Wyniki trwających 8 lat i przeprowadzonych na grupie 13 tys. Francuzów badań mówią, iż dieta bogata w witaminy i minerały dostarczane przez warzywa i owoce każdego dnia zmniejsza ryzyko raka o 30 do 40% wśród osób w przedziale wiekowym 45-60 lat. Liczne, niezależne do powyższej obserwacje potwierdzają prawidłowość, że ludzie, których dieta bogata jest w warzywa i owoce, są w mniejszym stopniu narażeni na wiele chorób, w tym choroby serca i niektóre rodzaje raka (głównie układu trawiennego, a także oddechowego i skóry), w związku z czym zaleca się spożywanie 5 porcji warzyw lub/i owoców dziennie.
Termin "porcja" jest jednakże na tyle niedefiniowalny i nieprecyzyjny, iż wymaga zilustrowania konkretnymi przykładami:[list]średniej wielkości owoc: jabłko, brzoskwinia, pomarańcza, banan, kiwi,plaster dużego owocu: np. melona, arbuza, ananasa,3-4 garście małych owoców: wiśni, czereśni, truskawek, poziomek, malin, jeżyn, porzeczek, jagód,garść owoców suszonych, np. śliwek, moreli, fig,szklanka soku owocowego lub warzywnego,50-100g sałatki warzywnej,100g gotowanych warzyw, również tych uprzednio mrożonych.[/list]Jeśli obawiasz się, iż Twoja dieta, pomimo że zawiera objętościowo dużo warzyw i owoców, jest zbyt monotonna i nie dostarcza Ci pełnego zestawu witamin i minerałów, zastosuj zasadę różnorodności kolorów. Jedz więc codziennie coś zielonego, coś w kolorach czerwonym lub pomarańczowym i jakiś owoc cytrusowy. Pamiętaj, że jedną z najważniejszych cech zdrowej diety jest jej różnorodność!