Jedzenie błonnika pozwala zachować formę do późnej starości
REDAKCJA • dawno temuRegularne spożywanie odpowiednich ilości błonnika pochodzącego z pieczywa, płatków zbożowych, owoców i warzyw pomaga uniknąć wielu chorób i niepełnosprawności charakterystycznych dla wieku starczego - odkryli naukowcy z The Westmead Institute for Medical Research w Australii.
Regularne spożywanie odpowiednich ilości błonnika pochodzącego z pieczywa, płatków zbożowych, owoców i warzyw pomaga uniknąć wielu chorób i niepełnosprawności charakterystycznych dla wieku starczego — odkryli naukowcy z The Westmead Institute for Medical Research w Australii.
Większość osób wie, że dieta bogata w błonnik pomaga regulować pracę układu pokarmowego: zapobiega zaparciom, poprawia perystaltykę jelit, a nawet wspomaga odchudzanie. Teraz australijscy naukowcy odkryli inną, zaskakującą korzyść ze spożywania tego niedocenianego składnika pokarmowego.
Na łamach najnowszego wydania „The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences” poinformowali, że regularne przyjmowanie odpowiednich ilości błonnika, którego źródłem są m.in. z płatki zbożowe, warzywa, owoce i pieczywo, może zapobiegać chorobom wieku starczego.
W badaniu wykorzystali dane zgromadzone na potrzeby obszernego studium „Blue Mountains Eye Study”, pochodzące od ponad 1600 osób w wieku powyżej 50 lat. Ich celem było sprawdzenie, czy istnieje zależność między długotrwałym spożywaniem różnych rodzajów węglowodanów a jakością starzenia się.
Okazało się, że spośród wszystkich przeanalizowanych czynników, czyli całkowitego spożycia węglowodanów, całkowitego spożycia błonnika, indeksu glikemicznego, ładunku glikemicznego i ilości spożywanego cukru (sacharozy i fruktozy) - to właśnie błonnik powodował największą różnicę (na plus) w sposobie, w jaki ludzie się starzeją. Naukowcy nazwali ten efekt „udanym starzeniem".
— Pod pojęciem "udane starzenie" rozumiemy brak niepełnosprawności, objawów depresyjnych, zaburzeń funkcji poznawczych, problemów ze strony układu oddechowego i brak chorób przewlekłych, w tym raka, choroby wieńcowej i udaru — tłumaczy prof. Bamini Gopinath, główna autorka pracy.
Jak podkreśla, przeprowadzone przez jej zespół badanie jest pierwszym, które udowodniło istnienie związku między spożywaniem węglowodanów złożonych, do których należy błonnik, a zdrowym starzeniem się.
— Odkryliśmy, że spośród wszystkich przeanalizowanych zmiennych, to spożycie błonnika, czyli polisacharydu, którego nasz organizm nie jest w stanie strawić, miało najsilniejszy wpływ na jakość starzenia się — mówi prof. Gopinath. — U osób, które spożywały największe ilości błonnika, prawdopodobieństwo przeżycia kolejnych 10 lat w pełnym zdrowiu było blisko 80 proc. większe niż wśród tych, których dieta była uboga w błonnik. Oznacza to, że były one mniej narażone na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, demencję, depresję i niepełnosprawność funkcjonalną.
Badaczka zaznacza, że choć jest zbyt wcześnie, aby formułować jakiekolwiek nowe zalecenia dietetyczne, to jednak otrzymane wyniki zachęcają do dalszych poszukiwań możliwości wykorzystania błonnika w prewencji chorób wieku starczego.
Jak dodaje, opisany eksperyment potwierdza to, na co wskazuje coraz więcej badań naukowych: odpowiednia dieta ma ogromne znaczenie dla zdrowego starzenia, zarówno psychicznego, jak i fizycznego. (PAP)
kap/ agt/
Źródło: PAP
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze