Uodpornij się na zimę
OLGA CHOJNACKA • dawno temuZwykle marzymy o pięknej zimowej aurze, z utęsknieniem czekamy na pierwsze płatki śniegu i mroźne witraże na szybach. Niestety, poza cudowną scenerią nieodłącznie zimie towarzyszy wzrost zachorowań ze względu na spadek odporności. Jakich sposobów użyć, aby zapobiec przeziębieniom albo złagodzić ich przebieg?
Najważniejszą zasadą, której należy przestrzegać, aby wzmocnić swój organizm jest stosowanie odpowiedniej diety.
— Ważnym elementem doprawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego jest właściweodżywianie. Dlatego dobrze zbilansowana dieta pomaga zachować zdrowiepodczas sezonu przeziębieniowego. Natomiast niedostatecznie zróżnicowana dieta, która nie obejmuje wszystkich niezbędnych dla naszego organizmu składników, może osłabić naszą odporność. - wyjaśnia dr Agnieszka Kowalik, dietetyk.
Codzienne menu powinno uwzględniać nie tylko warzywa, owoce, ziarna i białka, ale również tłuszcz. Jedną z najważniejszych funkcji tłuszczu jest absorbowanie ważnych dla organizmu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witaminy A, D, E i K. Z przeprowadzonych badań wynika, że na funkcjonowanie układu odpornościowego mają wpływ witaminy D i A, a bez udziału tłuszczu organizm nie mógłby ich przetwarzać i korzystać z nich w momencie największego zapotrzebowania, czyli w okresie zachorowań. Dzienne spożycie tłuszczu powinno dostarczać 30% energii pochodzącej ze składników pokarmowych. Aby zapewnić sobie dobre samopoczucie i dobry stan zdrowia, nie bez znaczenia jest rodzaj spożywanego tłuszczu. Nienasycone tłuszcze wzmacniają odporność, wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Warto więc pamiętać o nich na co dzień. W tym celu należy wybierać produkty zawierające tłuszcze roślinne, a ograniczyć tłuszcze zwierzęce. Tłuszcze nasycone głównie pochodzenia zwierzęcego mogą niekorzystnie wpływać na stan zdrowia, zwłaszcza przy spożywaniu ich w nadmiernej ilości. Dietetycy radzą więc, aby do smarowania pieczywa używać miękkiej margaryny, ale zrobionej na bazie oleju roślinnego. Do smażenia powinno się stosować olej roślinny np. rzepakowy, słonecznikowy, a nie smalec.
W zbilansowanej diecie należy uwzględnić także ryby, zwłaszcza tłuste, takie jak tuńczyk, łosoś czy makrela kosztem czerwonego mięsa. Dzięki kwasom tłuszczowym omega-3 jedzenie ryb wpływa na wzmocnienie odporności. Bogatym źródłem witamin są także warzywa i owoce, które zawsze powinny znajdować się na naszym stole.
Przestrzeganie tych kilku prostych zasad żywieniowych zagwarantuje ci dobre samopoczucie, wzmacniając twoją odporność. Stosując zdrową dietę, zminimalizujesz ryzyko wystąpienia przeziębień. Poza odpowiednim odżywaniem ważna jest także właściwa higiena — regularne mycie rąk, utrzymywanie porządku w domu i najbliższym otoczeniu, a także zapewnienie organizmowi należnego mu odpoczynku. Unikać należy również stresu, który negatywnie wpływa na stan zdrowia i przyczynia się do wystąpienia wielu chorób, często znacznie poważniejszych niż sezonowe przeziębienie.
Źródło: informacja prasowa Małgorzata Kink
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze