Ziemniaki a odchudzanie

... . Smażone na głębokim tłuszczu ociekają zgubnymi kaloriami. Ziemniaki najlepiej jeść gotowane, pieczone lub grillowane – wtedy zawierają najmniej tłuszczu. Staraj się również unikać soli ...

dawno temu

A na obiad zjemy żeberka mamuta…

... – koszt jednej porcji to ok.22.50 dolara (a wziąwszy pod uwagę fakt, iż w rzeczywistości jest to grillowana wołowina, cena wydaje się dość wygórowana). Żeberka występują w dwóch wersjach – zwykłej ...

dawno temu

Uważaj na ZIELONE KOKTAJLE. Mogą być szkodliwe dla nerek

... także stan cery, są więc idealne na wiosenny detoks zmęczonej i szarej po zimie skóry. Jednak ich nadmiar w diecie może być szkodliwy. Te na bazie szczawiu lub szpinaku zawierają szkodliwy kwas ...

dawno temu

Witamina K – jaka jest jej rola w organizmie?

... . Gdzie szukać witaminy K? Bogactwo witaminy K znajdziesz w zielonych warzywach – szpinaku, sałacie, brokułach czy morszczynie, we wszelkich odmianach kapusty, ziemniakach, jajach, niektórych ...

dawno temu

Lato z mozarellą

...   Dla wegetarian polecałabym wykonać tartą ze szpinakiem i mozarellą na francuskim cieście - Elementarz Kulinarny Basi   Dla mięsożernych zaś jest np. tarta z porami, boczkiem i mozarellą – Moja Mała ...

dawno temu

Dieta na urodę

... stanowią jaja i wątroba, szczególnie wołowa. Jej roślinny odpowiednik to beta-karoten, który blokuje szkodliwe działanie promieniowania UV. Najwięcej znajduje się go w szpinaku, morelach i dyni ... , to sygnał, że brakuje ci krzemu. Jego bogate ...

dawno temu

Warzywa + owoce = młodość

... tu marchew, słodkie ziemniaki, szpinak i zielone warzywa liściaste. Osoby, które już zachorowały na nowotwór, też powinny jeść dużo warzyw i owoców, a zwłaszcza aronię, borówkę. Warzywa i owoce ... . Szpinak odgrywa tu zasadniczą rolę jako ...

dawno temu

Witaminy na wzmocnienie

... , żółtko jaja, tłuste mleko, śmietana, masło, tłuste sery, marchewka, dynia, szpinak, sałata, fasolka szparagowa, zielony groszek, szczypior, koper. Witamina CWitamina C (kwas askorbinowy ... pozytywnie wpływa na przyswajanie żelaza. Z kolei ...

dawno temu

Forszmak - jak go zrobić z kurczaka?

... . Warzywa musisz oczywiście wcześniej oczyścić i drobno posiekać. Krok 2 Forszmak drobiowy musi nabrać smaku dzięki papryce, ogórkom i pieczarkom. Wszystkie warzywa pokrój w cienkie paski i podsmaż ... na oleju lub maśle. Tylko nie wrzucaj ...

dawno temu

Jak zrobić placuszki z cukinii?

... ozdobione warzywne. Pokrój więc paprykę w kostkę, a pieczarki zetrzyj na tarce. Włóż warzywa na patelnię i duś 10 minut. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Krok 2 Obierz cukinię i pokrój ... nałóż na kotlety warzywne paprykę i ...

dawno temu

Zapiekanka makaronowa - sposób na błyskawiczny obiad

... Ta zapiekanka makaronowa opiera się przede wszystkim na kabanosach. Pokrój je w plasterki i podsmaż. Krok 3 Cebulę pokrój w piórka, pieczarki w plasterki. Podsmaż te składniki na małym ogniu. Krok 4 ... Zapiekanka makaronowa to prawdziwa ...

dawno temu

Jak bezpiecznie jeść mięso?

... , w jakiej przygotowuje się mięso. Pieczenie, smażenie, grillowanie i pieczenie na ruszcie nie jest wskazane, natomiast pieczenie w piecu zmniejsza ilość HCA. Najbardziej korzystne jest jednak jedzenie ... , który zapobiega tworzeniu się ...

dawno temu

Smaczne produkty spożywcze poniżej 50 kalorii

... witaminy C, wypełnia żołądek na długo za sprawą błonnika, przedłużając uczucie sytości), pół filiżanki brokułów – 26 kalorii (warzywo to jest bogate w wapń), filiżanka pieczarek – 23 kalorie ... filiżanki szpinaku (zarówno świeżego, jak i ...

dawno temu

Witaminy na włosy

... , jajkach.Witaminy z grupy B - wzmacniająca włosy witamina zawarta jest w brokułach, szpinaku, brukselce, migdałach, daktylach, awokado czy też w roślinach strączkowych.Witaminę E- znajduje się w olejach ...

dawno temu

Beta-karoten - działanie

... przemianę materii. Jakie produkty go zawierają: żółte i pomarańczowe owoce (morele, brzoskwinie, pomarańcze, mango); zielone warzywa liściaste (sałata, kapusta, brokuły, kalafior, szpinak, rzepa ...

dawno temu

Jak zrobić zupę-krem?

... odpowiednie warzywa. Na zupę-krem świetnie nadają się bakłażan, dynia, cukinia, a także kalafior i brokuły. Nieźle sprawdzają się też szpinak, szczaw i włoska kapusta. Krok 2 Zarumień wybrane ...

dawno temu

Szczurek na obiadek?

... – w trzecim co do wielkości miastem w Chinach. Szczury podaje się w restauracjach w Guangzhou w wielu wersjach – w potrawce, grillowane, smażone – do wyboru do koloru. Jest to na tyle duża atrakcja turystyczna ...

dawno temu

Jak przyrządzić zdrowe przekąski? Szybkie przepisy na smaczne "małe co nieco"

... oraz pokrój 300 gramów pieczarek, które po kolei wrzucisz do kaszy. Następnie dodaj garść świeżego szpinaku, 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego, kilka oliwek oraz ulubione przyprawy i zioła ...

dawno temu

Święta bez zbędnych kilogramów

... oraz gotowane, pieczone, grillowane ryby. Pamiętaj także o nakładaniu mniejszych porcji i przerwach między posiłkami. Postaraj się zjeść ostatni posiłek 3-4 godziny przed snem. Źródło: informacja prasowa Ilona Lewkowicz ...

dawno temu

Pożywne ryby na obiad

... prowansalskiesól, pieprzPrzygotowanie: Z oliwy, soku z cytryny, pomarańczy, ziół prowansalskich zrobić marynatę. Do niej włożyć rybę (najlepiej na 3 godziny). Po tym czasie grillować. ...

dawno temu

Brokuły świetne dla oczu!

... do tego, aby mieć zdrowe oczy i dobry wzrok. Niemieccy naukowcy z Instytutu Żywienia przypominają, że nie tylko marchewka jest świetna dla oczy, bo nie tylko ona zawiera karoten. Szpinak, pomidory ...

dawno temu

Owoce i warzywa dla diabetyków

... , truskawka, żurawina.Warzywa I grupy: brokuły, cykoria, kalafior, ogórek, pomidor, rzodkiewka, sałata, szczypiorek, szpinak, szparagi.Owoce II grupy(o zawartości 5-10% węglowodanów): agrest, ananasy ...

dawno temu

Lekkie letnie przekąski

... marchew 27 kcal ogórek 13 kcal papryka czerwona 28 kcal pomidor 15 kcal rzodkiewka 14 kcal sałata 14 kcal szpinak 16 kcal Wartość kaloryczna wybranych owoców w 100 g: ananas 54 kcal arbuz 36 kcal ...

dawno temu

Zdrowe opalanie - najnowsze odkrycie naukowców

... jeść, by się opalić? Zdrowe opalanie będzie możliwe dzięki diecie bogatej w marchewkę, melony, kapustę włoską, szpinak, persymonę czy kantalupę.   ...

+ Pokaż więcej