Małże jadalne

... wszystkim. Owoce morza jednak skrywają w sobie pełnię wartościowych dla organizmu składników, które przyczyniają się do zapobiegania groźnym chorobom. ... także dodane do spaghetti. Świetnie komponują się z szynką parmeńską, serem parmezan, ...

dawno temu

Zjadłaś owoc cytrusowy? Nie myj zębów! To uszkadza szkliwo

... Latem częściej spożywamy produkty o dużej zawartości cukru: lody, sezonowe owoce i słodzone napoje. Ich nadmiar może być przyczyną powstawania próchnicy. Dodatkowo w tym czasie chętniej sięgamy ... po zimne płyny, które spożywane po ciepłym ...

dawno temu

Szałwia w twojej kuchni!

... W naszej kuchni używamy wielu różnych przypraw. Jedne pasują bardziej do mięsa, inne do zup czy sałatek. Najczęściej kierujemy się walorami smakowymi, nie zastanawiając się nad ich wartościami ... odżywczymi. A może czasem warto pomyśleć, co ten ...

dawno temu

Angielska kuchnia: sałatka Coleslaw

... Mam nadzieję, że smakowała Wam ryba z frytkami, którą przygotowywaliśmy tydzień temu. Dziś coś lekkiego — sałatka Coleslaw. Można ją podawać razem z ziemniakami i mięsem, a także do potraw z grilla. Zakres możliwości jest praktycznie ...

dawno temu

Jedzenie arbuza

... Choć arbuz to owoc pochodzenia afrykańskiego, to największymi jego producentami są Chiny i Turcja. Jest on idealną przekąską na letnie dni. Składa się z 90% wody, a więc jedząc go, można skutecznie ... ugasić pragnienie. Do tego ma niewielką ...

dawno temu

Sos śmietanowy rodem z Rosji

... Sos śmietanowy jest świetnym dodatkiem do sałatek, jajek, śledzi oraz wędlin. Jeśli więc planujesz dzisiaj małe przyjęcie, to na pewno się przyda. Ten przysmak to wyjątkowa mieszanka warzyw, owoców i ziół. Oryginalny smak stanie się hitem całej ...

dawno temu

Dressingi majonezowe – PRECZ z monotonią

... czosnkiem). Czasami jeszcze można spotkać dressing majonezowo – musztardowy – czyli majonez z musztardą w proporcjach „jak się sypnie”, z przewagą tego pierwszego. Nie macie tego już dość? Ja ... i świeżo zmielony czarny pieprz. Doskonały do ...

dawno temu

Zapachomaniacy

... na waszym ciele? Fanki krwistych steków i kapuścianej surówki mogą być zaskoczone, nie tylko czosnek zmienia naturalny zapach skóry. Wiedziałyście, że jest międzynarodowa społeczność zapachomaniaków? ... na waszym ciele? Fanki krwistych steków i ...

dawno temu

Paluszki krabowe

... Owoce morza to produkty, jakie od niedawna goszczą na naszych stołach. Charakterystyczny jest fakt, że bardzo szybko zdobyły uznanie i błyskawicznie stały się powszechnie używanymi produktami ... do przyrządzania wielu potraw. Można pokusić się ...

dawno temu

Płukanie nie wystarczy. Jak EKOLOGICZNIE zmyć pestycydy z owoców i warzyw?

... Autorka książek i bloga ekologicznego, Ewa Kozioł zaprezentowała, jak myć owoce i warzywa, by pozbyć się z nich pestycydów i bakterii. Zwykle płuczemy produkty, a to zdecydowanie za mało ...

dawno temu

Pyszne kiełki na zdrowie

... źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika, więc warto się do nich przekonać. Wachlarz dań, jakie da się przygotować na ich bazie jest dość duży. Jednym z prostszych rozwiązań jest wrzucenie ich do sałatki. Tylko jak przyrządzić taki ...

dawno temu

Banalna recepta na zachowanie MŁODOŚCI. Kolory na talerzu

... Najwięcej antyoksydantów zawierają kolorowe warzywa i owoce. ... i owoce o intensywnych kolorach, między innymi pomarańczowe, czerwone czy zielone. Bardzo popularnym antyoksydantem jest witamina C, obecna prawie we wszystkich cytrusach i wielu ...

dawno temu

Przyrządzanie ośmiornicy

... Owoce morza to dość specyficzny rodzaj pokarmu, o którym często mówi się, że „można go kochać lub nienawidzić”. Wiele specjałów dosłownie straszy swoim wyglądem, skutecznie zniechęcając ... i mikroelementów. Podobnie jak inne owoce morza może ...

dawno temu

Aronia. Cud natury. Skarb zapomniany

... . Aby uniknąć niedoborów witamin i minerałów, należy zacząć je uzupełniać. Najlepszym sposobem jest wykorzystanie warzyw i owoców. Każdy owoc ma swój czas, od nas zależy czy ten czas wykorzystamy dla naszego zdrowia. ... . Aby uniknąć niedoborów ...

dawno temu

Dlaczego warto częściej jeść winogrona?

... W Polsce właśnie zaczął się sezon na te owoce. ... 1988215 Winogrona są w sklepach dostępne przez cały rok, jeśli jednak chcemy te najzdrowsze Polskie, to warto kupować je właśnie teraz, kiedy zaczął się na nie sezon. Owoce te są nieocenione ...

dawno temu

Deser bananowy

... , może spodoba ci się ten pomysł. Sałatka owocowa, a właściwie bananowa, a do tego sos z borówek i czerwonego wina. Czyż to nie brzmi wspaniale? ... , może spodoba ci się ten pomysł. Sałatka owocowa, a właściwie bananowa, a do tego sos z borówek ...

dawno temu

Czerwona fasolka

... Jest świetnym składnikiem sałatek z majonezem, nadając im subtelny smak. Jednak jest bardziej uniwersalna i istnieje cały szereg unikalnych i pysznych potraw, jakie możemy przygotować na jej bazie. Jakie danie obiadowe można przyrządzić ...

dawno temu

Witaminy w gruszkach

... Czas na owoce sezonowe dopiero się rozpoczyna. W bogactwie dostępnych rodzajów można wybierać produkty, które świetnie nadawać się będą zarówno jako deserowa przegryzka, jak i mogą być składnikiem ... ciast czy wytwornych obiadowych potraw. Dziś ...

dawno temu

Monotonii sosów mówimy stanowcze NIE

... Jaki sos zazwyczaj dodajecie do sałatek? Oliwę? Śmietanę? Co za nuda! A może sos z torebki? Toż to woła o pomstę do nieba! A może tak zaeksperymentujemy i tym razem wykorzystamy coś mniej banalnego ... octem, zakręcamy słoik i odstawiamy na 3 ...

dawno temu

Mięso gyros

... Kuchnia grecka to "maszynka" do wytwarzania pysznych i pełnych wartościowych składników potraw. Można tu znaleźć tzaziki, sałatkę z fetą czy pierogi pites. Jedną z ciekawszych propozycji daniowych ... może być więc warzywna sałatka. Składniki ...

+ Pokaż więcej