Dlaczego freeganie jedzą śmieci

... wędliny i tym podobne. Supermarkety i restauracje, zwłaszcza te ekskluzywne i drogie, wyrzucają ogromne ilości jedzenia już wtedy, kiedy zbliża się termin ich przydatności do spożycia. A to znaczy ...

dawno temu

Kwas foliowy

... osób jedzących duże ilości wędlin i mięsa. Homocysteina podwyższa krzepliwość krwi i poziom tzw. złego cholesterolu LDL. Szczególnie bogate w kwas foliowy są liczne produkty roślinne ...

dawno temu

Masz tylko jedno serce

... przetworzona, z dużą ilością tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego (tłuste wędliny, mięso, masło, smalec) z pewnością nam nie służy. Alternatywą dla niej są takie produkty jak: ryby morskie, oleje ...

dawno temu

Dlaczego potrzebujemy elektrolitów?

... ) może spowodować znaczny wzrost poziomu cholesterolu. Sodu dostarczają oprócz samej soli także słone produkty, jak np. wędliny, a także jaja kurze. Potas (K) Prawidłowe stężenie we krwi 3,5-5,1 mmol/l ...

dawno temu

Konserwanty i dodatki do żywności

... ) - dodawany do mięs i foliowanych wędlin; źródło trujących i rakotwórczych nitrozamin;octan potasu (E261) - dodawany do różnego rodzaju marynat, sosów, szkodzi na nerki i serce;E230 - E237 - grupa ...

dawno temu

W poszukiwaniu autentyczności

... mazurskim. I nie mam tu na myśli koloru porcelany lecz tego, co na tym talerzu się znajduje. Inne są wszak lokalne produkty (sery, wędliny, owoce), inne przepisy i inne pomysły na podanie danie ...

dawno temu

Rozwój mózgu dziecka i składniki odżywcze ważne dla tego procesu

... i wędliny, paprykę czerwoną, ziemniaki i warzywa liściaste). Po narodzinach Rozwój mózgu dziecka po narodzinach polega przede wszystkim na rozroście neuronów. Dziecko rodzi się ze 100 miliardami ...

dawno temu

Dieta na dobry nastrój

... główki sałaty, sos winegret, garść prażonych pestek dyni, 2 plasterki chudej wędliny, 2–3 rzodkiewki, dowolne zioła) Kromka chleba sitkowego II DZIEŃ Śniadanie I Muesli tropikalne z jogurtem ...

dawno temu

Artystka w nas

... półmiska z wędliną. Skoro już lubię robić zdjęcia, czemu nie pójść o krok dalej i nie rozwinąć umiejętności na kursie? W obiektywie świat wygląda subiektywnie. To zatrzymane małe światy sprzed ...

dawno temu

Obroń się przed rakiem piersi

... , lepiej poszukaj sprawdzonych i polecanych przez znajomych dostawców mięsa, wędlin, jaj, mleka, warzyw i owoców. Odwiedzaj sklepy osiedlowe, bazarki, warzywniaki. Możesz też kupować ekologiczne ...

dawno temu

Zawał to problem młodych

... o soli, jest jej dostatecznie dużo w przetworzonych produktach: wędlinach czy rybach. Zamiast czerwonego mięsa jeść więcej warzyw i owoców. Szybko może się okazać, że taka dieta jest nie tylko zdrowa ...

dawno temu

Jak pachnie Francja

... dania. Codziennie piliśmy wino, kalwados i kir, delektowaliśmy się lokalnymi wędlinami. Rodowa posiadłość była, jak każdy zwyczajny dom, wyposażona w nowoczesny sprzęt gospodarstwa domowego. Jedną ...

dawno temu

Pikantne szczegóły na temat pieprzu

... ozdobi talerz z wędlinami czy warzywami. Pieprz czerwony charakteryzuje się słodko-gorzkim smakiem i intensywnym kolorem. Jest łagodniejszy od czarnego, jednak niezwykle trudno znaleźć oryginalny produkt ...

dawno temu

Czego potrzebują twoje włosy, by być zdrowe i piękne?

... zbożowymi, ziemniakami, a także wraz z mięsem i wędliną (polecamy ją, ale ze sprawdzonych źródeł). Cynk – by go dostarczyć możesz jeść na przykład nasiona roślin strączkowych, pestki dyni, jaja, mięso ...

dawno temu

Skuteczne sposoby na oczyszczanie i odkwaszanie organizmu

... z produktów, które nas zakwaszają: to głównie duże ilości mięsa i wędlin, pieczywo, makarony, słodycze, alkohol, kawa i herbata. Po drugie – do codziennego jadłospisu wprowadzić trzeba więcej artykułów ...

dawno temu

Nie wyrzucaj!

... głównie pieczywo, owoce, warzywa i wędliny. Żywność marnuje się na każdym etapie – od wytworzenia do konsumpcji. Część zbiorów nie zostaje zebrana lub przetworzona na czas, wreszcie – wyprodukowana ...

dawno temu

Ona je za zdrowo! Historia ortorektyczki

... dniem na drodze jej nowych nawyków żywieniowych. Porzuciła wszelkie rzeczy z listy niezdrowych składników. Cukier nie miał wstępu do jej ust. Podobnie jak mleko (wiadomo, że to biały zabójca), wędliny ...

dawno temu

Nadciśnienie - choroba cywilizacyjna

... z tego, że niektóre produkty gotowe zawierają dużo soli, jak np. wędliny, chipsy, niektóre sery, pizza czy hamburger (aż 100mg sodu w jednym kęsie), warzywa konserwowe, zupy w proszku, orzeszki słone itp. Ograniczenie ...

dawno temu

Zalety cukru i soli

... jest już udowodniony i niewątpliwy, powinniśmy używać jej niewiele, co nie znaczy wcale. Sól znajduje się m.in. w serach żółtych, wędlinach, kostkach rosołowych, mieszankach przypraw typu Vegeta ...

dawno temu

Mamo, jestem wampirem!

... ” właśnie - która to potrawa składa się z parówek i wędlin pokrojonych w plasterki. Potem jest jeszcze bardziej bez sensu - jakiś chuderlawy młodzieniec w okularach śpiewa durnowatą piosenkę „Mięsny jeż ...

dawno temu

Mięso i ziemniaki wciąż podstawą polskiego obiadu

... jada zupę. Zdecydowana większość Polaków - ponad 84 proc. - do swojego śniadaniowego jadłospisu włącza pieczywo. Spośród tych z nas, którzy jedzą poranny posiłek, prawie połowa zjada wędliny - ponad 46 ...

dawno temu

Jeść za dwoje?

... , co równoznaczne jest z włączeniem do jadłospisu jednej dodatkowej przekąski np. w postaci kanapki z chudą wędliną i warzywami lub jednej porcji sałatki owocowej - banan i jabłko. Jeśli chodzi o jakościowe ...

dawno temu

Okradasz swojego szefa?

... . Moja mama pracowała w zakładach drobiarskich i ona też kradła, tak to przynajmniej oceniam z perspektywy czasu. Wynosiła z pracy wędlinę. Każdego dnia między dokumenty wkładała kilka plasterków ...

dawno temu

Co do herbaty

... tłuste potrawy, cielęcinę, drób, ryby, wątróbkę, wieprzowinę i dania z roślin strączkowych oraz potrawy z jarzyn. Można ją znaleźć w wędlinach i marynatach do mięs. W okresie grillowania chętnie używana ...

+ Pokaż więcej