Niebezpieczna kranówka

... się w ten sposób do powstawania różnych infekcji. Dłuższe spożywanie chlorowanej wody może być przyczyną chorób nowotworowych jelit i pęcherza moczowego; rdza, która pojawia się w wodzie na skutek jej kontaktu ... . Choroby powstałe na skutek ...

dawno temu

Ból sutka

... więcej estrogenu, co wiąże się z mniejszą stymulacją hormonalną sutków. Staraj się dbać o odpowiednią wagę, gdyż u kobiet szczupłych ból jest mniejszy, a guzki pojawiają się rzadziej. Spożywaj ... , korzenia mniszka pospolitego,olej z wiesiołka ...

dawno temu

Profilaktyka raka jelita grubego

... Przyczyny zachorowań na raka jelita grubego: złe nawyki żywieniowe (dieta wysokotłuszczowa, uboga w owoce i warzywa, spożywanie peklowanych mięs i produktów o dużej zawartości cholesterolu),brak ... jednostronnego odżywiania (spożywanie w ...

dawno temu

Sposoby na kaca

... było organizmowi zmierzyć się z większą dawkąalkoholu, warto w dniu planowanej imprezyzastosować lekkostrawną dietę. Wskazane są produkty pochodzeniaroślinnego, spożywanie dużej ilości płynów – wody lub naparów ... , a umiejętne spożywanie ...

dawno temu

Domowe oczyszczanie organizmu

... wypróbować domową kurację oczyszczającą. Powinna ona trwać przez co najmniej kilka dni. Jedna z propozycji mówi o tym, by spożywane produkty ograniczyć na co najmniej jeden dzień do świeżych owoców ... pochodzenia zwierzęcego występuje wiele ...

dawno temu

Działanie witaminy A

... . Wszystkie wymienione produkty należy spożywać w odpowiedniej ilości, gdyż zbyt duże ilości spożywanego masła lub wątroby mogą być szkodliwe dla zdrowia. Funkcje witaminy AWitamina A posiada ...

dawno temu

Objawy odwodnienia

... szybciej się regeneruje. Zamiast inwestować w balsamy nawilżające do ciała, warto zwiększyć dzienną ilość spożywanych płynów. Szczególnie podatna na przesuszenie jest skóra pod oczami. Gdy staje ... . Szczególnie niezdrowa jest także dieta ...

dawno temu

Zakwaszenie organizmu

... diety. Przyczyną zakwaszenia organizmu jest zbyt duże spożywanie produktów kwasotwórczych, do których należą: kawa, czarna herbata, alkohol, cukier (generalnie węglowodany), białka zwierzęce ... do czasu zastąpić rybą. Najlepiej będzie ...

dawno temu

Historia ziemniaka

... produktem skrobiowym, spożywanym przez człowieka. Jedzenie omawianego warzywa zaspokaja szereg potrzeb organizmu na mikro- i makroelementy. W kartoflach znajduje się duża ilość witaminy C ... surowych młodych warzyw znajduje się 69 kcal, podczas ...

dawno temu

Rola witaminy K

... jest również bardzo istotne. Stosowanie leków i antybiotyków oraz spożywanie wysoko przetworzonych produktów z dużą zawartością konserwantów powoduje, że naturalny proces wytwarzania witaminy K zostaje ... antybiotykoterapii, a na co dzień ...

dawno temu

Pękające naczynka krwionośne

... . Ważne są także flawonoidy występujące w pomidorach czy brokułach, które uszczelniają naczynia krwionośne. Do tego z menu należy wykluczyć spożywanie zbyt ostrych przypraw, które pobudzają ciśnienie ... ich odporność. Istotne jest także ...

dawno temu

Właściwości kiszonej kapusty

... . Oprócz witamin, kapusta kwaszona posiada również w swym składzie sole mineralne – wapń, magnez, żelazo i potas. Ze względu na niskie pH kiszonki, nie powinny spożywać jej osoby o wrażliwych ... na odchudzanieDietetycy podkreślają oczyszczające ...

dawno temu

Witaminy w gruszkach

... czy żelazo. Zawarte w gruszce pektyny i błonnik, sprawiają, że spożywane te owocew diecie szybko powodują uczucie sytości, co pozwala nam w porę przyhamować wilczy apetyt na kolejne przegryzki ... o nazwie bor, ponadto zmniejszają ryzyko ...

dawno temu

ALKOHOL A ODCHUDZANIE

... , krakersy itp. Alkohol wymaga szybkiego spalenia przez nasz organizm, nie jest on magazynowany. Dlatego też przemiana materii spada – organizm zajmuje się rozkładem alkoholu, a spożywane tłuszcze ... . Dodatkowo piwo najbardziej ze wszystkich ...

dawno temu

Tych pięć zapachów skutecznie uchroni cię przed kleszczami!

... Olejek eukaliptusowy Roślina będąca ulubionym posiłkiem misiów koala znana jest z tego, że skutecznie odstrasza owady wszelkiej maści. A stosowana po ukąszeniu łagodzi swędzenie i obrzęk. Olejek ...

dawno temu

Zapalenie gardła

... w czasie największego bólu gardła powinna być przede wszystkim płynna, a więc spożywaj zupy i rozdrobnione pokarmy w postaci papki. Nie zapominaj o warzywach i owocach, które dostarczają niezbędnych ... witamin. Wskazane jest spożywanie czosnku, ...

dawno temu

Kilka sposobów nawadniania organizmu

... , dla osoby o masie ciała równej 70 kg zapotrzebowanie wynosi od 1,4 do 2,8 litra. Innym przelicznikiem zapotrzebowania na wodę jest ilość spożywanych kalorii. Przyjmuje się, że na 1 kcal  przypada 1 ... rozwiązaniem jest dystrybutor wody, ...

dawno temu

Dieta dla grupy krwi B

... . makrela, halibut, dorsz, flądra, szczupak, a także kawior oraz wiele produktów mlecznych. Koncentracja powinna być skierowana na spożywanie jogurtów, serów twarogowych, chudego mleka, sera feta ... człowieka z grupą krwi B. Dieta bezpieczna ...

dawno temu

Najdziwniejsze potrawy świata

... spożywania określonych potraw. Żydzi bowiem zgodnie z wiarą nie mogą spożywać mięsa wieprzowego. Dania świata mogą nam się wydawać dziwne z kilku powodów. Łączenie niektórych znanych nam składników ...

dawno temu

Rodzaje miodu

... z przeziębieniem, grypą i chorobami układu oddechowego.Miód wrzosowy – ma kolor i smak zbliżony do lipowego, jednak posiada intensywny aromat wrzosu. Zaleca się jego spożywanie w ramach profilaktyki ... , bowiem wzmacnia system obronny ...

dawno temu

Leczo z cukinii

... na promienie słoneczne skóry karotenu. Owoce te nie zawierają metali ciężkich, tzn. w trakcie wzrostu nie wchłaniają szkodliwych pierwiastków. Zatem spożywanie kabaczków jest idealnym rozwiązaniem zarazem ... dla osób odchudzających się, ...

dawno temu

Warzywa strączkowe

... strączkowychDo roślin strączkowym spożywanych w rożnych kuchniach świata zalicza się: białą fasolę, zielony groszek, fasolę szparagową, soczewicę jadalną, bób i soję. Szeroko znane są ich właściwości smakowe ... fasoli (346 kcal), soi (360 kcal) ...

dawno temu

Marokańskie specjały

... tylko do masła i miodu kwadratowy, puszysty naleśnik. Rghaif natomiast to masa chlebowa wyrabiana na słodko i spożywana jako ciastko. Herbata miętowa: zielona herbata z listkami świeżej mięty, koniecznie ... . Tagine: potrawa spożywana często ...

dawno temu

Czy ser żółty jest zdrowy?

... podczas spożywania sera żółtego, jest zaopatrzenie w cenne pierwiastki. Dzieci niechętnie pijące mleko mogą w ten sposób łatwo nadrobić niedobór wapnia w organizmie – warto więc podać im zabawny ser ... odchudzających. Do tego zawiera spore ...

+ Pokaż więcej