Właściwości gruszki

... idealne na kompot z suszu. Owoc znakomicie komponuje się w połączeniu z serem pleśniowym i orzechami włoskimi. To częsty składnik sałatek. Dlaczego warto sięgać po gruszki? ... idealne na kompot z suszu. Owoc znakomicie komponuje się w ...

dawno temu

Rzeżucha - warzywo na zimę

... Zimową porą trudno o świeże i pachnące warzywa. Dlatego zamiast przekopywać sterty warzyw w markecie w poszukiwaniu najładniejszych okazów, posiej rzeżuchę! Będziesz mogła dodać ją do sałatek, położyć na kanapki i wrzucić do sosu. Jakie ...

dawno temu

Napój jak duży hamburger

...   Brytyjscy naukowcy są w trakcie opracowywania napoju, który ma sycić tak samo, jak duży, kaloryczny posiłek. Naukowcy zmodyfikowali popularnie stosowany zagęszczacz spożywczy, używany przy produkcji sosów do sałatek czy lodów, i chcą go ...

dawno temu

Właściwości migdałów

...   Są świetnym dodatkiem do ciast i deserów, ale równie dobrze sprawdzają się jako składnik sałatek czy nawet panierka do mięs! Mało kto wie jednak, że migdały to istna bomba witamin i składników mineralnych, których nasz organizm potrzebuje. ...

dawno temu

Ser ricotta - przepisy

... warto dodać także bazylię. Sałatka z ricottą – możemy ją przygotować tak, jak tradycyjną sałatkę grecką. W tym celu kroimy pomidory i ogórki w kostkę, dodajemy ser ricotta, polewamy oliwą z oliwek ... i dodajemy kilka listków bazylii. Innym ...

dawno temu

Działanie ananasa

... sałatkę. Co sprawia, że ten egzotyczny owoc jest nieocenionym źródłem witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu? ... sałatkę. Co sprawia, że ten egzotycznyowoc jest nieocenionym źródłem witamin niezbędnych do prawidłowego ...

dawno temu

Zupa z czerwonej fasoli

... Ostatnio kupiłam czerwoną fasolę. Dodałam kilka ziaren do sałatki, a reszta stała bezużytecznie w lodówce. Bardzo nie lubię jak jedzenie się marnuje i nie mogłam pozwolić, by tak się stało ...

dawno temu

Sos winegret po meksykańsku

... Ten pyszny sos winegret po meksykańsku do doskonały dodatek do ryb i mięs na zimno, drobiu, sałatek, wędlin i warzyw. Warto poznać przepis, by później nadawać swoim przyprawom oryginalny smak ...

dawno temu

Oliwka europejska

... Jej owoce są doskonałym składnikiem sałatek. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oliwka europejska słynie nie tylko z oryginalnego smaku, ale i szerokiego wachlarza działań leczniczych. Dziś obecna jest niemal na wszystkich kontynentach. Z powodzeniem ...

dawno temu

Domowy przepis na pyszne ptasie mleczko

... Są takie desery, bez których nie mogłybyśmy się obejść. Wszelkie ciasta, ciasteczka i sałatki owocowe zawsze są smacznym udekorowaniem obiadu lub lunchu. Przepisy na ulubione desery próbujemy ...

dawno temu

Dip z zielonych oliwek jako pyszny dodatek do potraw!

... Jakie dodatki do potraw lubicie najbardziej? Warzywa lub sałatki? A może sosy – ostre, czosnkowe, łagodne i tak dalej? Dziś proponuję pyszny dodatek do dań w postaci kremowego dipu z zielonych oliwek ... także zastosowanie w przemyśle ...

dawno temu

Świąteczne pierogi po krakowsku. Rozwiązanie konkursu!

... Na nasz świąteczny konkurs przyszło wiele różnorodnych zgłoszeń. Pojawiły się przepisy tradycyjnych potraw, jak pieczone ryby i słodkości, ale też zupełnie zaskakujących, jak zupa śledziowa czy sałatka z uszkami (dla osób nie przepadających za ...

dawno temu

Muffinki bananowo-orzechowe

... ,¾ szklanki gruboziarnistego, nierafinowanego cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżeczka soli oczyszczonej,szczypta soli,¼ szklanki świeżych pestek słonecznika,3 łyżki ziarna sezamowego,1/3 szklanki ... mąkę, cukier, proszek dopieczenia, ...

dawno temu

6 nietypowych gatunków fasoli

... . W gotowaniu zachowuje się tak samo jak fasola biała i czerwona, można ją więc bez problemu łączyć. Ze względu na swój wygląd, najczęściej wykorzystywana jest do dań, gdzie widać jej dekoracyjne walory – sałatek i zup.   ... – sałatek i zup. ...

dawno temu

Tuńczyk: właściwości

... tuńczyka? W Japonii jest często spożywany na surowo w postaci sushi. W Europie zwykle konserwowany lub wędzony. Poniżej przepis na pyszną i szybką sałatkę z tuńczyka. ... tuńczyka? W Japonii jest często spożywany na surowo w postaci sushi. W ...

dawno temu

Sos sezamowy

... w kuchni, a to wielka szkoda. Sos przyrządzony na bazie ziaren sezamu nadaje się bowiem zarówno jako dodatek do mięs, jak i świetnie się spełnia w przypadku nadania aromatycznego smaku warzywnym sałatkom. Jak go wykonać? Oto krótki przepis. ... ...

dawno temu

Majonez – czy zawsze szkodliwy?

... na wielkanocnym stole w towarzystwie jajek na twardo, sałatek itd. Jak więc rozbroić takiego wroga? Może używając do celów niekulinarnych, np. takich jak podane poniżej. ... na wielkanocnym stole w towarzystwie jajek na twardo, sałatek itd. Jak ...

dawno temu

Właściwości bananów

... Banana można spożywać na surowo, w sałatkach, jogurtach, w postaci suszonej, smażonej lub jako dodatek do ciast. Bardzo smaczne i pożywne są koktajle bananowe. Banan w diecie dziecka pojawia się około ósmego miesiąca, choć niektóre mamy podają ...

dawno temu

Smażona cukinia - pomysł na kolację

... Smażona cukinia to doskonały pomysł na kolację albo podwieczorek. Coś zamiast kanapek albo sałatki. Robi się ją w tak prosty sposób, że opisanie tej czynność, trudno nawet nazwać przepisem. Warto ...

dawno temu

Dania w sam raz na upały

... swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Ciężkie, tłuste potrawy i góry mięsiwa należy warto zastąpić warzywami, owocami i innymi delikatnymi i bogatymi w witaminy daniami. Oto przepisy:     Sałatka królewska   8 ...

dawno temu

Potrawy z porem

... wplatać w serwowane dania jak najczęściej. Tak też jest z porem. Jakie specjały możemy wykonać wykorzystując to warzywo? Sałatka z porem– możesz ją przyrządzić np. mieszając kawałki kurczaka wędzonego ...

dawno temu

VETOSAN Derma Plus – intensywna regeneracja skóry i sierści naszych pupili

... z nim olej z krokosza, proszek słonecznika, proszek z ogórecznika, siemię lniane. Dzięki temu VetoSan DERMA Plus zapewnia intensywną regenerację skóry i sierści oraz wspomaga leczenie dermatologiczne. ...

dawno temu

Szałwia w twojej kuchni!

... W naszej kuchni używamy wielu różnych przypraw. Jedne pasują bardziej do mięsa, inne do zup czy sałatek. Najczęściej kierujemy się walorami smakowymi, nie zastanawiając się nad ich wartościami ... się z wyrazistymi w smaku potrawami. Gatunków ...

+ Pokaż więcej