Jak gotować mrożone brokuły, by nie straciły swoich właściwości?

... Właściwości prozdrowotne brokułów sprawiają, że jest to jedno z najbardziej cenionych warzyw. Niestety, jak wykazały badania naukowców z Uniwersytetu w Illinois, gdy mrożone brokuły są poddawane ... blanszowaniu w wysokiej temperaturze, tracą ...

dawno temu

Warzywa – istotny element diety

... Dietetycy zalecają, by osoby dorosłe jadły warzywa kilka razy dziennie i by stanowiły one prawie połowę produktów spożywanych przez dzieci. Warto o tym pamiętać, bo jarzyny są niezastąpionym źródłem ... Warzywa to źródło witamin – przede ...

dawno temu

Domowe maseczki z warzyw

... Jeśli chcesz mieć piękna skórę, przygotuj domowe maseczki z warzyw. Natura ma wszystko, czego potrzebujemy. Wystarczy wiedzieć po co wyciągnąć ręce. Cebula, marchewka, ziemniaki – służą ... nie tylko do jedzenia. Możesz z nich przygotować ...

dawno temu

Lin w sosie koperkowym

... Lin w sosie koperkowym smakuje wszystkim miłośnikom ryb. Jego mięso rzeczywiście cieszy podniebienie. Ten przepis każe nam najpierw odrobinę podpiec rybkę, a następnie dusić ją w śmietanie ... koperkusólświeżo zmielony czarny pieprz2 ząbki ...

dawno temu

Owoce i warzywa 5 razy dziennie

... Liczne obserwacje potwierdzają prawidłowość, że ludzie, których dieta bogata jest w warzywa i owoce, są w mniejszym stopniu narażeni na wiele chorób, w tym choroby serca i niektóre rodzaje raka: głównie układu trawiennego, a także oddechowego i ...

dawno temu

Jesienią postaw na warzywa

... Co zrobić by nie dopadła cię jesienna chandra i przeziębienie? Sięgnij po warzywa i owoce, których o tej porze roku masz bez liku. Wybierz coś dla siebie i wzbogać swój jadłospis o cenne witaminy, które obronią cię przed chorobami i pozytywnie ...

dawno temu

Jesień z owocami i warzywami

... w połączeniu ze stresem, przemęczeniem i zanieczyszczeniem środowiska źle wpływa na samopoczucie. Dlatego bardzo ważne jest, aby dostarczać organizmowi porcję witamin i minerałów poprzez codzienne komponowanie 5 różnorodnych zestawów warzyw i ...

dawno temu

„Dziewczyny”, Zbigniew Puszkiewicz

... Czy faceci potrafią pisać o kobietach? Okazuje się, że tak. Autor „Dziewczyn” zaproponował nam bowiem przemyślane historie o współczesnych kobietach borykających się z samotnością, niezrozumieniem ... i odrzuceniem. Ktoś mógłby zauważyć, że w ...

dawno temu

Niskokalorycznie i smacznie?! Z tymi przepisami to możliwe!

... makaronu typu penne,15 pomidorków koktajlowych,½ szklanki startego parmezanu.Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C. Na dużą patelnię wrzucić wszystkie warzywa i polej oliwą z oliwek ... być ugotowany al dente. Gdy warzywa będą już ...

dawno temu

Obierak do warzyw - pomocnik w każdej kuchni

... Jeśli szukasz czegoś, co pomoże Ci szybko i bezproblemowo obrać warzywa i owoce, to mam coś specjalnie dla Ciebie. Obierak o którym mowa łatwo mieści się w dłoni, posiada miękki otwór na palec ... przychodzą nam z pomocą, bo to właśnie oni są ...

dawno temu

Warzywna orkiestra z Wiednia

...   Warzywa, jak wiadomo, służą do jedzenia. Są też jednak tacy, którzy paprykę i kabaczka, wolą wykorzystać jako instrument muzyczny. Przed Wami Vienna Vegetable Orchestra, czyli zespół kulinarno – warzywny. ... Warzywa, jak wiadomo, służą do ...

dawno temu

Marchewka gotowana - smacznie i zdrowo

... Chcesz mieć piękna cerę? Pij marchewkę, jedz marchewkę, chrup marchewkę. Marchewka gotowana, marchewka pieczona, marchewka smażona, marchewka duszona – marchewka w każdej postaci jest znakomita ... szklanki wody i duś to pyszne danie. 3. Kiedy ...

dawno temu

Produkty, które zawierają najwięcej pestycydów

... Gdy kupujemy owoce i warzywa, zazwyczaj kierujemy się ich wyglądem – wybieramy te najbardziej dorodne, soczyste, bez śladów uszkodzeń czy przebarwień. Niestety, selekcja żywności pod względem wyglądu ... zwykle prowadzi do tego, że często ...

dawno temu

Buraczki zasmażane - pyszny dodatek do zimowego obiadu

... Buraczki zasmażane można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie smakują z ziemniakami i smażonym lub duszonym mięsem. Są idealnym dodatkiem do rozgrzewającego obiadu, który ma dostarczyć ... zetrzeć na tarce. Krok 3 Pokrój drobno ...

dawno temu

Banalna recepta na zachowanie MŁODOŚCI. Kolory na talerzu

... Najwięcej antyoksydantów zawierają kolorowe warzywa i owoce. ... Antyoksydanty są sprzymierzeńcami kobiet. Chronią przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników i sprawiają, że skóra jest świeża i zdrowa. By zachować młodość na dłużej, warto ...

dawno temu

Co wiesz o brukselce?

... Są warzywa i owoce, które smakują najlepiej, gdy jest na nie sezon. Truskawki, melony, arbuzy, pomarańcze, fasolka, bób, pomidory, ogórki i tak dalej. I nie ma co ukrywać, letnie dodatki ... są przepyszne. Ale istnieją też takie warzywa, które ...

dawno temu

Płukanie nie wystarczy. Jak EKOLOGICZNIE zmyć pestycydy z owoców i warzyw?

... Autorka książek i bloga ekologicznego, Ewa Kozioł zaprezentowała, jak myć owoce i warzywa, by pozbyć się z nich pestycydów i bakterii. Zwykle płuczemy produkty, a to zdecydowanie za mało ...

dawno temu

Obalamy warzywne mity!

... Jeszcze do niedawna wierzyłyśmy w to, że ziemniaki tuczą, a kukurydza jest równie szkodliwa dla wagi jak jedzenie słodyczy. Tymczasem, nawet warzywa, którym przypisuje się winę za wzrost wagi ... zawierają wiele witamin i mikroelementów ...

dawno temu

Sok warzywny - przepis

... Owoców i warzyw w naszej codziennej diecie nigdy nie powinno zabraknąć. Do spożywania tych drugich jednak nie łatwo każdego przekonać. Gotowane czy surowe często nie są chętnie jadane, zwłaszcza ... przez dzieci. A jakby tak przyrządzić pyszny ...

dawno temu

Na straganie w dzień targowy... czyli jak robić zakupy na rynku?

... , jak również możliwość kupienia świeżych produktów, głównie warzyw, owoców i nabiału. Większość mieszkańców miasta nie posiada własnej działki, wobec czego zmuszona jest do kupowania warzyw i owoców od sprzedających. Jak zrobić dobre zakupy na ...

+ Pokaż więcej