Owoce i warzywa 5 razy dziennie
JEA • dawno temuLiczne obserwacje potwierdzają prawidłowość, że ludzie, których dieta bogata jest w warzywa i owoce, są w mniejszym stopniu narażeni na wiele chorób, w tym choroby serca i niektóre rodzaje raka: głównie układu trawiennego, a także oddechowego i skóry.
Wyniki trwających 8 lat i przeprowadzonych na grupie 13 tys. Francuzów badań mówią, iż dieta bogata w witaminy i minerały dostarczane przez warzywa i owoce każdego dnia zmniejsza ryzyko raka o 30 do 40% wśród osób w przedziale wiekowym 45–60 lat. Liczne, niezależne do powyższej obserwacje potwierdzają prawidłowość, że ludzie, których dieta bogata jest w warzywa i owoce, są w mniejszym stopniu narażeni na wiele chorób, w tym choroby serca i niektóre rodzaje raka (głównie układu trawiennego, a także oddechowego i skóry), w związku z czym zaleca się spożywanie 5 porcji warzyw lub/i owoców dziennie.
Termin "porcja" jest jednakże na tyle niedefiniowalny i nieprecyzyjny, iż wymaga zilustrowania konkretnymi przykładami:
- średniej wielkości owoc: jabłko, brzoskwinia, pomarańcza, banan, kiwi, plaster dużego owocu: np. melona, arbuza, ananasa, 3–4 garście małych owoców: wiśni, czereśni, truskawek, poziomek, malin, jeżyn, porzeczek, jagód, garść owoców suszonych, np. śliwek, moreli, fig, szklanka soku owocowego lub warzywnego, 50–100g sałatki warzywnej, 100g gotowanych warzyw, również tych uprzednio mrożonych.
Jeśli obawiasz się, iż Twoja dieta, pomimo że zawiera objętościowo dużo warzyw i owoców, jest zbyt monotonna i nie dostarcza Ci pełnego zestawu witamin i minerałów, zastosuj zasadę różnorodności kolorów. Jedz więc codziennie coś zielonego, coś w kolorach czerwonym lub pomarańczowym i jakiś owoc cytrusowy. Pamiętaj, że jedną z najważniejszych cech zdrowej diety jest jej różnorodność!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze