Omlet z szynką

... . Poza tym nawet to, czy omlet zapiekany jest z jednej czy z dwóch stron daje nam jeszcze więcej różnorodności. Gdy wolimy mniej galaretowatą konsystencję i usmażymy omlet z dwóch stron, otrzymamy ...

dawno temu

Witaminy dla dzieci

... na wadze mimo braku apetytu, problemy łojotokowe skóry. Źródła witaminy A to mleko, masło, margaryna, tłuste ryby, olej rybi, wątróbka, marchewka, szpinak, morele. Witamina D buduje kości i zęby ...

dawno temu

Przepisy na jajka

... każde dodatki. Wystarczy wymienić takie wariacje na jej temat jak jajecznica ze szpinakiem lub pieczarkami. Wykonanie jajecznicy to chyba pierwsze danie, od jakiego rozpoczyna się nasza przygoda ...

dawno temu

Właściwości jabłek

... się skóry, natomiast ich gryzienie wzmacnia nasze dziąsła i pomaga w niwelowaniu krzywego zgryzu. Jabłka to owoce, których jedzenie dzięki niezliczonym receptom na przyrządzanie, nigdy się nie nudzi. Dość przytoczyć takie wyśmienite dania jak ...

dawno temu

Dieta a okres

... nastrój, a w skrajnych przypadkach anemię. Zapotrzebowanie na żelazo wzrasta w czasie ciąży oraz podczas okresu. 
Oprócz produktów zawierających żelazo (m.in. wątróbka, czerwone mięso, szpinak, buraki ...

dawno temu

Dania z kabaczka

... w nimi jedną masę. Faszerowany kabaczek można przed obraniem włożyć do wrzątku. Taki sprytny trik pozwoli łatwiej usunąć z niego skórkę. Warzywne łódeczki można także zapiekać w piekarniku. Świetnie będą smakować podane z czosnkowym lub ...

dawno temu

Jak jeść ostrygi?

... . Ostrygi można bowiem także gotować i serwować pod postacią zupy, smażyć na głębokim tłuszczu, marynować czy zapiekać w piekarniku. Jeśli chodzi o rodzaj trunku, który najlepiej będzie pasować ...

dawno temu

Beta-karoten a opalanie

... są: pomidory, marchew, papryka, dynia, morele, nektarynki, banany czy mango, ale także zielone warzywa liściaste, takie jak: szpinak, sałata, cykoria, brukselka, włoska kapusta czy brokuły. Zawiera ...

dawno temu

Dieta ryżowa

... . jabłko zapiekane z cynamonem), warzywa czy np. jogurt. W diecie ryżowej bardzo ważne jest picie dużej ilości płynów, aby przyspieszyć przemianę materii i wspomóc oczyszczanie organizmu z toksyn ...

dawno temu

Przepisy na soki warzywne

... na drodze do dobrego zdrowia na pewno przyniósłby świetne efekty. Zdrowe shaki Zielony shake Możesz go łatwo przyrządzić, wykorzystując następujące składniki: gotowane brokuły, szpinak oraz pietruszkę ...

dawno temu

Minerały dla zdrowia Twojego systemu nerwowego

... i podroby Czerwone mięso (wołowina, baranina, wieprzowina i dziczyzna) Drób Ryby Żółtko jaj kurzych Płatki śniadaniowe zawierające żelazoŻelazo z innych pokarmów roślinnych (np. szpinak ...

dawno temu

Roladki mięsne

... tartej i smażymy dokładnie z każdej strony. Gdy tylko panierka będzie już ściśle przylegać do mięsa, a mięso przestanie puszczać soki nasze Cordon Bleu przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy ...

dawno temu

Deska zamiast oponki?

... szpinaku. W diecie płaskiego brzucha zadbano jednak o nasze kubki smakowe. Kartkując ósmy rozdział książki wypełniony przepisami, „ślinka cieknie”. Krewetki na ostro, hot-dog w stylu Chicago czy gofr ...

dawno temu

Sprzymierzeńcy ciężarnej

... . Dzięki laktoferrynie wzrasta przyswajalność żelaza, które jest przyjmowane z pożywieniem. Witamina C również wspomaga przyswajanie żelaza niehemowego obecnego w groszku, orzechach, fasoli, szpinaku ...

dawno temu

Dla skóry, włosów, paznokci i… oczu

... owocach i warzywach, takich jak: dynia, morele, pomarańcze. Z drugiej strony w substancję tę są bogate też warzywa zielone: szpinak, brokuły czy sałata. Odmładzające i poprawiające kondycję skóry ...

dawno temu

Jakie składniki odżywcze przyjmować podczas ciąży?

... : szpinak, brokuły, sałata oraz pomarańcze, banany, rośliny strączkowe. Niedobory tej witaminy mogą mieć bardzo poważne skutki dla dziecka. To kwas foliowy odpowiada za prawidłowy rozwój kręgosłupa ...

dawno temu

Dawkowanie witaminy C

... porzeczkę, a tuż za nią paprykę czerwoną. Inne produkty, z równie wysoką zawartością witaminy C, to przede wszystkim warzywa, tj. brukselka, kalafior, szpinak, papryka zielona, oraz owoce, tj. truskawki ...

dawno temu

Dieta dla grupy krwi 0

... ilości warzyw, np. brokułów, szpinaku, kapusty włoskiej, a także sporej ilości ryb (głównie halibut, makrela, sardynka, śledź), owoców morza lub czerwonego mięsa może doprowadzić do utraty nawet 5 kg ...

dawno temu

Warzywa i owoce, a nasza atrakcyjność

... , szpinak i wszelkie liściaste warzywa. Zawierają one nie tylko karoten, ale również wzmacniają system odpornościowy, poprawiają płodność, zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych. Ważne jest zatem ...

dawno temu

Stres a zdrowie

... się spłyca. Zadbaj o to, by cały czas oddychać przeponowo. Wówczas oddech będzie głębszy. Dieta dla zdrowia powinna być bogata w magnez i witaminę B6. Niedobór magnezu i witaminy B6 nasila odczuwanie stresu. Źródłem cennych mikroelementów są ...

dawno temu

Co na wypadanie włosów?

... fryzura staje się coraz rzadsza i traci witalność. Jakie witaminy na wypadanie włosówsą najlepsze? Bardzo ważną rolę odgrywa tu witamina A, obecna przede wszystkim w tłuszczach, szpinaku, marchewce ...

dawno temu

Anemia w ciąży

... ilość żelaza w pożywieniu lub suplementach diety. Źródło żelaza to: mięso wołowe, drób, wątróbka, ryby, żółtka jaj, ciemnoczerwone warzywa, zielone warzywa (brokuły, szpinak), rośliny strączkowe, soja ...

dawno temu

Pięć kiepskich wymówek od jedzenia warzyw

... robisz raz w tygodniu w niedzielę, może się zdarzyć, że do środy szpinak straci już świeżość. Warzywa najlepiej przyrządzać tego samego dnia, w którym się je kupiło. Umyj, wysusz i pokrój warzywa ...

dawno temu

Obalamy dietetyczne mity!

... , pomarańcze, marchew, szpinak, czy kapusta. Do tego dodasz produkty pełnoziarniste, np. płatki owsiane i ryż. Szybko zauważysz, jak zmniejszyły się twoje wydatki na jedzenie i jak doskonale czujesz się na diecie lekkostrawnej. Nie wierzysz? ...

+ Pokaż więcej