrowe kanapki

... , tempeh (soja), pomidor, sałata;pieczywo pszenne, masło orzechowe, truskawki lub jeżyny.Kanapki z mięsem: pieczywo pszenne, pieczone chude mięso wieprzowe, figi;pieczywo pszenne, tuńczyk w sosie ... więcej soli i konserwantów. Pora na dodatki ...

dawno temu

Wielkanocne smakołyki i ich kaloryczność, czyli jak odchudzić święta?

... jak: jajka czy mięso. Unikajmy też pieczywa, ziemniaków, ciężkich sosów do mięs czy nadmiaru ciasta. Wybierzmy zdrowsze techniki obróbki kulinarnej, takie jak pieczenie w folii, rękawie czy naczyniu ... na puszystą masę z 1 ugotowanym dużym ...

dawno temu

Rodzaje kasz i ich walory odżywcze

... – z kukurydzy. Jest bogatym źródłem beta-karotenu. Świetnie spełnia swoje zadanie dodana do sosów (bo lekko je zagęszcza) oraz zup i gulaszów. Można ją także dodawać do mięs i warzyw. Stanowi podstawowy ... z nich: Kasza jęczmienna – z ...

dawno temu

Karp z bakaliami - oryginalnie na Wigilię

... migdałów, rodzynek i suszonych śliwekpo 2 łyżki masła i sosu sojowegopieprzsok z cytrynylistek laurowy5-6 ziaren ziela angielskiegołyżeczkę imbiru Krok 1 Umyj rybę, pokrój ja na dzwonka oraz przypraw solą ... włóż karpia. Po 20 minutach na małym ...

dawno temu

Chili con carne

... Składniki jakie są niezbędne to: 450 g mielonego mięsa wołowego, 1 l bulionu, pół szklanki koncentratu pomidorowego, 3 cebule, 3 pomidory, 3 marchewki, puszka czerwonej fasolki oraz kukurydzy, kilka ząbków ... mięsa połączonego wcześniej z ...

+ Pokaż więcej