Aronia. Cud natury. Skarb zapomniany
DANUTA CAPIGA • dawno temuNajwiększy wpływ na zdrowie naszego ciała i ducha ma sposób odżywiania oraz odpowiedni styl życia. Natura wytwarza setki substancji pozwalających zachować zdrowie, a także młodość i świeżość skóry. Aby uniknąć niedoborów witamin i minerałów, należy zacząć je uzupełniać. Najlepszym sposobem jest wykorzystanie warzyw i owoców. Każdy owoc ma swój czas, od nas zależy czy ten czas wykorzystamy dla naszego zdrowia.
Największy wpływ na zdrowie naszego ciała i ducha ma sposób odżywiania oraz odpowiedni styl życia. Natura wytwarza setki substancji pozwalających zachować zdrowie, a także młodość i świeżość skóry. Aby uniknąć niedoborów witamin i minerałów, należy zacząć je uzupełniać. Najlepszym sposobem jest wykorzystanie warzyw i owoców. Każdy owoc ma swój czas, od nas zależy czy ten czas wykorzystamy dla naszego zdrowia.
Niedocenionym i trochę zapomnianym owocem jest aronia. Owoc aronii to naturalna broń przeciwko chorobom cywilizacyjnym. Mimo że owoce aronii wyglądają niepozornie, te małe czarne kuleczki to bomba witaminowa. Zawarte w niej witaminy C, E, B9, PP i przeciwutleniacze potrafią skuteczne zwalczyć nadciśnienie, miażdżycę, schorzenia oczu, a nawet wspierać walkę z nowotworem. Jej owoce mają także działanie odżywcze i antytoksyczne.
Konfitura z aronii lub sok z tego owocu łagodzi stany stresowe, uspokaja i wzmacnia organizm. Obecność antocyjanów (naturalnych barwników) opóźnia proces starzenia, usprawnia przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczami, uodparnia skórę na szkodliwe działanie słonecznych promieni UV.
Soki z aronii są dostępne w sklepach i możemy je pić przez cały rok. Najlepsza jednak jest taka postać aronii, aby procedura przetwarzania zapewniała jak najmniejsze straty witamin i składników leczniczych.
Badania wykazały, że skóra aronii zawiera dużo więcej flawonoidów (naturalnych utleniaczy) niż jej miąższ.
— Aby móc przez cały rok korzystać z właściwości aronii, można sięgnąć po produkt suszony. Bardzo ważna jest tu jednak technologia przetwarzania. Istotne by wykorzystane owoce zachowały warstwę wierzchnią, czyli drogocenną skórkę – podkreśla prof. Jan Oszmiański, auto innowacyjnego suszenia aronii. — Sproszkowany susz można także stosować jako dodatek do pożywienia – dodaje.
Suszenie nie niszczy substancji odżywczych produktów, zachowane są cenne dla zdrowia witaminy i minerały. Najlepsze oczywiście jest suszenie domowe, które jest pozbawione chemicznych dodatków i sztucznych ulepszaczy.
Aronia powinna być stosowana w szeroko pojętej profilaktyce wielu chorób w szczególności tzw. chorób cywilizacyjnych.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze