Wiosenne oczyszczanie

... bogatych w potas i magnez (kasza gryczana, kapusta, fasola), siarkę (brukselka, brokuły, czosnek), błonnik (surowe warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe).nie zapominaj o kwasach omega-3 ...

dawno temu

Zdrowe serce. Jak je mieć?

... wpływają na układ krążenia. Zawierają olej rybi z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega-3, kwas foliowy, witaminy B6 i B12 oraz ekstrakt z czosnku. Działają jak przeciwutleniacz, regulują poziom ...

dawno temu

Jak bezpiecznie jeść mięso?

... duże ilości produktów zawierających antyoksydanty, czyli warzywa, owoce, ziarna; lub pij zieloną herbatę. Zalecane jest także zażywanie witamin A, C, E, a także karotenu i selenu.jedz czosnek ...

dawno temu

Dieta bez etykiety

... nazywam to dietą bez etykiety" - podkreśla Wanjek. "Warto wrócić do czasów, kiedy np. sos do makaronu składał się zaledwie z kilku składników - pomidorów, bazylii, oliwy, czosnku i soli. Smakował ...

dawno temu

Leczenie kataru

... obecny również w sztyftach do nosa, ale także olejek eukaliptusowy bądź cytrynowy. Na oczyszczanie dróg oddechowych znakomicie wpływa również czosnek. Zjedzenie kilku ząbków z chlebem sprawi, że katar ...

dawno temu

Farsz do kurczaka

... wykorzystać także inne przyprawy, jak czosnek albo zioła. Następnym krokiem jest włożenie farszu do środka kurczaka. Potem wystarczy już tylko zaszyć dziurkę albo też spiąć ją wykałaczkami, by w trakcie ...

dawno temu

Zupy odchudzające

... , marchewki, białej pietruszki, selera, liścia kapusty, liścia laurowego, ziela angielskiego, czosnku itd.). Do zupy na koniec można wlać odrobinę oliwy z oliwek (tłuszcz jest potrzebny, gdyż witamina ...

dawno temu

Przyprawa kardamon

... . Dania z jego użyciem idealnie sprawdzają się podczas spożywania alkoholu lub czosnku, ponieważ kardamon odświeża nasz oddech. Niewiele osób bowiem wie, że znajduje się w nim olejek kamforowy ...

dawno temu

Najlepsze afrodyzjaki

... na nasz zmysł węchu i prowadzą ku przyjemności. Do najbardziej znanych należy zaliczyć: anyż, kolendrę, koper włoski, czosnek, bazylię, imbir, gałkę muszkatołową i wanilię. Obok nich przodują zdrowe ...

dawno temu

Dania jednogarnkowe

... czas mieszając, a kiedy zacznie robić się miękki, dodać do niego mrożony szpinak, dwa ząbki czosnku, sól i pieprz. Na koniec można wzbogacić jego smak, doprawiając go śmietaną, a kiedy znajdzie ...

dawno temu

Przepisy na kotlety

... się na wyjątkowy smak kotletów są dodawane do nich produkty tj. panierka, zioła, czosnek albo bułka tarta. Zobacz, w jaki sposób powinno się przyrządzać różne rodzaje kotletów. Jak zrobić kotlety?Dużą ...

dawno temu

Młynki do przypraw

... jest również zastosowanie warzyw, tj. czosnek, cebula, szczypiorek, a także nać pietruszki. Poza tym smak naszych potraw wzbogacają nie zaklasyfikowane do żadnej z grup mieszanki ziołowe oraz produkty typu majonez ...

dawno temu

Marokańskie specjały

... z soku cytrynowego, ziół, czosnku i kminku. Couscous: granulowana kasza manna, serwowana zarówno jako dodatek do rosołu, jak i do warzyw, duszonego mięsa, sałatek oraz ziemniaków. Leems: cytryny ...

dawno temu

Letnie grillowanie

... , którym można natrzeć kolby tuż przed położeniem ich na ruszt. Wystarczy połączyć je z przetartym przez praską czosnkiem oraz doprawić pieprzem. Ciekawego smaku daje kolbom wcześniejsze natarcie ich sokiem z limonki ...

dawno temu

Zupa chłodnik

... mogą przygotować nawet największy amatorzy kucharzenia. Produkty potrzebne do jej przygotowania to: 1 zielony ogórek, 350 ml kefiru lub jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku oraz posiekany koperek. Dla poprawy ...

dawno temu

Jak jeść bób?

... jeszcze lepszego smaku. Doskonałe doznania kulinarne gwarantuje także zestawienie go z lubczykiem lub gotowanie bobu z kilkoma ząbkami czosnku. Bób często wykorzystuje się także do przyrządzania zup czy sosów ...

dawno temu

Przepisy na tosty

... . koperku, oregano czy tymianku. Aromatu nada im także dodatek czosnku granulowanego lub poszatkowany szczypiorek. Czas zapiekania wynosi ok. 10 minut. Po jego upływie należy wyjąć tosty z tostera, pokroić ...

dawno temu

Kuchnia pięciu przemian

... smak słodki, czyli takie produkty jak: owoce, miód, jajka, dynia, masło, kasza jaglana, migdały, bób czy cielęcina. Metal to smak ostry. Można więc jeść takie produkty jak: rzodkiewka, por, czosnek ...

dawno temu

Przepis na ratatuj

... przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, tymianek, rozmaryn lub natkę kolendry. Wybór przypraw zależy tylko od naszych indywidualnych gustów. Danie można także urozmaicić zielonym groszkiem. Świetnym ...

dawno temu

Zdrowie po europejsku

... działanie układów: krwionośnego, nerwowego i oddechowego. Zimą jedzą zupy, ale przygotowane tylko ze świeżych lub mrożonych warzyw. Słyną z uwielbienia dla czosnku, bo polepsza odporność na infekcje ...

dawno temu

Użądlenia i poparzenia

... kawałki cebuli i czosnku,posmaruj chore miejsce miodem, a następnie przyłóż worek z lodem,zażyj lek antyhistaminowy. Jeżeli już wystąpiła u ciebie silna reakcja na użądlenie, mogą ci pomóc tylko dwie ...

dawno temu

Najbardziej aromatyczne z ziół

... . *** Silny aromat potraw uzyskamy stosując także czosnek, cebulę, świeży szczypiorek i koperek oraz suszone grzyby. Należy pamiętać o pewnej żelaznej kuchennej zasadzie – silnie aromatyczne zioła dodaje ...

dawno temu

Selen - źródło młodości i zdrowia

... ),owoce morza (zwłaszcza ostrygi),czosnek,cebula,seler,kukurydza,brązowy ryż, drób,drożdże,grzyby, pomidory,orzechy brazylijskie. Zawartość selenu w orzechach brazylijskich jest tak duża ...

dawno temu

Brodawki

... , figi, soja, czarna czekolada, rośliny oleiste, pełne ziarna oraz owoce morza. Wskazany jest także czosnek i cebula, migdały, orzechy oraz przyprawianie posiłków drożdżami piwnymi. Możesz ...

+ Pokaż więcej