Selen źródłem dłuższego życia

... . Selen obecny jest w zbożu, mięsie, jajach czy też w skorupiakach. Dodając dziennie do jadłospisu trzy kromki pełnoziarnistego pieczywa, możemy wpłynąć na odporność naszego organizmu ... jeść dodatkowe trzy kromki pełnoziarnistego chleba ...

dawno temu

Dobry chleb

... być złocisty. Ważna jest także waga – te lekkie produkowane są na sztucznych składnikach, takich jak spulchniacze i polepszacze, które powodują, że masa jest jakby „napompowana”, ale jednocześnie pieczywo ...

dawno temu

Piramida zdrowego żywienia

... w USA (Department of Nutrition, Harvard School of Public Health) pod kierunkiem prof. Waltera C. Willetta opracowali nowe zasady żywienia, w których białe pieczywo, ryż i makarony znalazły się wśród ... produktów, które powinniśmy jeść rzadko. ...

dawno temu

Pomysł na śniadanie – placek kukurydziany

... Zaglądasz rano do szafek w poszukiwaniu przysmaków na śniadanie a tu przykra niespodzianka – brak chleba. Jeśli nie masz ochoty ubierać się w pośpiechu by kupić pieczywo upiecz placek z kaszą kukurydzianą. Jest pożywny i zdrowy, a podawać go ...

dawno temu

Jedzenie błonnika pozwala zachować formę do późnej starości

... Regularne spożywanie odpowiednich ilości błonnika pochodzącego z pieczywa, płatków zbożowych, owoców i warzyw pomaga uniknąć wielu chorób i niepełnosprawności charakterystycznych dla wieku starczego - odkryli naukowcy z The Westmead Institute ...

dawno temu

Zmień chleb na dobre

... Pieczywo zwykle dzielimy na jasne i ciemne, czyli… smaczne i zdrowe. Jednak nasz żołądek nie rozróżnia kolorów – dla Twojego organizmu największe znaczenie ma rodzaj mąki, z której wypiekany ... się pieczywa barwione karmelem, a wypiekane z mąki ...

dawno temu

Dieta makrobiotyczna

... w diecie makrobiotycznej: 1/2 – ciemne pieczywo pełnoziarniste, 1/4 – warzywa surowe właściwe dla danej pory roku (ewentualnie gotowane), 1/10 – jedzenie bogate w białko, 1/20 – owoce morza, 1/20 – zupy ... tego, co można, a czego nie można ...

dawno temu

Tłuszcze trans

... Gdzie występują tłuszcze trans? Znaleźć je można w produktach przeznaczonych do smarowania pieczywa, w wyrobach cukierniczych – chrupkach, słonych przekąskach, słodyczach. Tłuszcze trans ... do wypieków). Jeszcze niedawno częściowe ...

dawno temu

Dieta węglowodanowa

... Chcesz pozbyć się nadmiaru kilogramów, ale nie chcesz ograniczać węglowodanów? Nie przejmuj się, dla wszystkich miłośników makaronów i pieczywa stworzono dietę węglowodanową. Specjalny program żywieniowy pozwala na takie ułożenie jadłospisu, by ...

dawno temu

Jaki tłuszcz wybrać? List do Dietetyka

... , po które z nich sięgnąć. Ważne jest, aby były nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Na pytanie Czytelniczki, czy smarować pieczywo i na jakim tłuszczu smażyć, odpowiada konsultantka ds. prawidłowego odżywiania, Agnieszka Boryna. ... , po które z ...

dawno temu

Cukier przyda ci się nie tylko do słodzenia. Jak w kreatywny sposób wykorzystać go w gospodarstwie domowym?

... przygotowanej z dwóch łyżek cukru oraz proszku do pieczenia. Posyp wszystkie szczeliny, z których mogą wychodzić robaki. Zachowaj świeżość pieczywa 55627 Możesz zachować świeżość pieczywa i ciast ...

dawno temu

Gęsi smalec i domowy chleb - pycha

... Pamiętasz chleb, który dawno temu piekła twoja babcia? Kroiła ci później wielką kromkę i smarowała ją smalcem. Takie proste, a takie pyszne. Nie myślałaś, żeby powrócić czasem do tych starych dobrych czasów? Ty też możesz zrobić domowe pieczywo, ...

dawno temu

Rodzaje zbóż

... Jedną z naczelnych zasad zdrowego i racjonalnego odżywania się jest zastąpienie białego pachnącego pieczywa wyrobami pełnoziarnistymi. Kiedy decydujemy się na zakup bułek, chleba, a nawet mąki ... się, jak podczas letniego spaceru po polach ...

dawno temu

Właściwości słonecznika

... Produkuje się z niego olej słonecznikowy i dodaje do pieczywa czy pożywnych sałatek. Tak naprawdę spożywając go na co dzień, nie zastanawiamy się nad jego działaniem na nasz organizm. Zapewne ...

dawno temu

Niezawodny przepis na domowe bułki

... Każda z nas zastanawia się czasem nad świeżością i składem pieczywa dostępnego w supermarketach, a nawet w niektórych piekarniach. Jeżeli pragniemy mieć pewność, że bułki, które serwujemy rodzinie ...

dawno temu

Dieta na cholesterol

... składników odżywczych. Żeby wpłynąć na poziom cholesterolu we krwi, warto zadbać o odpowiednią dietę. Podstawą diety na zdrowie są warzywa i owoce, ryby, pieczywo pełnoziarniste. Główną zasadą zdrowej diety jest racjonalne komponowanie posiłków. ...

dawno temu

Kanapki na przyjęcie

... , kawałek podsmażonego bekonu z plastrem pomidora, kanapkę ozdobić można majonezem, musztardą lub innym sosem kanapkowym. Jednak przy odrobinie wyobraźni oraz bogatej ofercie pysznych gatunków pieczywa możemy przygotować kanapki zupełnie inne ...

dawno temu

GMO, suplementy. Kto nas robi w bambuko?

... Czy w trakcie codziennych podstawowych zakupów, wkładając do koszyka mleko, pieczywo, wędliny i jogurty zastanawiasz się, które z tych produktów są wolne od GMO? Zapewne sądzisz, że to produkty ...

dawno temu

Dodajemy smaku twarożkowi

...   Biały z dodatkiem soli i kładziony zazwyczaj na pieczywo rankiem. Taki jest nasz popularny twarożek, którym delektujemy się podczas śniadania. Delektujemy? Może to nie najtrafniejsze słowo ... Biały z dodatkiem soli i kładziony zazwyczaj na ...

dawno temu

Kmin i kminek

... oraz palący smak kminku wykorzystywany jest m.in. do mięs, kapusty, pieczywa czy serów. Ich wspólne cechy to lecznicze właściwości oraz zastosowanie w przemyśle spożywczym. ... w gołębnikach ciasto kminkowe. Charakterystyczny zapach oraz palący ...

dawno temu

Kasza z pieczarkami

... W życiu każdego z nas przychodzi taki moment, w którym postanawiamy wpłynąć pozytywnie na swoje zdrowie poprzez zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych. Ulubione białe pieczywo zamieniamy ... dolegliwości związane chociażby z nadciśnieniem ...

dawno temu

Mięso i ziemniaki wciąż podstawą polskiego obiadu

... Niemal 50 proc. Polaków na obiad je mięso, a 42 proc. ziemniaki. Po kasze sięga zaledwie około 2 proc. z nas, zaś po rybę wciąż niecałe 4 proc. Na śniadanie ponad 84 proc. wybiera pieczywo, a tylko 4 proc. zupę mleczną - wynika z badania ...

dawno temu

Tosty z serem

... , jak jadłaś chrupkie pieczywo opiekane w jajku. Czas przypomnieć sobie smak tej łatwej w przygotowaniu przekąski. Nie czekaj i już teraz przeczytaj poniższy artykuł, by poznać przepis na tosty z serem. ... , jak jadłaś chrupkie pieczywo ...

dawno temu

Zadbaj o układ trawienny

... Prawie połowa Polek zjada głównie białe pieczywo i tylko trzy posiłki dziennie. Co piąta kobieta nie je w ogóle śniadania, a 60% badanych przyznaje się, że pije mniej niż 2 litry płynów dziennie. 47 ... połowa Polek zjada głównie białe pieczywo ...

+ Pokaż więcej