Jak marynować grzyby?

... namiastki ulubionych produktów na czas długiej i mroźnej zimy. Jednym z nich jest marynowanie papryki, ogórków, sałatek warzywnych, ale przede wszystkim grzybów. Zobacz, jak w szybko i w prosty sposób możesz zapełnić swoją spiżarkę tymi ...

dawno temu

Organ nieużywany zanika, tak mówią

... się w "goleniu" lodówki i nie jest mi obca sałatka z zielonej pietruszki z jajkiem i sosem z oliwy z suszoną cytryną czy fantazyjny omlet ze zwiędłą marchewką i kaparami, bo tylko to znalazłam ... do kuchni w porze obiadowej. Jeśli prawdą jest, ...

dawno temu

Przepis na sos beszamelowy

... Sos beszamelowy to doskonały dodatek do mięs i gotowanych warzyw. Jeśli goszczą często na twoim stole, to nie powinnaś pomijać tego przepisu. Sos beszamelowy przygotujesz łatwo i szybko. Doskonale ...

dawno temu

Przystawki z bakłażana

... . Bakłażany odcedzamy i odsączamy z nadmiaru płynu papierowym ręcznikiem i smażymy na tym samym tłuszczu, co jeszcze chwilę wcześniej pomidory z cebulą. Na talerzu całość układamy jak sałatkę caprese ...

dawno temu

"Półksiężyc", Diana Abu-Jaber

... „Półksiężyc” to powieść tematycznie niezwykle pojemna, a także rozbudzająca zmysły i wrażliwość estetyczną. Opisy gotowania arabskich potraw są w niej równie ważne jak polityczne dysputy czy miłosne ... rodzącego się uczucia między Sirine i ...

dawno temu

Najlepsza oliwa z oliwek

... Jest smacznym dodatkiem do sałatek czy warzywnych potraw, ale warto wiedzieć także, że oliwa z oliwek to składnik pokarmowy, który jest mile widziany w naszej diecie. Zawiera jednonasycone kwasy ... ze świeżych oliwek z pierwszego tłoczenia, ...

dawno temu

Marchewka z groszkiem

... są także lecznicze właściwości marchwi, chociażby takie jak łagodzenie choroby wrzodowej żołądka. Nie ma więc najmniejszej wątpliwości co do tego, że marchewka gotowana z groszkiemto świetny sposób ... gotujemy ją razem z wodą tak, aby marchewka ...

dawno temu

Angielska kuchnia: fish and chips

... . Potrzebne nam do tego będą 2 sztuki korniszonów, garstka kaparów marynowanych, 3 krople soku z cytryny oraz 200ml majonezu. Korniszony i kapary należy drobno posiekać, a następnie zmieszać razem ... do pieczenia1 białkoziemniaki na frytki - w ...

dawno temu

Zupy odchudzające

... w odpowiedni sposób. Zupa z zasmażką nie jest dobrym pomysłem. Dietetyczne zupy są proste w przygotowaniu i smaczne. Zdecydowanie mogą je jeść osoby wprowadzające zdrowe nawyki żywieniowe. Smaczna zupa dostarcza mniej kalorii niż schabowy z ...

dawno temu

Sezon na pomidory

... Zamiast schabowego talerz pełen pomidorów! To nasza propozycja na lato. Pomidory zjadaj na surowo, grilluj lub gotuj, ale jak najkrócej, by nie utraciły cennej witaminy C. Najlepsze są sezonowe ... . Cynk także wpływa na wygląd skóry. Zarówno ...

dawno temu

Ugotowani są do bani!

... ” pojawiają się oczywiście ludzie, którzy świetnie gotują, ale są też tacy, którzy pitraszą tylko w niedzielę, a zgłosili się do programu, by coś o sobie opowiedzieć. Dlatego programy emitowane w BBC Polska ...

dawno temu

Właściwości maku

... Zachwyca smakiem dodany do słodkich bułek czy pieczywa, ale równie dobrze komponuje się w zestawieniu z rybami, makaronami czy jako dodatek do sałatek. Niepozorne małe ziarenka mają zaskakująco dużo ... do tamtejszych rogali marcińskich. Jako ...

dawno temu

Sos śmietanowy rodem z Rosji

... Sos śmietanowy jest świetnym dodatkiem do sałatek, jajek, śledzi oraz wędlin. Jeśli więc planujesz dzisiaj małe przyjęcie, to na pewno się przyda. Ten przysmak to wyjątkowa mieszanka warzyw, owoców i ziół. Oryginalny smak stanie się hitem całej ...

dawno temu

Zupa pieczarkowa z ryżowymi knedlami

... Zupa pieczarkowa jest smaczna, a jej przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Skoro jednak idzie weekend, to może chciałabyś poświęcić trochę więcej czasu na odprężające gotowanie? Spróbuj zrobić zupę pieczarkową z knedelkami. Nie będziesz żałowała. ...

dawno temu

Deska zamiast oponki?

... Uzyskanie płaskiego brzucha jest równie łatwe jak skropienie sałatki oliwą z oliwek, rozsmarowanie na krakersie masła orzechowego czy nawet - o tak! - oblizanie palców z roztopionej czekolady ... gotować, by odżywiać się zdrowo. Jeśli ...

dawno temu

Buraczki zasmażane - pyszny dodatek do zimowego obiadu

... Buraczki zasmażane można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie smakują z ziemniakami i smażonym lub duszonym mięsem. Są idealnym dodatkiem do rozgrzewającego obiadu, który ma dostarczyć ...

dawno temu

Makaron z soczewicą - sposób na pyszny obiad

... Makaron z soczewicą to świetny sposób na pyszny obiad, zwłaszcza dla tych, którzy w piątki nie jadają mięsa. Przygotowanie dania nie jest trudne, poradzi sobie z tym, nawet osoba, która z gotowaniem ma niewiele wspólnego. Po wyjściu z pracy udaj ...

dawno temu

Szałwia w twojej kuchni!

... W naszej kuchni używamy wielu różnych przypraw. Jedne pasują bardziej do mięsa, inne do zup czy sałatek. Najczęściej kierujemy się walorami smakowymi, nie zastanawiając się nad ich wartościami ... się z wyrazistymi w smaku potrawami. Gatunków ...

dawno temu

Karp w sosie staropolskim - nie tylko na Wigilię

... z warzyw, którym później zalejesz rybę. Obierz więc włoszczyznę, pokrój cebulę, włóż wszystko do garnka i zalej litrem wody. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, tymianek, sól i pieprz. Gotuj ... wszystko 40 minut. Krok 2 Teraz możesz zająć ...

dawno temu

Wartości odżywcze oliwek

... popularnej sałatki greckiej przygotowanej z poszatkowanej sałaty lodowej, pomidorów, fety i zielonego ogórka. Innym rozwiązaniem jest sałatka z makaronem z dodatkiem tych owoców. Można zatem wymieszać ... z majonezem, doprawiając przy tym ...

dawno temu

Na pikniki w pojemniki!

... Piękną pogodę za oknem warto wykorzystać na piknik. Posiłek na łonie natury smakuje dużo lepiej i może być prawdziwą ucztą! Nawet jeśli zabieramy ze sobą zwykłą sałatkę, pokrojone w słupki warzywa czy koreczki z owoców. By przekąski i dania ...

dawno temu

Rozpływający się w ustach pudding na pięć sposobów

... Tą tradycyjną potrawę kuchni angielskiej można kochać lub nienawidzić. Konsystencja musu nie każdemu przypada do gustu, chyba, że zamiast gotować ją na parze lekko ją upieczemy – wtedy i dla sceptyków stanie się ona zjadliwa. ... Tą tradycyjną ...

dawno temu

Warsztaty kulinarne dla panów w Toruniu do końca stycznia!

... Drodzy Panowie, jeśli dotychczas mieliście kłopot, co podać swojej ukochanej na romantyczną kolację, a Wy Drogie Panie marzyłyście o tym, aby Wasz wybranek serca wreszcie nauczył się gotować, to teraz jest na to szansa. ... Drodzy Panowie, jeśli ...

dawno temu

Fasola fava po egipsku

... do Egiptu! Znudziła ci się już fasola w sałatkach czy fasolka po bretońsku? Spokojnie, mam coś fajnego w zanadrzu: fasola ful medames po egipsku. ... i kremową konsystencję, co czyni ją doskonałym dodatkiem do wielu potraw. W kuchni ...

+ Pokaż więcej