Zakazany owoc zrobił „bęc!”

... zaopiekować się nim i matką, a nie ścigać się w pomysłach karania. Mamy paskudny pasztet. Jak zwykle pasztet katolicki – odbierzmy kobiecie prawo do wykonywania zawodu, ale nie wsadzajmy jej do więzienia ...

dawno temu

Dobrodziejstwa roślin strączkowych

... niedoczynność tarczycy. Na pewno może mieć jednak taki wpływ na wegan. Soja może mieć szerokie zastosowanie w kuchni. Sporządzane są z niej pasztety, pasty, farsze do pierogów, gołąbków, zupy ...

dawno temu

Pasty do chleba i nie tylko

... mi się nawet nie zamknąć na jednym kontynencie:)   Hummus (arabski wegetariański pasztet)  200g ciecierzycy,4 ząbki czosnku,sok z połowy limonki,1 łyżka tahiny,natka pietruszki,oliwa z oliwek,sól, pieprz, kumin ...

dawno temu

Żywienie w niedokrwistości

... zatem zabraknąć mięsa czerwonego. Bardzo polecane są również podroby. Inne dobre źródła żelaza to: kakao w proszku, pestki dyni, soja, wątroba kurza, jagnięca, pasztet z wątróbek, suszone morele ...

dawno temu

Gęsina – najlepsza wśród drobiu? O wyższości gęsiny nad innymi rodzajami mięs

... . Natomiast spożywanie gęsiego mięsa, pasztetu i smalcu poprawia nastrój. Nasze babcie zalecały spożywanie gęsiny na wzmocnienie organizmu, a smalec był wykorzystywany do nacierania ciała w przypadku ...

dawno temu

Podniecający imbir

... pierników, ale stosuje się go w wielu potrawach – jest świetny do pasztetu, do rozgrzewających zimowych i gęstych zup warzywnych, do licznych ciepłych sosów. Wielu daniom dodaje specyficznego korzennego, orzeźwiającego smaku i aromatu. ...

dawno temu

Najbardziej aromatyczne z ziół

... do pieczeni wieprzowych i do potraw z baraniny, cielęciny. Bez jego aromatu nie obejdzie się pasztet oraz większość sosów. Dobrze komponuje się z ziemniakami, na przykład podpiekanymi w piekarniku ...

dawno temu

Dieta niskocholesterolowa

... tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Jak ognia powinniśmy się wystrzegać jedzenia smalcu, podrobów, pasztetów, masła, mięsa wieprzowego, a także tłustego drobiu. Produkty te należy zastąpić olejami ...

dawno temu

Dieta lekkostrawna

... , musztarda, chili, gorczyca, ziele angielskie), alkohole, mocna kawa i herbata, napoje gazowane, potrawy smażone i tłuste, potrawy mączne, pieczywo razowe, grzyby, pasztety, torty i ciasta z masą, sery żółte i topione, wzdymające warzywa ...

dawno temu

Jak zmniejszyć cholesterol?

... także zniknąć kaloryczne śmietany, pasztety i konserwy, tłuste mleko, podroby oraz majonez. Ponadto należy całkowicie wyeliminować alkohol, gdyż spożywany z nadmiernych ilościach uszkadza wątrobę i w konsekwencji ...

dawno temu

Morskie skarby na twoim talerzu

... zup, sosów, gulaszu, bigosu, pasztetu, gotowanych, duszonych warzyw, ryżu, kasz czy deserów. Można je spożywać również na kanapki zamiast sałaty. Do najczęściej jedzonych oraz najbardziej wartościowych ...

dawno temu

Zioła i przyprawy w kuchni

... rozbudzać żądze. W polskiej tradycji kulinarnej majeranek jest stosowany przede wszystkim do aromatyzowania białego barszczu, żurku, pasztetów, a także potraw z ziemniaków, kapusty czy fasoli. Warto ... składnik pasztetu czy piernika. Nadaje ...

dawno temu

Gruszki a ciało

... wykorzystywane są w tradycyjnej kuchni polskiej jako dodatek do mięs, pasztetów. Stanowią również podstawę wykwintnych deserów. - dodaje Michał Warchala. Źródło: informacja prasowa Beata Pietrasiewicz ...

dawno temu

Indyk z pieczarkami

... wahającego się między drobiem a wieprzowiną. Indyk bardzo dobrze sprawdza się także w różnego rodzaju wyrobach, jak na przykład pieczeniach albo nawet pasztetach. Równie dobrze jest na jego bazie ...

dawno temu

Dziecko nie chce jeść mięsa

... . Nie brzmi to zbyt zachęcająco, ale z wymienionych składników może powstać wiele ciekawy potraw – zupy, sałatki, pasztety. Równie dobrze można przyrządzić pastę jajeczną na kanapki dla dzieci. ...

dawno temu

"Hancock", Peter Berg

... gras robi się zwykły pasztet - zmielone kawałki różnych komiksowych historyjek uformowane w coś kompletnie niestrawnego prowadzą nas do wymiotnego finału. Zupełnie jak przebieg jednej z libacji głównego ...

dawno temu

Zapalenie wątroby

... i metali ciężkich,duże ilości tłuszczu, a więc wszelkie potrawy smażone lub duszone w tłuszczu (naleśniki, bigos) oraz fast foody, pasztety, konserwy,drób i ryby,pieprz, chrzan, ocet, musztarda ...

dawno temu

Szczypta czy łyżka, czyli których przypraw lepiej nie używać w nadmiarze

... wliczyć niewidoczną sól zawartą w gotowych produktach. Sklepowy serek do smarowania, jogurt, a nawet pasztet czy paczkowana wędlina mogą zawierać znaczące ilości soli, która nadaje im smak ...

dawno temu

Nadmiar sodu

... spożywaniu produktów, które zawierają dużą ilość sodu. Trzeba więc pamiętać o tym, że duże ilości sodu można znaleźć w wędlinach, kabanosach, pasztetach, ale i serach i oczywiście przekąskach typu ...

dawno temu

Zupa marchewkowa

... , suszenia, a nawet smażenia. Katalog dań z marchwi jest jednak znacznie większy niż się nam to początkowo wydaje. Okazuje się, że można z niej przyrządzić kotlety, pasztet, chipsy, a nawet ciasto ...

dawno temu

Dziecko nie chce pić mleka

... , w których mogą być śladowe ilości mleka lub białka serwatkowego zaliczymy: pieczywo, ciasta, ciastka, drożdżówki, maślane bułki, rogaliki francuskie (gotowe produkty cukiernicze), pasztety, parówki, sorbety, płatki śniadaniowe, czekolady, ...

dawno temu

Zdrowe kanapki

... . Zamiast nich wykorzystaj sezonowe warzywa i owoce. Czerwone mięso zastąp od czasu do czasu kurczakiem lub rybą. Omijaj pasztety i mielonki szerokim łukiem, gdyż zawierają mało wartościowy MOM. Sięgaj ...

dawno temu

Teściowie przed trybunał!

... po pasztecie w roli przepełnionej popielniczki. Obrzydliwy smród. Sypialnia: w zmiętej pościeli senny 35-letni facet w samym podkoszulku i klapkach. Ma słuchawki na uszach, laptop na kolanach. Ogląda ...

dawno temu

Surówka z selera naciowego

... wiele jest zastosowań selera w sztuce kulinarnej. Obok jedzenia surowego korzenia i przyrządzania soku, spaghetti z selerem, smażonego selera albo pasztetu czy zupy, dobrze jest znać sposób robienia surówki ...

+ Pokaż więcej