Angielska kuchnia: trifle

... Mieliśmy już danie główne, była sałatka, pora więc na deser. Dziś przyrządzimy klasyczny angielski przysmak deserowy, a mianowicie trifle. ... Mieliśmy już danie główne, była sałatka, pora więc na deser. Dziś przyrządzimy klasyczny angielski ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jadłonomia po polsku - obowiązkowa pozycja dla mistrza kuchni

... Gotowanie oraz konsumowanie posiłków to nieodłączna część życia każdego człowieka. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele książek kulinarnych. Większość z nich uczy, jak przygotowywać posiłki krok ... z nich przedstawia potrawy zgodne z ...

dawno temu

Tak pracują niewidomi kucharze. Kamera nagrała, jak radzą sobie w kuchni

... i uczą się profesjonalnego gotowania. Jak radzą sobie z krojeniem, jak sprawdzają, czy smażone mięso nie jest surowe i jak rozpoznają poszczególne składniki dań? Kamera nagrała ich w czasie pracy ...

dawno temu

Pikantne szczegóły na temat pieprzu

... Rozgrzewa, dodaje pikanterii. Pieprz – niezastąpiony do przyprawiania mięs, zup, marynat, ale także jako zwieńczenie zwykłej kanapki z pomidorem. Pieprzną nutkę można spotkać nawet w deserach... ... przyprawy chętnie łączymy z rybami. Równie ...

dawno temu

Jak wybrać najlepszą rybę? Kilka oznak, że mięso jest świeże

... , a ich świeżość stoi pod znakiem zapytania. Nie należy się spodziewać, że ryba trafiła do zamrażarki tuż po złowieniu - mówi. Do najbezpieczniejszych gatunków należą pstrągi (ich mięso jest jednym ... tygodnie i się nie zepsuje. A na co ...

dawno temu

Surówka z sałaty lodowej

... . Podobne zjawisko można odnieść także do wielu innych owoców i warzyw. Kiedy są one surowe i leżą w oczekiwaniu, aż po nie sięgniemy, upływa wiele czasu, jednak gdy stworzymy na przykład wyśmienitą sałatkę ... , które pozwolą ci na ...

dawno temu

Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym

... na patelnię mięso. Duś przez ok. 10 minut.  34979 Podawaj z ulubionymi dodatkami. Mogą to być gotowane ziemniaki i surówka, jak proponuje KAMIS, ale równie dobrze mogą sprawdzić się np. smażone talarki z ziemniaków.  34980 Powodzenia w ...

dawno temu

Marchewki, ale tylko w całości

... Od dzisiaj nie kroimy marchewek. Naukowcy dowiedli, że gotowane w całości są zdrowsze i aż o 25 proc. zwiększają się ich właściwości antyrakowe w porównaniu z tymi pokrojonymi w paseczki. ... Od dzisiaj nie kroimy marchewek. Naukowcy dowiedli, ...

dawno temu

Łączenie pokarmów

... W diecie dziecka ważna jest nie tylko jakość i ilość podawanych produktów, ale także ich zestawianie. Zawarte w owocach, warzywach i mięsie substancje mogą się wzajemnie znosić. Dlatego przygotowując ... pokłady wapnia w organizmie zostają ...

dawno temu

Pieczona wołowina

... . Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki sposób upiec omawiane mięso, by nie przypominało w smaku i konsystencji gumowej podeszwy, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim wskazówki, które sprawią, że przygotowany przez ciebie kawałek mięsa będzie ...

dawno temu

Danie z tuńczykiem

... . Sałatka z tuńczykiem – świetnie będzie smakować, jeśli tę rybę zestawimy z ryżem i warzywami. Możemy tu użyć np. kukurydzę w puszce, zielony groszek i czerwoną fasolkę. Dla osłodzenia smaku świetnie ... nada się ananas. Całość mieszamy z ...

dawno temu

Kalafior z migdałami, czyli jak zjeść lekko i smacznie

... : Włożyć kalafior do wody z dodatkiem octu i moczymy go ok. 10-15 minut. Przełożyć główkę kalafiora w całości do dużego garnka, zalać osolonym wrzątkiem i gotować ok. 10 minut. Kapary należy włożyć ... . Dobrze rozprowadź mieszankę i zagotuj. ...

dawno temu

Rosół z kaczki

... , ponieważ odpowiednio przechowywana może nam służyć przez ładnych kilka dni. Podstawową zupą, jaką większość z nas potrafi gotować jest rosół. Czy warto go jeść? Odpowiedź na to i inne pytania znajdziesz ... dla wielu innych, bardziej ...

dawno temu

Wegetarianie częściej cierpią na depresję

... Brak witaminy B12 negatywnie wpływa na samopoczucie. Chociaż możemy znaleźć ją w różnych produktach żywnościowych, to jednak tej pochodzącej z mięsa nie da się niczym zastąpić. Dlatego też wegetarianie częściej popadają w depresję niż zjadacze ...

dawno temu

Domowe wędzenie

... Gotowanie, smażenie, pieczenie, zamrażanie – to najczęściej wykonywane przez nas czynności związane z przetwarzaniem jedzenia. Poza takimi sposobami przyrządzania i utrwalania żywności trzeba ... , z wędzeniem mięsa wiążą się także bogate walory ...

dawno temu

Jak przechowywać MIĘSO I WĘDLINY? Koniecznie rozpakuj je z folii

... śniadaniowy lub folia z dziurkami. Dorym rozwiązaniem są też pojemniki plastikowe. Mięso natomiast należy umyć i przełożyć do szklanego opakowania. Źródło: Dzień Dobry TVN/x news  Źródło zdjęć: Shutterstock ...

dawno temu

Karp z bakaliami - oryginalnie na Wigilię

... włóż karpia. Po 20 minutach na małym ogniu powstanie karp gotowany. Krok 4 Pyszne danie wigilijnenie jest jeszcze gotowe. Wyjmij karpia, zdejmij z niego skórę, a mięso oczyść z ości. Pokrój je ... i pieprzem. Krok 2 To będzie ryba z warzywami. ...

dawno temu

Zapach ryby - jak się go pozbyć?

... się po całym domu dodaj do oleju na patelni kilka kropel soku z cytryny. Krok 5 Gotowana ryba znana z silnego zapachu, na przykład sum, makrela, szczupak, dorsz czy flądra, będzie mniej aromatyczna ... jeśli do wody dodamy dużo warzyw, przypraw, ...

dawno temu

Kurczak w cieście hanoi

... Kurczak często ląduje na naszych stołach pod dwiema, może trzema postaciami. Albo jako kurczak z rożna – pięknie przypieczony na brązowo, albo jako zwykłe kawałki mięsa w panierce – coś na kształt ...  schabowych, albo jako potrawka z kurczaka – ...

dawno temu

Przepis na zupę - rzodkiewka w roli głównej

... Zdrowe i bogate w sole mineralne liście rzodkiewek są znakomitym dodatkiem do sałatek, surówek czy sosów. Zamiast wyrzucać liście ze świeżej rzodkiewki przygotuj na ich bazie zupę. Jak ugotować zupę rzodkiewkową? Przepis poniżej. ... Zdrowe i ...

dawno temu

Dressingi majonezowe – PRECZ z monotonią

... został stworzony do sałatki cesarskiej (bądź królewskiej – nazewnictwo się zmienia w zależności od miejsca spożywania :). Wspaniale współgra z sałatkami z mięsem, grzybami i innymi ciężkimi sałatkami ... i świeżo zmielony czarny pieprz. ...

dawno temu

Karkówka pieczona w marynacie z musztardy Kamis Specialite

... Artykuł sponsorowany Pieczone mięso znakomicie sprawdza się na świątecznym, rodzinnym obiedzie. Jego smak i aromat jest w stanie ująć każdego. Wbrew pozorom przyrządzenie pieczonego mięsa nie jest ani trudne, ani pracochłonne. ... Artykuł ...

dawno temu

Zupy dla dzieci

... Nie ma się co oszukiwać, ale większość z nas na co dzień nie przykłada dużej wagi do jedzenia. Gotujemy sobie właściwie wyłącznie wtedy, gdy mamy na to choć odrobinę czasu. Sytuacja taka jest całkiem ... na mleku na obiad. Niezastąpiony w tym ...

dawno temu

Tropem włoskich przysmaków – carpaccio

... z tego kraju. Przygotowuje się z surowego, czerwonego mięsa, z dodanym dla smaku sokiem z cytryny i podaje z bukietem sałatek, czy talerzem serów. Przepisów na wykonanie carpaccio jest wiele, a bogactwo ... dodatków pozwala nieco puścić wodze ...

+ Pokaż więcej