Sernik bez sera

... z budyniami i 1 szklanką cukru pudru. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40-50 minut. Smacznego!   ...

dawno temu

Tarta z budyniem

... . Po tym czasie przekładamy ciasto do posmarowanej masłem formy i pieczemy je w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Następnie ciasto wyjmujemy i przyrządzamy budyń. Banany obieramy i kroimy w krążki ...

dawno temu

Rolada szpinakowa z łososiem

... do pieczenia dodatkowo posmarowanym masłem. Najlepiej będzie, jeżeli przygotujesz kawałki wielkości tych, jakimi będziesz zawijała roladę. Wykładamy przygotowany szpinak i pieczemy go w temperaturze 180°C ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ręką, by uzyskać jednolitą konsystencję. Tak przygotowanym farszem nadziewamy pieczarki. Grzyby układamy na folii do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120°C na około 20 ...

dawno temu

Ciasteczka musli

... . Wszystkie składniki mieszamy, aby ciasto uzyskało jednolitą masę. W celu upieczenia ciasteczek należy rozgrzać piekarnik do 180°C i wstawić ciasteczka na około 10-15 minut. Zanim jednak to zrobimy, trzeba ...

dawno temu

Placek z kaszą manną

... do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy. Całość pieczemy w piekarniku o temperaturze 180°C przez około 45-50 minut. Za pomocą wykałaczki sprawdzamy, czy jest już gotowe. Jeżeli ...

dawno temu

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

... o temperaturze 200°C na około 1 godzinę. Zapiekanka będzie gotowa, gdy ziemniaki staną się miękkie. Zapiekankę można serwować z dodatkiem sosu jogurtowego bądź ketchupu. Smacznego! ...

dawno temu

Ciasto budyniowe

... , polewamy nią ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 350°C na 40 minut. Po wyjęciu ciasta odczekaj jeszcze 10 minut, aby trochę ostygło. Smacznego! ...

dawno temu

Żeberka w kapuście

... do nich kilka listków laurowych i ziela angielskiego. Całość polewamy wywarem, który został nam na patelni po smażeniu mięsa z dodatkiem wody. Mięso powinno piec się w temperaturze 180°C przez około 60-70 minut. Smacznego!   ...

dawno temu

Jakie właściwości ma żurawina?

... znajdują się witaminy A, C, B1, B2. Poza tym bogata jest w pektyny, błonnik, węglowodany i inne minerały, np. żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, jod. Żurawina polecana jest osobom, które mają ...

dawno temu

Fast food - jeść czy nie jeść?

... znajdują się śladowe ilości białka i witamin (głównie witaminy C) – ilości są tak małe, że właściwie nie odgrywają żadnej roli. Olej smażalniczy wykorzystywany w barach fast foodowych jest inny ...

dawno temu

Ćwiczenie pamięci

... stwórz odnośniki. Dieta na pamięćOdżywianie ma wpływ na pracę szarych komórek. Szczególnie cenne są witaminy B, C, E, nienasycone kwasy tłuszczowe. Potrzebne minerały to: magnez, fosfor, żelazo, cynk ...

dawno temu

Ciasteczka z wróżbą

... wielkości kwadracików. Krok 2 Do wykrojonych kwadracików należy włożyć niewielką karteczkę z wróżbą, a następnie zamknąć brzegi ciasteczka. Te niezwykłe przysmaki należy wypiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° C przez około 15-20 ...

dawno temu

Właściwości kiwi

... jest wartość odżywcza kiwi? Otóż okazuje się, że jedząc te owoce możemy dostarczyć naszemu organizmowi sporą dawkę witaminy C, K, E,  a także takie sole mineralne jak magnez, potas, miedź, wapń i kwas ...

dawno temu

Ciasteczka, które dzieci uwielbiają!

... mąki pszennej.Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni C. Wymieszać w dużej misce jajko, olejek migdałowy, miód, sól i cynamon (ty możesz wsypywać, a dziecko może mieszać za pomocą ...

dawno temu

Przepis na sernik

... . Ciasto powinno zostać przelane do blaszki wyłożonej papierem i pieczone przez około godzinę w temperaturze około 180° C. Przygotowane ciasto najlepiej podawać już ostudzone. Sernik to deser, który smakuje nawet w kilka dni po upieczeniu. ...

dawno temu

Herbaty ziołowe

... pomysł na rozgrzanie ciała w deszczowe wieczory. Napar przyrządzony ze wspomnianego kwiatu wspomaga bowiem odporność organizmu, dostarcza duże ilości witaminy C i soli mineralnych. Wskazane powyżej ...

dawno temu

Przepis na promienną skórę jesienią!

... widomo, że cytryna, czy grejpfrut dostarczają organizmowi dużej ilości witaminy C, niezbędnej do wzmocnienia układu odpornościowego. Okazuje się, że cytrusy są też świetne w zapobieganiu zmarszczkom ...

dawno temu

Świeże maliny - przepis na pyszną tartę!

... rozprowadzać po całej blaszczce i przykryć folią. Wsadzić ciasto do rozgrzanego do 190° C piekarnika i piec, dopóki ciasto nie zrobi się złote (czyli ok. 20 minut). Po tym czasie zdjąć folię i dalej piec ...

dawno temu

Historia ziemniaka

... produktem skrobiowym, spożywanym przez człowieka. Jedzenie omawianego warzywa zaspokaja szereg potrzeb organizmu na mikro- i makroelementy. W kartoflach znajduje się duża ilość witaminy C ...

dawno temu

Baranina w ziołach - palce lizać!

... rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 250̊ C. Przełóż tak półki w piecyku, by baranina mogła piec się pośrodku. Następnie obierz czosnek i rozłóż go w rondlu. Posyp rozmarynem, łyżką soli, małą ...

dawno temu

Dieta kapuściana

... , a także popularną witaminę C. Obok nich wartościami odżywczymi kapusty są kwas foliowy, który wzmacnia organizm i chroni serce, a także pirydoksyna odpowiedzialna za sprawną przemianę materii. Glukozynolaty ...

dawno temu

Proces starzenia się skóry

... zawierał substancje opóźniające ten proces. Należy do nich zaliczyć witaminę A obecną w maśle, mleku i jajach, retinol, flirty chroniące przed promieniowaniem UVA i UVB, kwas hialuronowy oraz przeciwutleniacze, do jakich zaliczana jest popularna ...

dawno temu

Dieta na biust

... , a przede wszystkim w warzywach i owocach, takich jak: melony, pomidory, marchew, szpinak czy papryka. Kolejną w zestawieniu jest witamina C, która z kolei znana jest z działania antyrodnikowego. Chroni ona skórę ...

+ Pokaż więcej