Przyczyny niedoboru witamin i składników mineralnych

... , a także w dostępnych w sezonie zimowym cytrusach oraz kalafiorze i brukselce. - Witamina ta (C) zwiększa odporność organizmu na infekcje. Jej niedobór powoduje rozwój szkorbutu – choroby związanej z nieprawidłowym ...

dawno temu

Flatulencja

... wzdęcia zaliczyć można niektóre rodzaje suszonych ziaren, kapustę, szpinak, kalafior, brokuły, brukselkę, cebulę, seler, marchewkę, rodzynki, morele, otręby czy sok śliwkowy. Na wzdęcia wpływa także zbyt ...

dawno temu

Wiosenne oczyszczanie

... bogatych w potas i magnez (kasza gryczana, kapusta, fasola), siarkę (brukselka, brokuły, czosnek), błonnik (surowe warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe).nie zapominaj o kwasach omega-3 ...

dawno temu

Zapalenie wątroby

... ,niektóre warzywa - por, warzywa strączkowe, cebula, wszystkie rodzaje kapusty, brukselka, kalarepa, kalafior, kukurydza, papryka, rzodkiewka,kwaśne i niedojrzałe owoce - wiśnie, porzeczki, agrest,nieobrane ...

dawno temu

Dawkowanie witaminy C

... porzeczkę, a tuż za nią paprykę czerwoną. Inne produkty, z równie wysoką zawartością witaminy C, to przede wszystkim warzywa, tj. brukselka, kalafior, szpinak, papryka zielona, oraz owoce, tj. truskawki ...

dawno temu

Dieta dla grupy krwi B

... zarówno warzyw, jak i owoców w odpowiednio dużej ilości. W przypadku diety dla grupy krwi B uwaga powinna być skierowana na bakłażany, brokuły, brukselkę, papryki, pietruszki, ziemniaki, botwinkę ...

dawno temu

Magnez dla dzieci

... witaminy B6 można znaleźć w kaszy jęczmiennej, ryżu brązowym, pomarańczach, kiwi, bananach, brokułach, marchewce, brukselce. Warto pamiętać o tym, że dieta bogata w magnez może mieć negatywny wpływ ...

dawno temu

Witaminy przed ciążą

... w warzywach zielonoliściastych, takich jak kapusta, brokuły, szpinak, brukselka, szparagi, kalafior, w roślinach strączkowych, np. w fasoli szparagowej, grochu, soi, w pomarańczach, drożdżach i otrębach ...

dawno temu

Witamina E

... pszenicy i mąki pełnoziarnistej. Bogatym źródłem witaminy E są również żółtka kurzych jajek, brukselka i wszelkie warzywa, posiadające zielone liście. Jej niedobory można uzupełnić różnego rodzaju ...

dawno temu

Jak nie dać się grypie

...   fitonutrientów, witaminy C i karetonoidów, które są korzystne dla naszego systemu odpornościowego. Warzywa takie jak brokuły, brukselki, kabaczki, kiełki są bogatym źródłem beta-karotenu ...

dawno temu

Gdy bolą kolana

... . W tym celu jedz czerwoną i żółtą paprykę, pomarańcze, cytryny, kapustę, brukselkę i ziemniaki, gdyż są one źródłem witaminy C. Witamina E jest obecna w orzechach, pestkach słonecznika, oliwie z oliwek ...

dawno temu

Wzdęcia u noworodka

... . Składniki pokarmowe dostarczane do organizmu kobiety mogą przenikać do mleka matki. W tym czasie kobieta powinna unikać pokarmów wzdymających, takich jak kapusta, kalafior, brukselka, brokuły, fasolka, bób ...

dawno temu

Rola witaminy K

... , brukselka, awokado, a jej bogate źródło stanowią: pomidory, kalafior i ziemniaki. Ponadto witamina K znajduje się w jajach oraz w nabiale, czyli w serach i jogurtach. Jeśli cierpisz na obfite ...

dawno temu

Dieta na biust

... przez negatywnym wpływem promieniowania ultrafioletowego i zapobiega wiotczeniu. Produkty bogate w tą witaminę to: owoce cytrusowe, a także kalafior, porzeczki, truskawki, kapusta czerwona oraz brukselka. Listę ...

dawno temu

Dlaczego właściwe jedzenie pomaga walczyć ze stresem?

... żywność przetworzoną. Idealnym źródłem antyoksydantów są: warzywa i owoce będące źródłem witamin i minerałów. Idealnym źródłem witaminy C są: porzeczki, papryka, brukselka, chrzan, truskawki, cytrusy ...

dawno temu

Niedobór witaminy C

... jest uwzględnienie w jadłospisie owoców i warzyw. Należy jednak pamiętać, że produkty bogate w witaminę C, takie jak czarna porzeczka, kiwi, papaja, truskawka, pomarańcza, cytryna, pietruszka, brokuł, brukselka ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Dlaczego witamina K jest potrzebna dzieciom i dorosłym?

... takich jak witamina K występowanie jest bardzo powszechne. Znajdziemy ją w wielu produktach spożywczych, takich jak na przykład: brukselka szpinak jarmuż seler naciowy szparagi botwinka awokado ogórki ...

dawno temu

Nie tylko na przeziębienie

... w tę witaminę są kapusta, szpinak, brokuły i kalafior czy brukselka. Mięso (z wyjątkiem wątroby) i mleko są jej prawie pozbawione, tylko niektóre napoje mleczne są specjalnie wzbogacane w witaminę C ...

dawno temu

Wzmocnienie organizmu

... jest witamina C, którą można znaleźć w owocach cytrusowych (pomarańcze, grejpfruty, kiwi, ananas), papryce, brukselce. Równie ważna dla organizmu jest witamina A. Niedobór witaminy A obniża odporność ...

dawno temu

Co jeść przy niedoczynności tarczycy i Hashimoto?

... w goitrogeny, które szkodzą tarczycy. Obgotowane są dobre, ale surowe należy jeść rzadko. Są to: brokuły, brukselka, kapusta czy kalafior a także rzepa, brukiew, soja, gorczyca orzeszki ziemne ...

dawno temu

Dieta obniżająca ciśnienie

... ułatwiają wydalenie sodu z organizmu. Doskonałym źródłem potasu, magnezu i wapnia, które obniżają ciśnienie krwi, są brokuły, brukselka, pietruszka, pomidory, a wśród owoców szczególnie banany ...

dawno temu

Jak powinien odżywiać się biegacz amator?

... i jego przetworów, ryb, kapusty, szpinaku, brukselki czy suszonych owoców. Od września do kwietnia warto wspomagać organizm witaminą D, która ułatwia przyswajanie cennego minerału. Jeśli właściwie ...

dawno temu

Obiad dla dzieci

... , marchewka duszona z brukselką, pasta z grochu; makaron razowy orkiszowy, sos cebulowy, smażone tofu; kasza jaglana, jajko na twardo, sos chrzanowy; risotto z marchewki, groszku, kalafiora, sałatka ...

dawno temu

Dieta przed ciążą

... pietruszki, brukselce, kapuście, sałacie i w pomidorach. Witamina E znajduje się w olejach roślinnych, sezamowym, lnianym i słonecznikowym, w margarynie roślinnej, orzechach i awokado. Przygotowanie ...

+ Pokaż więcej