Witaminy dla dzieci

... nie wytwarza sam witamin (poza małymi wyjątkami), dlatego muszą być one dostarczane z pożywieniem. Zbilansowana dieta dziecka pozwala zachować zdrowie malucha, wpływa również na jego wygląd i samopoczucie. ... nie wytwarza sam witamin (poza ...

dawno temu

Jedzenie marchwi

... jak i ugotowanej, podczas gdy inni twierdzą żartobliwie, że jest to pożywienie dla królików, a nie ludzi. Czytając artykuł dowiesz się, którzy z nich mają rację i czy jedzenie marchwi jest korzystne dla zdrowia. ... jak i ugotowanej, podczas gdy ...

dawno temu

Dobry i zły cholesterol

... do zawałów serca. Cholesterol jest więc przedstawiany jako substancja szkodliwa, której należy w pożywieniu unikać. Od pewnego czasu jednak spotkać się można również z określeniem „dobry cholesterol”. Jak to zatem właściwie jest? ... i witaminy ...

dawno temu

Produkty zawierające żelazo

... go za mało, może to oznaczać anemię. Cierpi na nią 40% przyszłych mam. Tutaj dowiesz się, jakie są źródła żelaza w pożywieniu. ... swojemu organizmowi 26 mg żelaza. Źródła żelaza w pożywieniu Żelazo jest pierwiastkiem, który najlepiej się ...

dawno temu

Witamina C zapobiega procesom starzenia skóry

... Pierwsze zmarszczki, mniej elastyczna skóra a także bóle w stawach to oznaki niedoboru kolagenu. Kolagen jest białkiem o charakterystycznym składzie aminokwasowym. Znajduje się w tkance łącznej i jest jednym z podstawowych elementów budujących ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść nasiona?

... Nasiona to cenne źródło białka, wysoka wartość odżywcza i niska cena. Z tych powodów powinniśmy jak najczęściej po nie sięgać. Warto jeść nasiona, zarówno na słono jak i na słodko, gdyż ten cudowny pokarm korzystnie wpływa na stan naszego ...

dawno temu

6 powodów, dla których warto jeść ser

... Ser to bogactwo fosforu, przyswajalnego białka oraz witamin A i D. Jednak ze względu na swoją kaloryczność najlepiej spożywać go rano. Dzięki temu zapewnimy sobie energię na cały dzień. 30 g żółtego sera zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ...

dawno temu

Dieta bezglutenowa

... Osoby chorujące na celiakię nie mogą spożywać pokarmów zawierających białko roślinne, czyli gluten. Białko roślinne znajduje się w ziarnach zbóż pszenicy, żyta i jęczmienia. Celiakia, tj ... tak, to możesz przyjąć, że gluten również tam się ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Kurczak w jesiennej odsłonie

... Skrzydełko czy nóżka? Mięso drobiowe to prawdziwa skarbnica walorów smakowych i prozdrowotnych. Zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm ... , bogaty w witaminy z grupy B oraz takie składniki ...

dawno temu

Mleko dla niemowląt

... modyfikowanym. Faktem jest to, że dla noworodka, jak i dla niemowlaka jedynym źródłem pożywienia jest mleko. Najkorzystniej jest, by było to mleko matki, jednak mleko modyfikowane również ma cenne właściwości. ... modyfikowanym. Faktem jest to, ...

dawno temu

Jak ugotować jajka?

... Ale jaja! Pełne białka i wielu witamin. Uznawane są za zdrowe, choć powinny ich unikać osoby, z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Można jeść je na surowo, w postaci jajecznicy albo omleta ... . Pyszne są też gotowane. Ta łatwa ...

dawno temu

Jak zachować młodość?

... , że mężczyźni dołączają do kobiet w wyścigu o młodość. Rozwiązaniem są zabiegi kosmetyczne, ćwiczenia oraz właściwa dieta. Niektóre składniki odżywcze zawarte w pożywieniu znacznie spowalniają procesy starzenia. ... , że mężczyźni dołączają do ...

dawno temu

Morskie cuda na talerzu

...   Choć nie każdy je lubi , popularne owoce morza posiadają wysoki procent składników odżywczych. Są źródłem białka, zawierają witaminy z grupy B, a także posiadają w swoim składzie żelazo, magnez, jod, selen, cynk i fluor. ... Choć nie każdy je ...

dawno temu

Czy dieta jajeczna jest bezpieczna? List do Dietetyka

... na wysokiej jakości białko jaj kurzych nie będzie Pani odczuwała głodu. Jednak nawet najzdrowszy produkt spożywany w nadmiarze może mieć wręcz odwrotne właściwości. 24799Dieta, o której Pani pisze, trwa ... podobny mechanizm występuje w ...

dawno temu

Jak przestać się bać?

... pożywienie, pokój i leki. A jednak boimy się coraz bardziej. Starożytni wiedzieli, że o jakości doświadczenia decyduje umysł. Co takiego wsącza się w umysły dziś, że nasz poziom lęku ciągle wzrasta? I jak przestać się bać? ... pożywienie, pokój ...

dawno temu

Zdrowiej, naturalniej, mądrzej

... . Na szczęście nadal mamy pewną swobodę wyboru, a korzystając z niej mądrze, możemy ograniczyć ilość substancji chemicznych, jaka dostaje się do organizmu wraz z jedzeniem bądź jako składnik pożywienia. ... i półzamkniętych, dlatego ryby z ...

dawno temu

Czy jedzenie może nas uleczyć?

... i farmacja wykonały tak niebywały skok naprzód, to czy nadal potrzebujemy zdrowego i racjonalnego pożywienia? A może po prostu wystarczy zażyć magiczną pigułkę, która uleczy nas ze wszystkiego i nie trzeba będzie czytać etykiet w sklepach i ...

dawno temu

Gluten w diecie niemowlęcia

... Gluten to białko roślinne występujące w większości popularnych zbóż: w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Ze względu na możliwość wystąpienia reakcji alergicznej po jego spożyciu, należy wprowadzać go do diety dziecka z rozwagą i w odpowiednim ...

dawno temu

Oleje roślinne – esencja zdrowia

... przypisywano im rolę witamin i określano nazwą witamina F. Nasz organizm nie jest w stanie sam wytwarzać NNKT, dlatego musimy je dostarczać codziennie wraz z pożywieniem. ... przypisywano im rolę witamin i określano wspólną nazwą witamina F. ...

dawno temu

Suplementy diety dla dzieci

... w naturalny sposób wytwarzać żelaza, musi ono być dostarczane z pożywieniem. Zapotrzebowanie młodych ludzi na ten związek jest bardzo wysokie, dlatego dietę dziecka warto uzupełnić odpowiednimi suplementami. Sprawdź, jakie korzyści przynieść ...

dawno temu

Nowy schemat żywieniowy niemowląt

... Nowy schemat żywieniowy niemowląt już nie jest taki nowy – został przyjęty na VI Warszawskim Forum Żywieniowym w listopadzie 2006 roku. Takie wskazania dietetyków mają ograniczyć nadmiar białka i kalorii w diecie maluchów. ... Nowy schemat ...

dawno temu

Kilka pyszności z awokado

... W niektórych krajach owoc awokado nazywany jest "owocem maślanym", ze względu na dużą zawartość tłuszczów. Z tego też powodu, a także ze względu na dużą zawartość białka, owoc stanowił namiastkę ... % białka, karoteny, witaminę C, witaminy ...

dawno temu

Życie i dieta bez glutenu

... Gluten jest to białko pochodzenia roślinnego występujące w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Jego wartość odżywcza jest niewielka, jednak posiada rzadko spotykane wśród innych białek właściwości ...

dawno temu

Jajecznica z tuńczykiem

... Cenne źródło białka w połączeniu z kwasami tłuszczowymi = omega-3. Pod tym tajemniczym równaniem kryje się pyszny przepis na jajecznicę z tuńczykiem. Jeśli więc dotychczas traciłaś czas na wyszukanie niestandardowego pomysłu na śniadanie, podamy ...

+ Pokaż więcej