Jesienna aranżacja stołu – jak ozdobić strefę jadalnianą?

... na dekorację jest samodzielne zebranie jesiennej roślinności podczas spaceru, a następnie umieszczenie jej w szklanym pojemniku lub wazonie. Jesień to czas urodzaju dyń, który wielu z nas kojarzy ... się zachodnim świętem Halloween. Dlatego ...

4 miesiące temu

Szałwia w twojej kuchni!

... przyprawę! Zupa z dyni piżmowej i szałwii Składniki: ½ łyżki masła,½ łyżki oliwy z oliwek,2 szklanki posiekanej cebuli,2 łyżki świeżej pietruszki (posiekanej),2 łyżeczki świeżej szałwii (posiekanej),4 ... szklanki dyni piżmowej (pokrojonej w ...

dawno temu

Masa makowa

... . Najczęściej jest to karp i śledź. Obok nich wskazać trzeba na kapustę z grzybami obecną w pierogach, uszkach albo krokietach. Trudno także pominąć inny niezwykle istotny produkt, jakim jest mak. Wykorzystać ...

dawno temu

Kurczak faszerowany

... potraw jest dodawanie do nich farszu. To właśnie on stanowi podstawę naleśników, pierogów, ale także zrazów wieprzowych. Bardzo smacznym pomysłem na obiad jest kurczak faszerowany. To świetna odmiana ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść marchew?

... Aby opóźnić proces starzenia się, należy zapewnić sobie odpowiednią ochronę nie tylko w postaci witaminy C i E, ale także beta-karotenu występującego w marchewce, słodkich ziemniakach, dyni ... ziemniakach, morelach, cykorii, szpinaku, melonie, ...

dawno temu

Leczo z cukinii

... Kto z nas nie zachwycał się wybornym smakiem potraw z dyni? Otóż równie bogate walory smakowe posiada bliski krewny wspomnianej jarzyny – kabaczek, określany także mianem cukinii. Warzywo to zachwyca ...

dawno temu

Naleśniki bez jajek

... . Przykładem może być chociażby mleko występujące w czekoladzie, na które uczulone są niektóre osoby albo też wieprzowina w farszu do pierogów z mięsem, której spożywanie zabronione jest przez nakazy religii ...

dawno temu

Gołąbki z grzybami

... bądź lepić delikatnych pierogów z mięsem. Istnieje jednak pewien sposób na to, by odrobinę przybliżyć nam trochę odświeżone smaki dzieciństwa. Wystarczy znaleźć nieco urozmaicone przepisy kuchni ...

dawno temu

Grzane piwo

... z łatwością możemy przygotować wiele potraw znanych z tego, że przygotowujemy je właśnie zimą. I tak jak latem najlepiej smakują nam zupy owocowe, chłodnik bądź pierogi z jagodami, tak w chłodne dni doskonale ...

dawno temu

Tanie potrawy

... , choć nie zawsze tak musi być. Serce zaproszonych gości możesz równie dobrze zdobyć, przygotowując zgodnie z babciną recepturą pierogi z jagodami albo inne proste i tanie w przyrządzaniu potrawy. Jeżeli ...

dawno temu

Egzotyczny owoc

dawno temu

Dania z kabaczka

... Jego właściwa nazwa to Cucurbita pepo convar, u nas jednak powszechnie nazywany jest „cukinią”. Owoc ten jest kuzynem dyni i jego ogromną zaletę stanowi niska zawartość kalorii oraz delikatny smak ...

dawno temu

Gołąbki z kaszą

... . Niezastąpione są tu oczywiście pierogi albo naleśniki z różnym farszem świetnie sprawdzające się także w formie zapiekanej. Mało osób jednak wie, że w podobny sposób możemy wykorzystać gołąbki. Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz wariacje ...

dawno temu

Foremka do ciastek na Halloween

... Halloween, choć nie należy do naszej tradycji narodowej, coraz mocniej wkomponowuje się w zaduszkowy klimat. Niedługo wystawy sklepowe i restauracje ozdobią wydrążone dynie, na drzwiach zawisną ...

dawno temu

W czym jest witamina A?

... organizmu, słabe szkliwo nazębne. Do codziennej diety należy więc włączyć produkty bogate w witaminę. Najlepsze źródło witaminy A to wątroba. Prowitaminę A można znaleźć w marchewce, dyni, szpinaku, boćwince, pomidorach, morelach, śliwkach. ... ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść nasiona?

... , takie jak: potas, żelazo, wapń i sód.Ziarno sezamu - zawiera witaminę E, PP, B1 i B2, jak również żelazo, wapń, sód, fosfor i lecytynę.Pestki dyni - to źródło witaminy A, B1 i B15 oraz takich ... przyprawę do zup, deserów czy płatków ...

dawno temu

Potrawy wegetariańskie z cukinią w tle

...   Czy wiecie, że cukinia jest odmianą dyni? Nie wiedzieliście? To już wiecie. Tę wspaniałą roślinę o pięknych kwiatach zna chyba każdy. Choćby i pod nazwą 'kabaczek'. Znana jest ze swego wybornego ... Czy wiecie, że cukinia jest odmianą dyni? ...

dawno temu

Rosół z kaczki

... potrawom nie możemy wiele zarzucić, to jednak już od kilku ładnych miesięcy jemy ciągle kiszoną kapustę w postaci żeberek z kapustą, bigosu, pierogów z kapustą albo idealnej do ryby surówki z kapusty ...

dawno temu

Pobierzmy się w maju!

... Biała beza, błękitna podwiązka i bukiet wielkości dorodnej dyni. Miesiąc z literką „r” a na weselu suto zakrapiane stoły z rosołem, flakami i schabowym na czele, kapela disco, oczepiny o dwunastej ...

dawno temu

Zupa z cukinii

... , gruszkami, śliwkami, ale także dynią czy cukinią. To właśnie ostatnie z wymienionych warzyw może być ciekawą bazą do przygotowania wielu wyśmienitych potraw w sam raz wpisujących się w klimat ...

dawno temu

Zadbaj o jakość zimowych posiłków. Dowiedz się, jakie dania powinny znaleźć się na Twoim stole o tej porze roku

... do diety – ot, choćby w postaci surówki. Najlepiej zaś – na gorąco, na przykład pod postacią bigosu, w pierogach czy krokietach. Co poza kiszonkami? Klasyczne warzywa z polskich spiżarni. Ziemniaki ... są tłuszcze płynne, czyli np. oliwa z ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... grzybowej, sosu grzybowego, pierogów z grzybami bądź zapiekanki makaronowej z grzybami. Świetnie smakują one również po zamarynowaniu. Oprócz tego pojawiają się późne owoce, wśród których znajdują ... dojrzewania wielu warzyw, zwłaszcza tych ...

dawno temu

Jak dobrać dietę na jesień?

... z dzieciństwa. Wybieramy potrawy ciepłe, słodkie, na bazie mleka, ale z dodatkiem produktów mącznych takich, jak kasza, ryż, makaron czy kluski. Świetne są też pierogi i naleśniki, które przygotować ... jak migdały, rodzynki, suszone śliwki, ...

+ Pokaż więcej