Smaki Węgier, czyli gulasz to tylko początek

... przygotowuje się bardzo prosto: na smalcu smażymy cebulę i czosnek bardzo obficie posypane słodka i ostrą mieloną papryką, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę wołowinę, wszystko zalewamy wodą ... pieczonej, czy duszonej z warzywami. ...

dawno temu

Zbij cholesterol

... , smalcu lub słoninie. Ograniczeniu powinno podlegać spożycie frytek, chipsów, słodyczy, jajek, mleka i jego przetworów, czyli śmietany, serów żółtych i topionych. Tłuszcze zwierzęce powinny zostać ...

dawno temu

Nietolerancja pokarmowa

... doprosić się o cukier do herbaty czy smalec do piwa – o ile na stole w ogóle jest piwo.:-) Na bazarku, gdy kupuję maliny i zjadam prosto z pojemnika, chorzy rwą włosy z głowy nad moją lekkomyślnością ...

dawno temu

Ranking kucharzy w "Newsweeku"

... kucharzy gotuje zbyt tłusto i kalorycznie, za często smaży na maśle i smalcu, za często podaje czerwone mięso, nadużywa soli i cukru, zaś serwuje za mało owoców i warzyw. "Można przypuszczać, że spory ...

dawno temu

Sposoby na kaca

... . Po pierwsze, nie pij na pusty żołądek, bo organizm wchłania wtedy więcej alkoholu. Zanim sięgniesz po kieliszek zjedz coś tłustego, może być kanapka ze smalcem, sardynki w oleju lub dwie łyżeczki ...

dawno temu

Spaghetti carbonara z porem i suszonymi pomidorami

... na nim boczek, pozostawiając na patelni smalec. Do tłuszczu dodaj szczyptę soli i pora, a następnie podgrzewaj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy por stanie się miękki i lekko ...

dawno temu

Uodpornij się na zimę

... , a nie smalec. W zbilansowanej diecie należy uwzględnić także ryby, zwłaszcza tłuste, takie jak tuńczyk, łosoś czy makrela kosztem czerwonego mięsa. Dzięki kwasom tłuszczowym omega-3 jedzenie ryb wpływa ...

dawno temu

Czy tylko dzieci mają godność i prawa?

... , są pozostawieni sami sobie, nie na nich skupia się uwaga rodziny. A oni też chorują, czyż nie? I też są bezradni, gdy bieg życia zatacza koło. Chleb ze smalcem, niezapłacony czynsz, niewykupione ...

dawno temu

Pączki domowe

... : 0,5 kg mąki,200 ml mleka,10 dag cukru,10 dag masła,5 żółtek,5 dag drożdży,szczypty soli,2 kostek smalcu do smażenia.Drożdże rozdrabniamy na małe kawałki i dodajemy je do żółtek. Składniki te rozcieramy ...

dawno temu

Jak wybrać i porcjować gęś – krótki poradnik

... wątróbka np. w cieście, duszona lub po węgiersku tłuszcz, z którego możemy zrobić smalec; podroby – możemy je wykorzystać do przygotowania pasztetu. ...

dawno temu

Frytki z piekarnika

... nie jest to koniec ich zastrzeżeń. Tradycyjne frytki smażone są na smalcu, natomiast coraz częściej przygotowujemy je na oleju. Powoduje to, że od wnętrza ziemniaków dostaje się duża ilość tłuszczów zwiększająca ...

dawno temu

Lekcja panierowania

... smażenia. Nie uwierzycie, ile taka panierka pije tłuszczu...Do smażenia używamy oleju. Masło, smalec i inne tłuszcze zwierzęce przypalają się w zbyt niskiej temperaturze, żeby nadawały się do smażenia ...

dawno temu

Szczęście na talerzu

... Nie będziemy namawiać na jedzenie smalcu i boczku. Wręcz przeciwnie tłuszcze trans wcale nam nastroju nie poprawiają. Jest ich sporo w produktach przygotowanych na bazie margaryn twardych (np. słodyczach ...

dawno temu

Mięso z kością dwa bratanki?

... i pełnoziarnistym pieczywem syci jak schabowy. Pyszny smalec ze skwarkami można przyrządzić z palmy, cebuli, jabłka i wędzonego tofu. W pracy lepiej zjeść trzy jabłka niż pierogi z mięsem. Weszły w modę kijki ...

dawno temu

Najbardziej aromatyczne z ziół

... się z farszami i pieczeniami z czerwonego mięsa, choć pasuje także do gęsi. Jest niezastąpiony do mało przez nas używanej baraniny. Powinien znaleźć się w kołdunach i smalcu. W zupie króluje głównie ...

dawno temu

Dieta niskocholesterolowa

... tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Jak ognia powinniśmy się wystrzegać jedzenia smalcu, podrobów, pasztetów, masła, mięsa wieprzowego, a także tłustego drobiu. Produkty te należy zastąpić olejami ...

dawno temu

Sos holenderski

... chleba kuchnia holenderska? Niewątpliwie najbardziej popularnym daniem pochodzącym z tego kraju są frytki. Pocięte w paseczki ziemniaki, które zgodnie z tradycją smażono na głębokim smalcu obecnie ...

dawno temu

Tłuszcze do smażenia

... zwierzęcych, takich jak smalec, bo powodują, że wartość kaloryczna dania jest zdecydowanie większa, a także takie specjały mogą przyczynić się do znacznego wzrostu cholesterolu w naszym organizmie ...

dawno temu

Przepis na oponki

... . Na środku ich natomiast wycinamy kieliszkiem małe kółeczka, stanowiące dziurkę naszej oponki. Ciasta wrzucamy do dobrze rozgrzanego oleju bądź smalcu i smażymy z obu stron do zarumienienia ...

dawno temu

Przepisy na faworki

... . Poza tym inny smak uzyskasz, kiedy zamiast smalcu do smażeniu użyjesz oleju rzepakowego. Oczywiście bez względu na to, jaką metodę wybierzesz, chruściki po usmażeniu obowiązkowo należy posypać cukrem pudrem. Powodzenia! ...

dawno temu

Mydła naturalne

... robioneDawniej do produkcji mydła używano tłuszczów zwierzęcych, zwłaszcza tłuszczu ze smalcu wieprzowego i łoju z bydła domowego. Tego typu tłuszczów było dużo, poza tym każdy miał do nich dostęp ...

dawno temu

Mam duży brzuch. List do Dietetyka

... spożycie produktów bogatych w tłuszcz (podroby, wieprzowina, smalec, tłuste sosy i sery) i niewielkie spożycie węglowodanów. Efekt był następujący: osoby traciły na wadze, ale stan ich zdrowia nie był ...

dawno temu

Produkty zakazane w ciąży

... zwierzęcych. W czasie ciąży sięgaj po oleje roślinne, oliwę z oliwek oraz tłuszcz rybi. Powinnaś wystrzegać się produktów, w których są niezdrowe tłuszcze tzw. izomery trans, np. margaryny, smalcu ...

dawno temu

Dieta dla aktywnych

... . spacer.Powinno się spożywać tłuszcz głównie pochodzenia roślinnego, który dostarcza wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a więc oleje np. z oliwek i miękkie margaryny zamiast smalcu, łoju i masła ...

+ Pokaż więcej