Do grzybobrania marsz!

... . Potrawy ze świeżymi grzybami nabierają bowiem wyśmienitego aromatu, którego nie dadzą nam te kupione w sklepie. Dziś polecamy Wam kilka potraw z grzybami w roli głównej.  ... . Potrawy ze świeżymi grzybami nabierają bowiem wyśmienitego ...

dawno temu

Ile mają kalorii nasze ulubione potrawy?

... tłuste mięsa z sałatkami z majonezem. Zajrzyj do naszej galerii i zobacz ile mają kalorii ulubione letnie bomby kaloryczne. ...

dawno temu

Schab w kawie

... smakowało, a zwłaszcza miłośnikom mięsa i kawy. Do tego wystarczy ryż i smaczna surówka. Naprawdę robi wrażenie. ... dag masłałyżkę mąki pszennejłyżeczkę  majeranku i oreganosólpieprzKrok 1 Zacznij od smacznego mięsa. Umyj je, osusz i pokrój w ...

dawno temu

Gąska na staropolskim stole

... z gęsi, krupnik na gęsinie, czy przejęte z kuchni żydowskiej gęsie pipki to chyba najpopularniejsze potrawy z gęsi w kuchni staropolskiej. ... Gęsina była bardzo cenionym mięsem na staropolskim stole, przyrządzano ją na wiele sposobów nie tylko ...

dawno temu

Pieczony boczek na zimny dzień

... Warto przygotować pieczony boczek. Doskonale smakuje nie tylko jako dodatek do obiadu, na przykład do pieczonych ziemniaków, ale także na zimno z chrzanem. Takie mięso pachnie pięknie i rozgrzewająco, a to za sprawą czosnku, cebuli, świeżutkiego ...

dawno temu

Potrawy i przyprawy będące afrodyzjakiem – dzięki nim hiszpańska mucha „odleci” w niepamięć!

... , krewetki, czy ostrygi (przysmak Cassanovy - może coś w tym jest?). Wysoko na liście „wzbudzających pożądanie” potraw zajmuje także kawior. Przyprawy – tu różnorodność jest dość duża. Do głównych zalicza ...

dawno temu

Trochę Turcji na talerzu

... Są potrawy bardziej pasujące do kobiet i te bardziej odpowiadające mężczyznom. Jeśli zdobyte ma zostać serce kobiety, najlepiej postarać się o coś lekkiego, warzywnego, z ledwo wyczuwalną nutką oliwy ... i oczywiście o lampkę wina. Serce ...

dawno temu

Kotlety z soi - smaczne i zdrowe

... Powinnaś jeść mięso najwyżej 3 razy w tygodniu. W pozostałe dni warto sięgać po rybę i soję. Może masz dziś ochotę na tę drugą opcję. Kotlety sojowe są zdrowe i bardzo smaczne. Spróbuj czegoś nowego, odłóż na chwilę smażenie mielonych i ...

dawno temu

Mleko kokosowe - zastosowanie

...   Ten popularny napój w krajach tropikalnych znajduje także swoje zastosowanie w kuchni. Do czego można go dodawać, aby potrawy nabrały wytwornego smaku? Przedstawiam Wam kilka kulinarnych pomysłów. ... Ten popularny napój w krajach tropikalnych ...

dawno temu

Węgierskie specjały

...   Wiele potraw z kuchni węgierskiej, takich jak leczo, czy gulasz, „przyjęło się” w Polsce. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Babgulyas jest... zupą, a w Lecsó nie ma i nigdy nie było mięsa ani kiełbasy ... . Tym, co my nazywamy gulaszem jest ...

dawno temu

Patelnia wok

... Przygotowywanie potraw w woku to ponoć recepta Madonny na zachowanie szczupłej sylwetki. Naczynie kuchenne przypominające misę z dwiema rączkami to coś, co w swojej kuchni powinien mieć każdy, kto ... chce szczycić się mianem wytwornego ...

dawno temu

Tradycyjne potrawy kuchni greckiej

... , ale za mogę nacieszyć Wasze oczy greckimi przysmakami. Nie jest to na pewno wyczerpujące zestawienie, jednak chciałem wybrać jedne z najbardziej typowych potraw greckich. Pokrótce opiszmy więc poszczególne ... potrawy. Loukoumadesto ...

dawno temu

Potrawy z dyni

... , sól i pieprz. Dynia wysubtelnia i lekko osładza smak potrawy, a do tego, takie danie jest świetnym obiadowym rozwiązaniem dla wegetarian. Jeśli zaś nie macie ochoty na danie obiadowe, polecam przygotowanie łagodnej w smaku i bardzo pożywnej ...

dawno temu

Pyzy ziemniaczane

... Czasami dobrze jest wyprawiać się w kulinarną podróż w poszukiwaniu nowych smaków. Na co dzień jednak znacznie lepiej sprawdzają się potrawy doskonale nam znane, choć trochę przez nas zapomniane ... w tym przypadku nie są również cieszące się ...

dawno temu

Kuchnia podlaska

... Zastanawiałaś się kiedyś, jakie bogactwo kulinarne skrywają różne regiony Polski? Zdarza się, że dopiero odwiedzając malownicze zakątki naszego kraju, mamy okazję spróbować niesamowitych potraw ... , jakie bez kompleksów mogą konkurować z tak ...

dawno temu

Haggis – szkocka potrawa narodowa

... Haggis to specjał szkockiej kuchni, przyrządzany z owczych podrobów wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku. Potrawa przypomina polską ... i serwuje w domach, restauracjach i pubach. ...

dawno temu

Mięso i ziemniaki wciąż podstawą polskiego obiadu

... Niemal 50 proc. Polaków na obiad je mięso, a 42 proc. ziemniaki. Po kasze sięga zaledwie około 2 proc. z nas, zaś po rybę wciąż niecałe 4 proc. Na śniadanie ponad 84 proc. wybiera pieczywo, a tylko 4 proc. zupę mleczną - wynika z badania ...

dawno temu

Mięso przetworzone nie zawsze jest rakotwórcze. Od czego to zależy?

... W ostatnich latach wiele mówi się o negatywnym wpływie na zdrowie przetworzonych produktów mięsnych. Światowa Organizacja Zdrowia zaklasyfikowała przetworzone mięso jako produkty o działaniu ... Mięso przetworzone - co kryje się pod tym ...

dawno temu

#dziejesienazywo: Jak wybierać wołowinę?

... O sezonowaniu mięsa opowiedział w #dziejesienazywo najpopularniejszy rzeźnik w stolicy, Grzegorz Kwapniewski. ... 1875212 Wołowina to wciąz niedoceniane przez Polaków mięso. W przeciwieństwie do innych gatunków gości na naszych stołach ...

dawno temu

Smaczny serek z robaczkami

... Czy są jakieś potrawy, których nie zjedlibyście za żadne skarby? Może śmierdzący śledzik? Albo skorpion w karmelu na patyku? A co powiecie na rybkę Takifugu, której zjedzenie może skończyć sie ... zejściem? A może wolicie rybę Sarpa salpa,która ...

dawno temu

Coś dla seromaniaków

... Choć ser żółty w postaci zapiekanej jest ponoć niezdrowy, to chyba każdy z nas przyzna, że smakuje wyśmienicie. Ciągnąca się, mięciutka konsystencja nadaje potrawom niebywałego smaku. Rację ... , mięsem i serem żółtym doceniają Ci, którzy w ...

dawno temu

Gęsia pierś na sałatce z rukoli i kiełków rzodkiewki

... Pierś gęsia jest bardzo cenionym mięsem. Dziś przygotujemy z niej potrawę którą możecie zaimponować każdemu miłośnikowi kuchni. ...

dawno temu

Jesteśmy hipokrytami

... , ale kochamy kotlety schabowe. Karzemy człowieka, który znęca się nad zwierzętami, ale sami swoim milczeniem pozwalamy, by nieludzki przemysł mięsny dalej się rozwijał. Wolimy jeść nafaszerowane ... antybiotykami mięso zwierzęcia, które ...

dawno temu

Wigilia po litewsku

... – łamanie opłatkiem, prezenty, jedno wolne nakrycie, rozdawanie prezentów, 12 potraw, prezenty pod choinką... Czy wspomniałem już o prezentach? W kwestii kulinarnej również nasze tradycje są zbliżone ... – jest karp świąteczny, śledź, kutia, ...

+ Pokaż więcej