Jesienią postaw na warzywa

... warzywa, owoce oraz soki bogate w potas, magnes i żelazo. Seler, pomidor, fasolkę szparagową, brukselkę, kukurydzę, brzoskwinię, morelę, nektarynkę. Zadbaj o wzrok Jedz dużo orzechów bogatych w potas ...

dawno temu

Właściwości witaminy C

... nich na uwagę zasługują czerwona i zielona papryka, brukselka, brokuł, koper, kalafior oraz szpinak. Dużo witaminy C zawierają także owoce takie jak czerwona i czarna porzeczka, winogrona. Wbrew pozorom ...

dawno temu

Potrawy na sylwestra

... takie dania, których odgrzanie nie zajmie ci wiele czasu. Warto zatem sięgnąć po wcześniej przyrządzony sos do spaghetti bądź leczo. Poza tym bardzo ważne jest, aby na naszym stole cały czas obecne ... były przekąski na zimno, po które w każdej ...

dawno temu

Najlepszy olejek dla dzieci

... go w dowolnych ilościach do wszelkich zimnych potraw, np. na śniadanie, do sałatek, kasz, surówek, dresingów, past kanapkowych, past serowych. Przyjmuje się, że osoba dorosła powinna spożywać 1 g oleju ... na kilogram masy ciała. Dobrze wchłania ...

dawno temu

Przyczyny niedoboru witamin i składników mineralnych

... , a także w dostępnych w sezonie zimowym cytrusach oraz kalafiorze i brukselce. - Witamina ta (C) zwiększa odporność organizmu na infekcje. Jej niedobór powoduje rozwój szkorbutu – choroby związanej z nieprawidłowym ...

dawno temu

Flatulencja

... wzdęcia zaliczyć można niektóre rodzaje suszonych ziaren, kapustę, szpinak, kalafior, brokuły, brukselkę, cebulę, seler, marchewkę, rodzynki, morele, otręby czy sok śliwkowy. Na wzdęcia wpływa także zbyt ...

dawno temu

Wiosenne oczyszczanie

... bogatych w potas i magnez (kasza gryczana, kapusta, fasola), siarkę (brukselka, brokuły, czosnek), błonnik (surowe warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe).nie zapominaj o kwasach omega-3 ...

dawno temu

Zapalenie wątroby

... ,niektóre warzywa - por, warzywa strączkowe, cebula, wszystkie rodzaje kapusty, brukselka, kalarepa, kalafior, kukurydza, papryka, rzodkiewka,kwaśne i niedojrzałe owoce - wiśnie, porzeczki, agrest,nieobrane ...

dawno temu

Dawkowanie witaminy C

... porzeczkę, a tuż za nią paprykę czerwoną. Inne produkty, z równie wysoką zawartością witaminy C, to przede wszystkim warzywa, tj. brukselka, kalafior, szpinak, papryka zielona, oraz owoce, tj. truskawki ...

dawno temu

Dieta dla grupy krwi B

... zarówno warzyw, jak i owoców w odpowiednio dużej ilości. W przypadku diety dla grupy krwi B uwaga powinna być skierowana na bakłażany, brokuły, brukselkę, papryki, pietruszki, ziemniaki, botwinkę ...

dawno temu

Magnez dla dzieci

... witaminy B6 można znaleźć w kaszy jęczmiennej, ryżu brązowym, pomarańczach, kiwi, bananach, brokułach, marchewce, brukselce. Warto pamiętać o tym, że dieta bogata w magnez może mieć negatywny wpływ ...

dawno temu

Witaminy przed ciążą

... w warzywach zielonoliściastych, takich jak kapusta, brokuły, szpinak, brukselka, szparagi, kalafior, w roślinach strączkowych, np. w fasoli szparagowej, grochu, soi, w pomarańczach, drożdżach i otrębach ...

dawno temu

Witamina E

... pszenicy i mąki pełnoziarnistej. Bogatym źródłem witaminy E są również żółtka kurzych jajek, brukselka i wszelkie warzywa, posiadające zielone liście. Jej niedobory można uzupełnić różnego rodzaju ...

dawno temu

Jak nie dać się grypie

...   fitonutrientów, witaminy C i karetonoidów, które są korzystne dla naszego systemu odpornościowego. Warzywa takie jak brokuły, brukselki, kabaczki, kiełki są bogatym źródłem beta-karotenu ...

dawno temu

Gdy bolą kolana

... . W tym celu jedz czerwoną i żółtą paprykę, pomarańcze, cytryny, kapustę, brukselkę i ziemniaki, gdyż są one źródłem witaminy C. Witamina E jest obecna w orzechach, pestkach słonecznika, oliwie z oliwek ...

dawno temu

Wzdęcia u noworodka

... . Składniki pokarmowe dostarczane do organizmu kobiety mogą przenikać do mleka matki. W tym czasie kobieta powinna unikać pokarmów wzdymających, takich jak kapusta, kalafior, brukselka, brokuły, fasolka, bób ...

dawno temu

Rola witaminy K

... , brukselka, awokado, a jej bogate źródło stanowią: pomidory, kalafior i ziemniaki. Ponadto witamina K znajduje się w jajach oraz w nabiale, czyli w serach i jogurtach. Jeśli cierpisz na obfite ...

dawno temu

Dieta na biust

... przez negatywnym wpływem promieniowania ultrafioletowego i zapobiega wiotczeniu. Produkty bogate w tą witaminę to: owoce cytrusowe, a także kalafior, porzeczki, truskawki, kapusta czerwona oraz brukselka. Listę ...

dawno temu

Makaronowo w kuchni

... . Spaghetti – podawany najczęściej z sosem pomidorowym, startym żółtym serem, posypany bazylią, czy oregano w wersji Napoli, ale pasuje także w zestawieniu z mięsem. Można więc przygotować go na sposób ... zapiekankach i sosach (pomidorowym z ...

dawno temu

Bóle brzucha i jego przyczyny

... układu moczowego, zwyrodnieniom kręgosłupa i stawów. Ostre bóle brzucha mogą być związane z zawałami serca, zapaleniem mięśnia serowego i płuc. Często bóle brzucha mają podłoże psychiczne i związane ...

dawno temu

Jak nie przytyć zimą?

... , takie jak lasagne, hamburgery, serowe zapiekanki, pizze czy domowe wypieki, dostarczają organizmowi wielu zbędnych kalorii. Dlatego warto zmniejszyć wielkość porcji lub przyrządzić je w wersji light. ...

dawno temu

Słodkie chwile z malinami

... zrezygnować z dodawania owoców do masy serowej.   Smoothie – maliny miksujemy z jogurtem naturalnym (bądź zimnym mlekiem), bananami i kostkami lodu. Dla urozmaicenia można też dodać gałkę lodów ...

dawno temu

Kawa z solą w Tajwanie

... . Jest jednocześnie słona i słodka i bardziej aromatyczna niż słodzona kawa". "Słono-słodki smak jest wyraźniejszy. Firma planuje wprowadzenie kolejnych zaskakujących pozycji: kawy serowej(z dodatkiem ...

dawno temu

Zimowa dieta

... na kolację. Sok zastąpić należy jednak herbatą. Na kolację dobra będzie także warzywna sałatka. Obiad, w którym podstawą są ziemniaki mocno polane sosem, to już przeszłość. Także w tym przypadku stawiamy ... . Witaminę zajadamy w jajach kurzych, ...

+ Pokaż więcej