Witamina C zapobiega procesom starzenia skóry
DANUTA CAPIGA • dawno temuPierwsze zmarszczki, mniej elastyczna skóra a także bóle w stawach to oznaki niedoboru kolagenu. Kolagen jest białkiem o charakterystycznym składzie aminokwasowym. Znajduje się w tkance łącznej i jest jednym z podstawowych elementów budujących m. in. skórę, ścięgna, kości, stawy, rogówkę oka.
Pierwsze zmarszczki, mniej elastyczna skóra a także bóle w stawach to oznaki niedoboru kolagenu. Kolagen jest białkiem o charakterystycznym składzie aminokwasowym. Znajduje się w tkance łącznej i jest jednym z podstawowych elementów budujących m. in. skórę, ścięgna, kości, stawy, rogówkę oka.
— Kolagen to taki warkocz zbudowany z trzech łańcuchów białkowych. Dopóki jest ściśle skręcony, bardzo dobrze funkcjonuje, niezależnie od okolicy naszego ciała. Wraz z procesem starzenia i działaniem czynników zewnętrznych oraz wolnych rodników dochodzi do rozluźnienia tej struktury. Wtedy pojawiają się zmarszczki i problemy z układem kostno – stawowym – mówi dr Magdalena Zakrzewska, lekarz medycyny estetycznej z Kliniki La Nika.
Kolagen sam wytwarza włókna kolagenowe. U młodych i zdrowych organizmów jest regularnie wymieniany i odbudowywany. Po 26. roku życia organizm powoli traci zdolność odbudowywania włókien kolagenowych, coraz więcej kolagenu ulega rozkładowi, a produkcja znacznie się obniża. Proces utraty kolagenu nasila się wraz z wiekiem, do tego dochodzą różnego rodzaju czynniki, jak promieniowanie UV, palenie papierosów, zanieczyszczenia środowiska, długotrwała praca przed komputerem, stres, nieprawidłowa dieta i brak ruchu.
Niestety kolagen prawie nie występuje w pożywieniu. Naukowcy sugerują, że jego spadek w organizmie można zatrzymać. Jednym ze sposobów jest dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy C.
Witamina C słynie ze swych zdolności odpornościowych, ale główną jej rolą jest wspomaganie syntezy białek, w tym również kolagenu. Niedobór jej w organizmie blokuje syntezę kolagenu, ale też powoduje wiele chorób.
Witamina C chroni cząsteczki kolagenu przed działaniem wolnych rodników, ale nie zwiększa jego produkcji. Pomocna jest przy stosowaniu preparatów z kolagenem, gdyż wzmacnia ich działanie. Największym jej źródłem są warzywa i owoce, zwłaszcza pietruszka, papryka, owoce cytrusowe i jagodowe.
Źródło: Newseria Lifestyle
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze