Konserwanty. To dlatego czujesz się źle!

... , w napojach gazowanych, dżemach, marynatach. Głównym zadaniem benzoesanów jest zabijanie bakterii powodujących psucie żywności. Niestety nie potrafią działać wybiórczo i są zabójcze ...

dawno temu

Pyszne burgery

... : filet z łososia (0,5 kg), sól i pieprz (lub marynata do ryb), cytryna, bułki pszenne, czosnek, rukola, pomidorki koktajlowe, kilka łyżek majonezu. Umyj łososia, dopraw pieprzem i solą ...

dawno temu

Na pikniki w pojemniki!

... uszczelkę, która zapewnia wyjątkową szczelność. Co można w nich przechowywać? Sałatki, mleczne koktajle, pieczywo, makaron czy marynaty. Pojemniki dostępne w trzech kolorach – białym, czarnym i zielonym ...

dawno temu

Sos winegret - idealny dodatek do sałatek

... mieszamy wszystkie składniki. 3. Przyprawiamy solą i pieprzem i znów mieszamy. Gotowe. Smacznego! Jeśli chcecie przygotować inne wersje tego sosu, np. miodowo-musztardową, to miód i musztardę należy dodać na samym początku do octu. Oliwę zawsze ...

dawno temu

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

... i w razie potrzeby wzbogacić aromat poprzez dodanie świeżego kopru. W połączeniu z wieprzowiną bardzo dobrze sprawdzają się także sos chrzanowy i sos musztardowy. Dzięki nim otrzymujemy mięso w bardziej ...

dawno temu

Co do herbaty

... , na balkonach i działkach. Na świecie chętnie stosuje się ją jako dodatek do wielu marynat i octów. Melisą można także przyprawić drób, potrawy z grzybów i jaj. Świeżej melisy razem z miętą używamy ... tłuste potrawy, cielęcinę, drób, ryby, ...

dawno temu

5 pomysłów na dietetyczny obiad

... nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, wtedy lepiej przejdzie marynatą. 2. 1/3 szklanki octu balsamicznego mieszamy z ząbkiem czosnku, zmielonym pieprzem i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wkładamy je do dużego ... , plastikowego worka razem z mięsem i ...

dawno temu

Wielkanocna łopatka wieprzowa pieczona w musztardzie i śliwkach

... . Mięso przygotowujemy, usuwając z niego nadmiar tłuszczu, ścięgien i łącznych tkanek. 34794 W międzyczasie przygotowujemy marynatę, łącząc pieprz ziołowy, musztardę chrzanową firmy KAMIS, trzy ząbki ... czosnku, pieprz, sól i kilka łyżek oliwy. ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Dlaczego warto rozpocząć wiosenne grillowanie?

... . Przygotowanie marynaty ze świeżych ziół zajmie Ci niewiele czasu. Do każdego posiłku komponuj zielone sałatki z dressingiem z oliwy i soku z cytryny lub octu balsamicznego. Nie kupuj gotowych sosów ...

dawno temu

Konserwanty w żywności

... pokarmowego (zwłaszcza u osób uczulonych na aspirynę). E-236, czyli kwas mrówkowyDodawany jest do surowych soków owocowych, żelatyny, marynat, kiszonek warzywnych, soków owocowych i napojów z dodatkiem dużej ...

dawno temu

Odkrywamy tajemnice przypraw

... , pieprz biały, gorczycę, chili, kardamon, kozieradkę, sól, czy nawet szalotkę.   Pieprz ziołowy jest jednym z moich ulubionych dodatków do marynat i pieczeni. Dodaje miłego, lekko ostrego smaku ...

dawno temu

Sos sojowy

... sojowy? Sos uzyskany z soi jest świetnym pomysłem na to, jak w prosty sposób nawet ze zwyczajnego dania, wyczarować potrawę pełną egzotyki. Świetnie nadaje się przede wszystkim do marynat, ale równie ...

dawno temu

Pigwa – niedoceniane źródło witamin

... przez cały rok. Idealnie nadaje się także do: galaretek, dżemów, soków, nalewek. Kucharze robią z niej także marynaty do mięs i dipy. Dodają też pigwę do kiszonej kapusty lub podczas pieczenia placków ...

dawno temu

Piersi z kurczaka z pieczarkami

... . Mięso zdejmujemy z patelni i podsmażamy na niej obraną i posiekaną cebulę, a kiedy już się zrumieni, pokrojone pieczarki. Następnie do warzyw dodajemy wcześniej przygotowaną marynatę do kurczaka ...

dawno temu

Liść laurowy

... hinduskiej. Specyficzny smak marynat to także zasługa liści bobkowych. Lekką gorycz grzybów, ogórków albo papryki w occie otrzymujemy dzięki dodaniu właśnie tej charakterystycznej potrawy. Co więcej ...

dawno temu

Dania z kabaczka

... komponując dania faszerowane. Wartość odżywcza cukinii Ten rodzaj owocu świetnie nadaje się do przyrządzania zup, sałatek, surówek czy marynat. Co ciekawe, równie świetnie zdaje swój egzamin ...

dawno temu

Zioła i przyprawy w kuchni

... marynaty oraz zalewy octowe, chociażby do ogórków. Majeranek Przed wiekami aromatyczna roślina była symbolem miłości, wykorzystywanym jako afrodyzjak i składnik rozmaitych eliksirów, które miały ... i cholesterolu, a także usuwa zmęczenie i ...

dawno temu

Najbardziej aromatyczne z ziół

... śródziemnomorskich. To niezastąpiona przyprawa do zup i sosów o mocnym smaku i do wielu marynat do mięs. Dobrze komponuje się ze śledziami i rybami, a także z dziczyzną. Lecznicze właściwości liścia laurowego ...

dawno temu

Działanie kopru włoskiego

... są świetną przyprawą do marynat i konserw, takich jak np. ogórki kiszone lub małosolne. Ponadto zioło to świetnie nadaje się także jako dodatek do zup, sosów, a także warzywnych sałatek oraz dań jajecznych ...

dawno temu

Odkrywamy tajemnice sosów

... zrobienie Waszych ulubionych sosów w domu.   Harissa, czyli pikantna pasta z papryczek chili, to bardzo popularny dodatek do dań arabskich. Stanowi część składową marynat, glazury do mięs, czy sosów ...

dawno temu

Polskie przyprawy, o których już nie pamiętamy lub niesłusznie zapominamy

... zapachu, a w dodatku ma charakterystyczny, gorzkawy smak. Sprawdzi się w przypadku marynat do czerwonych mięs, a także jako składnik sosów. Masarze i rzeźnicy używają go także do wyrobu domowych wędlin ...

dawno temu

Żeberka z grilla

... prowansalskich.Sposób przygotowania: Żeberka myjemy i oczyszczamy. Następnie należy podzielić je na porcje, które będą równej wielkości. Z wymienionych składników przygotowujemy marynatę, którą nacieramy mięso ...

dawno temu

Schab z żurawiną

... ząbków czosnku, soli i pieprzu. Z wymienionych składników tworzymy marynatę, którą nacieramy mięso na zewnątrz. Schab wkładamy pod nakryciem do lodówki na co najmniej jedną noc, a następnie pieczemy go w temperaturze 180°C przez około 60 minut. ...

dawno temu

Pieczona wołowina

... wywaru z mięsa, powinnaś je co jakiś czas podlewać wodą lub bulionem. Ważne jest także, aby wykonać marynatę właściwą dla wołowiny. Dobrze komponuje się z nią rozmaryn, kolendra, kminek, lubczyk ...

+ Pokaż więcej