Spiżarnia pełna dobrych smaków

... Ile z nas ma w domu prawdziwą spiżarnię? Taką z równymi rzędami półek z kolorowymi słoikami, skrzyniami jabłek, glinianymi garnkami pełnymi kiszonej kapusty i domowej roboty smalcu. No ile? Takich ... wariacje na temat musztardy, ciastek z białą ...

dawno temu

Złociste mięso skąpane w miodzie – propozycja w sam raz na zimę!

... jest także jako środek leczniczy w walce z bezsennością i w stanach osłabienia, dlatego warto dodawać go wszędzie tam gdzie możemy, umiejętnie „wplatając” go do potraw. Dziś propozycja zastosowania go w duecie z mięsem, bo te dwa specjały pasują ...

dawno temu

Jedz. Unikniesz raka

... potwierdzone zostało naukowo. Połączenie jej ze zmielonym pieprzem zwiększa aktywność antyoksydacyjną ponad tysiąckrotnie. Warzywa krzyżowe, czyli brokuły, kapusta pekińska, brukselka i kalafior ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób preferujących zdrową żywność stworzono receptury na pasztet z soczewicy i marchewki, selera, fasoli. ... dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób ...

dawno temu

Jedzenie cebuli

... ta nie należy do przyjemności. Jednak trudno wyobrazić sobie bez niej tak wiele różnych potraw typu: śledź w oleju, kapuśniak z kwaszonej kapusty albo kotlety mielone. I podobnie, jak wiele innych produktów ... , ale także w medycynie ...

dawno temu

Przepis na krupnik ryżowy przeciwbiegunkowy prof. Greenougha

... i bezkofeinowa), warzywa wzdymające (fasola, kapusta itp.) czy też soki owocowe. Dieta może zarówno powodować jak i eliminować biegunki. Dobrym sposobem na biegunki i skuteczne pozbycie się męczących nas z tego tytułu dolegliwości jest krupnik ...

dawno temu

Przystawki ekspresowe cz. III – z życia wzięte

... . W lodówce, oczywiście, nie było nic. No, tak po prawdzie to nic poza serem camembert, dopiero co otwartym mlekiem, śmietaną 18%, słoikiem czarnych oliwek, paroma marchewkami i kilkoma plasterkami szynki. Nie pozostało mi nic innego, jak wziąć ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

... , którego nauczyła mnie babcia. Farsz często był tradycyjny: kapusta z grzybami, bądź ser. Dziś choć bez bicia przyznaję się, że częściej zdarza mi się korzystać z tych gotowych, kupionych w sklepie, to od czasu ...

dawno temu

Jak zrobić puree ziemniaczane?

... Krok 1 Obrane ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku. Krok 2 Aby powstały kolorowe i pyszne ziemniaki do obiadu, musisz tak samo postąpić z marchewką. Umyj ją. Obierz i ugotuj. Krok 3 Warzywa odcedź ...

dawno temu

Ciasto marchewkowe

... puszek zniknie ze stołu w kilka godzin po wyjęciu ciasta z piekarnika. Jak przyrządzić pyszne ciasto marchewkowe?  Składniki, których potrzebujesz: 2 szklanki drobno startej marchewki,szklanka ... oleju,2 szklanki mąki pszennej,1,5 szklanki ...

dawno temu

Cynk w jedzeniu

... była znikoma. Obecnie, liczne badania potwierdzają ważną rolę cynku. Pierwiastek współuczestniczy w metabolizmie komórkowym, wpływa na pracę enzymów trawiennych, wspomaga gojenie ran, leczy depresję, zmniejsza agresję. Cynk można znaleźć w ...

dawno temu

Żywność genetycznie modyfikowana

... Kupując warzywa, coraz częściej zastanawiamy się, czy to prawdziwa chociażby marchewka, której smak znali jeszcze nasi dziadkowie, czy też jej siostra poddana genetycznej obróbce? Jak rozpoznać pochodzenie żywności i czy tego rodzaju ...

dawno temu

Warzywne chipsy idealną dietetyczną przekąską? Wcale nie!

... Producenci chipsów z buraka, jarmużu i marchewki gorąco zachęcają do sięgnięcia po ich produkty. Ma być to dietetyczny i zdrowy zamiennik dla tradycyjnej, słonej przekąski. Oni reklamują, a my sięgamy, wierząc, że zyskamy piękną figurę, nie ...

dawno temu

Ryba w warzywach

... pierogów z kapustą i grzybami bądź tarciu ziemniaków na placki po węgiersku. Wystarczy znaleźć ciekawy i prosty w wykonaniu przepis, którego efektem będzie danie zdecydowanie różne od kupowanych w pracy ... papryki czerwonej,1 marchewki,2 łyżek ...

dawno temu

Kmin i kminek

... oraz palący smak kminku wykorzystywany jest m.in. do mięs, kapusty, pieczywa czy serów. Ich wspólne cechy to lecznicze właściwości oraz zastosowanie w przemyśle spożywczym. ... w gołębnikach ciasto kminkowe. Charakterystyczny zapach oraz palący ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... Ruskie, z mięsem, z kapustą – wszystkie smaczne, ale standardowe. Typowe dla polskiej kuchni pierogi można jednak nafaszerować wszystkim (lub prawie wszystkim). Dzięki temu nie będzie nudno ani ...

dawno temu

Co wiesz o brukselce?

... są przepyszne. Ale istnieją też takie warzywa, które można jeść przez cały rok. Mowa oczywiście o tradycyjnych ziemniakach, kalafiorze czy kapuście. Jest jednak jeszcze jedno warzywo – może nie zawsze doceniane – bogate w błonnik, witaminę K i ...

dawno temu

Kotlet szwajcarski

... . Na stole coraz mniej pojawia się świeżych warzyw i owoców, a coraz częściej sięgamy po kiszoną kapustę, ogórki konserwowe bądź gruszki w occie. Wraz ze spadkiem temperatury na zewnątrz nasz apetyt ... tylko obsmażyć kotlety z dwóch stron na ...

dawno temu

W czym jest witamina A?

... organizmu, słabe szkliwo nazębne. Do codziennej diety należy więc włączyć produkty bogate w witaminę. Najlepsze źródło witaminy A to wątroba. Prowitaminę A można znaleźć w marchewce, dyni, szpinaku, boćwince, pomidorach, morelach, śliwkach. ... ...

dawno temu

7 błędów w odchudzaniu. Jak ich uniknąć?

... , że decydujemy się na krótkotrwałe diety cud. Wszystkie te diety bazują na jedzeniu pokarmów o obniżonej zawartości energetycznej lub spożywaniu jednego rodzaju produktu (np. kaszy, kapusty, jabłek ...

dawno temu

Krokiety z pieczarkami

... Część z nas do grona świątecznych potraw coraz częściej zalicza krokiety z pieczarkami albo krokiety z kapustą i grzybami. To proste w przyrządzeniu danie świetnie sprawdza ...

dawno temu

Kaczka w pomarańczach

... główny składnik naszego obiadu obok innych standardowych jego elementów, jakimi są surówki i ziemniaki. Pomysłem na odświeżenie i unowocześnienie przyrządzanych dań jest nieco mniej popularne ...

dawno temu

Zupa-krem z marchwi

... łyżeczka kleiku ryżowegonieco wodyJak to wykonać? Krok 1: Obierz marchewki i ziemniaka ze skórek i włóż pod strumień chłodnej bądź letniej wody. Krok 2: Pokrój warzywa w kostkę (nie musi być ani równa ...

+ Pokaż więcej