Łupież powraca zimą

... drobnoustrojów i grzybów, a przede wszystkim drożdżaka Pityrosporum ovale, który bezpośrednio odpowiada za powstanie łupieżu. Duży wpływ na jego rozwój ma również wilgoć oraz noszenie czapek ... to namnażanie się bakterii i grzybów. Łupież suchy ...

dawno temu

Wegetariańskie dania z grilla

... wykorzystaj do sałatek i na kanapki.  Mięsiste grzyby Portobello są idealne do burgerów i pizzy z grilla. Wyglądem przypominają duże pieczarki. Można je dostać w restauracjach jako przystawki lub dodatek ... do dań obiadowych. Poszukaj ich w ...

dawno temu

Jak zapobiegać grzybicy?

... w zupełności wystarczy. Nie stosuj do mycia miejsc intymnych gąbek, które mogą być siedliskiem grzybów i bakterii;w upalne dni zapomnij o obcisłych spodniach. Uniemożliwiają dostęp powietrza przyczyniając ... odporność na zakażenie ...

dawno temu

"Cieplarnia", Brian W. Aldiss

... grzybem nadaje „Cieplarni” posmak psychodelii. Osobną kwestią są byty postludzkie, które autor wprowadza z upodobaniem – groteskowe, złowrogie lub, jak w przypadku brzunio-brzuchów (tak, jest i coś takiego ... okiem swój fascynujący świat – nie ...

dawno temu

Racuchy drożdżowe

... są prawidłowe, jednak niewystarczająco wyczerpujące. Zaczyn drożdżowy używany przy wypieku chleba i ciast to nie jedyne zastosowanie tych niezwykłych grzybów w gastronomii. Otóż ważną rolę odrywają one ... w winiarstwie, piwowarstwie i ...

dawno temu

Pieczone warzywa

... z tego, że te niezwykle bogate w witaminy i minerały produkty spożywcze bardzo łatwo jest ugotować, usmażyć, wysuszyć, a nawet upiec. Dzięki temu otrzymamy pyszną zupę ogórkową, wyśmienite leczo, zapiekankę z cukinii ... . Nie czekaj zatem i ...

dawno temu

Dlaczego tyjemy w pracy?

... i posilasz się przy biurku? Pamiętaj, że nawet najzdrowsza restauracja w dzielnicy może faszerować dania składnikami, które są szkodliwe dla twojej figury. Ukryte kalorie czają się w dodawanych ...

dawno temu

Jak nie zasnąć za kierownicą?

... się kleić, a faszerowanie się kolejną porcją kofeiny nie przynosi oczekiwanych rezultatów. oczątkowo reagujesz na hałas wydobywający się spod kół najeżdżających na pas ruchu z wypustkami. Po przejechaniu ...

dawno temu

Cannelloni ze szpinakiem

... makaronów jak nitki do zupy i muszelki do faszerowania i zapiekania. W inny sposób natomiast wykorzystać można rurki, tworząc cannelloni ze szpinakiem i serem. Ten niepozorny, prosty kształt daje nam bardzo ...

dawno temu

Świąteczny obiad dla wegetarian

... . Gdy tylko zmiękną, dodajemy posiekane natkę kolendry i pietruszki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i chili i smażymy na złotobrązowy kolor. Następnie naleśniki faszerujemy i układamy w blasze wyłożonej papierem ...

dawno temu

Indeks glikemiczny

... , przyprawy, skorupiaki,10 – awokado,15 – agrest złoty, brukselka, cebula, cukinia, cykoria, czarna porzeczka, fasolka szparagowa, grzyby, imbir, kalafior, kapusta, kiełki soi, kiszona kapusta, koper ...

dawno temu

Barszcz czerwony – z czym to jeść?

... całości bardzo ciekawego, lekkiego akcentu, więc będziemy mieć sporo miejsca na degustację innych świątecznych potraw. Z pieczarkowymi bułeczkami – grzyby bardzo subtelnie podkreślają smak barszczu ...

dawno temu

Najdroższe nianie w kraju

... przedstawiona gościom jako "pomoc domowa" i miała recytować im zdania po francusku, dla zabawy. Inna została zapędzona do szorowania grzyba w łazience "bo co ma robić, kiedy dziecko śpi?". Czyli opowieści o strasznych nianiach równoważą ...

dawno temu

Podkładka do iPad'a

... tablecie Apple’a. Funkcjonalna i nie zbyt kosztowna. Nowe akcesoria dla iPada pojawiają się jak grzyby po deszczu. Nic w tym zresztą dziwnego, skoro tablet staje się coraz popularniejszy. Jedną z obaw ...

dawno temu

Co jeść w święta, a czego unikać

... czy ruskie, czy z grzybami). Jeśli jesz 10 pierogów, to pochłaniasz... 500 kcal. Kutia – to jedno z najbardziej kalorycznych dań: 100g kutii to aż 245 kcal. Co zatem można jeść? Jest na szczęście ...

dawno temu

Zapach Świąt Bożego Narodzenia

... się tylko na Święta.  Może właśnie dlatego, tak mocno nam się ze Świętami kojarzą. Potrawami wigilijnymi – tj. pierogi z kapustą i grzybami, zupa grzybowa, zupa rybna, ryby, kutia itd. Wiele by można wymieniać ...

dawno temu

Żurek wcale nie musi być nudny!

... sezonowy, idealny na obecną porę roku, czyli w towarzystwie grzybów – Moje gotowanie A co powiecie na przyrządzenie żurku Księcia Sanguszki z kiełbasą myśliwską i chrzanem? - Knedlik Na który z nich połasilibyście się najbardziej? ...

dawno temu

Barszcz wigilijny - jedyny w swoim rodzaju

... z połowy cytryny5-6 grzybków suszonych1. Umyj grzyby i zalej je szklanką wody. Powinny się moczyć kilka godzin. Po tym czasie gotuj je w tej samej wodzie około 60 minut. 2. W tym czasie przygotuj ...

dawno temu

Efektowny pstrąg w zielonym majonezie

... sałatę na talerzu, na niej ułożyć rybę i udekorować ją majonezem. Jeśli chcesz, by danie wigilijne wyglądało bardziej świątecznie do dekoracji możesz użyć marynowanych grzybów lub plasterków pomarańczy. Smacznego!   ...

dawno temu

Jak uwolnić się od alergii w domu?

... i neutralizują zarodniki pleśni, grzybów, alergeny zawarte w kurzu, wirusy i bakterie. Ciepło, używane do oczyszczania, nie ma wpływu na temperaturę w pomieszczeniu. Czyste powietrze sprawi, że nie będziesz ...

dawno temu

Śledzie po żydowsku

... znanych potraw koszernychzaliczyć natomiast trzeba: strudel, macę, chałkę, barszcz czerwony albo faszerowane papryki. Jednym z najczęściej przyrządzanych w Polsce dań są śledzie po żydowsku. Okazuje ...

dawno temu

Masaż głowy

... się z łóżka. Jeżeli przyczyną bólu głowy jest niskie ciśnienie, wówczas pomocne będzie wypicie filiżanki kawy. Na ból głowy można wziąć tabletkę przeciwbólową. Niektóre osoby nie chcą jednak faszerować ...

dawno temu

Skutki bezsenności

... . Jakość snuJeśli niechętnie korzystasz z usług lekarza i nie lubisz faszerować się tabletkami na sen, zadbaj o jakość snu. Higiena snu obejmuje określony rytm dnia i nocy – najlepiej jest kłaść ...

dawno temu

Potrawy z kawiorem

... do dań głównych lub obiadowy starter. Aby przygotować faszerowane jajka można np. wydrążyć z nich żółtka, połączyć z tuńczykiem, majonezem oraz koperkiem, przełożyć masę do białka, a następnie na czubek ...

+ Pokaż więcej