Blanszowanie warzyw

... z nich nieczystości, które w procesie gotowania często gromadzą się na powierzchni wody w postaci zawiesiny. Ponadto do blanszowania świetnie nadają się ryby, które dzięki temu procesowi zostają pozbawione szkodliwych ...

dawno temu

Psychotropy na śniadanie

... Przerażająca jest łatwość, z jaką obecnie można dostać receptę na leki psychotropowe czy też inne antydepresanty. Jedna wizyta u psychiatry i krótka rozmowa wystarczą, by wyjść z papierkiem w dłoni. Czy jednak chemią można wyleczyć chorą duszę? ...

dawno temu

Właściwości kukurydzy

... Ojczyzną kukurydzy jest Peru, jednak w naszym kraju pojawiła się dopiero pod koniec XVIII wieku za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją do Europy. Dziś gotowana kolba kukurydzy to wakacyjna ... kcal, ale zjedzenie gotowanej kolby ...

dawno temu

Zdrowe surówki

... i samopoczucie są w dobrej formie. Mówiąc o tradycyjnym polskim obiedzie, wskazać można trzy jego elementy składowe. Pierwszym z nich jest mięso pieczone albo smażone, drugim gotowane ziemniaki, które królują ... na tarce wskazane warzywo, a ...

dawno temu

Pulpety w sosie koperkowym

... , jak na przykład wyśmienite sosy. Obecnie spotkać się możemy z przepisem na pulpety zarówno z mięsa, jak i ryb czy soi. Oprócz tego przed zanurzeniem w sosie mogą być one pieczone, smażone albo duszone ... z mięsa kuleczki. Kolejnym krokiem ...

dawno temu

Kalafior z migdałami, czyli jak zjeść lekko i smacznie

... : Włożyć kalafior do wody z dodatkiem octu i moczymy go ok. 10-15 minut. Przełożyć główkę kalafiora w całości do dużego garnka, zalać osolonym wrzątkiem i gotować ok. 10 minut. Kapary należy włożyć ...

dawno temu

Ziemniaki cenne a niedoceniane

... witaminy C, a także nieco witamin z grupy A, B i witamina PP. Ziemniaki pieczone, ziemniaki w mundurkach czy ziemniaki gotowane na parze? Sposób przyrządzenia ziemniaków jest bardzo ważny, ponieważ ... pamiętać, że witaminy zawarte w ziemniakach ...

dawno temu

Deserki – zrobisz je sama

... tak jak w kisielu (patrz wyżej). Przelej do salaterki i polej owocowym sokiem. Pychotka dla maluszków. Gotowane owoce Chcesz przygotować sobie więcej porcji naraz, a może szkoda ci owoców ... , które szybko się mogą zepsuć. Dobrym pomysłem jest ...

dawno temu

Domowe spa

... zjedz sałatkę z ogórka, a zamiast herbaty zaparz sobie rumianek. Przygotuj domowe spa i odzyskaj siły witalne. Po całodniowej kuracji zobaczysz, ile uroku zyska twoja skóra. ... ulubione gazety lub wybierz książkę – przydadzą się, gdy ...

dawno temu

Na wszystko mam czas

... , ale i na talerzu. Liście mlecza, rzodkiewki czy ogórka smakują wyśmienicie. Podobnie chaber, który doskonale pasuje do ziół prowansalskich. Według Doroty jest nawet lepszy od lawendy. Choć lubi ... lub siemienia. Z tegoż łososia robi wytrawne ...

dawno temu

Ryba jest dobra na wszystko

... bądź razie ryby absolutnie i szczerze polecam. Co najmniej dwa razy w tygodniu. I to obojętnie, czy smażone, pieczone, duszone, marynowane, czy w potrawce. Poniżej znajdziecie dwa przepisy na pyszne dania, która na pewno Was przekona do ryb. ... ...

dawno temu

Przepisy z kapusty pekińskiej

... gotowanych ziemniaków, 2 marchewki, 2 cebula, zielony groszek z puszki, 25 dag sera żółtego, kukurydza z puszki, kapusta pekińska oraz aromatyczne przyprawy np. tymianek czy bazylia. Warzywa z puszki ... wypada w zestawieniu z zielonymi ...

dawno temu

Na opuchnięte oczy i cienie pod oczami

... pewno nie dodają nam uroku. Na szczęście jest sposób, by się ich pozbyć. To kompres ze świeżego gruntowego ogórka. Wyciśnij z niego sok, zanurz wacik i połóż na oczy na kwadrans. Odświeżenie gwarantowane.   ...

dawno temu

Maseczka rozświetlająca - jak ją zrobić w domu?

... , przygotowane w domu także mogą zdziałać cuda. Trzeba tylko znać sekretną recepturę. Krok 1 Maseczka z ogórka. Zmiksuj połowę ogórka z łyżeczką jogurtu naturalnego i nałóż papkę na twarz. Zmyj po kwadransie ...

dawno temu

Dlaczego bataty są słodkie?

... Bataty to głównie skrobia. Smakuje w zasadzie jak każda inna surowa bulwa, do momentu, w którym nie zaczniemy jej gotować. Kiedy podgrzeje się bowiem słodkiego ziemniaka wyzwala się specjalny enzym. Zmienia on skrobię w maltozę, czyli cukier. ...

dawno temu

Kolacja w "blasku" lawy

... raczyli się szampanem i przystawkami, czterech kucharzy, uzbrojonych nawet w maski spawalnicze – gotowało. Kucharze przygotowali zupę z homarów, żabnicę, kurczaka oraz cebulę szalotkę. Okazało ... i osiągnąć temperaturę 170°C Pomysłodawcą ...

dawno temu

Terapia czaszkowo- krzyżowa

... Metoda leczy nie tyko ciało, ale też duszę. Zakłada bowiem, że jedno z drugim jest ściśle powiązane, a większość chorób ma podłoże psychosomatyczne. Za pomocą delikatnego masażu pozwala rozładować ...

dawno temu

Grzane piwo

... tu bynajmniej tylko i wyłącznie o korzystanie z wcześniej przygotowanych zapasów w postaci ogórków konserwowych, kapusty kiszonej czy marynowanych grzybków. Obok tych niezwykłych produktów ...

dawno temu

Sznycle bez mięsa - pyszne danie wegetariańskie

... kostkę i zeszklij ją na maśle. 3. Do miski włóż gotowane warzywa, cebulę, jajka i połowę bułki tartej. Wymieszaj masę na sznycle i dopraw ją solą oraz pieprzem. 4. A teraz bardzo miła część ...

dawno temu

Refleksologia twarzy – jak masować twarz?

... , zmarszczki, szczękościsk – to tylko niektóre objawy życia w stresie. Specjaliści od refleksologii polecają masaż twarzy i głowy, który nie tylko poprawi samopoczucie, ale i zlikwiduje oznaki zmęczenia i napięcia. Czy taki masaż relaksacyjny ...

dawno temu

"Psy z wieży Babel", Carolyn Parkhurst

... Książka napisana jest z lekką ironią i nie ma w niej ani peanów na cześć zmarłej, ani głośnego opłakiwania. To raczej subtelny wgląd w duszę tej, której już nie ma i z której śmiercią ciągle trudno się pogodzić. ...

dawno temu

Ziemniaki z kiełbasą - stare, polskie danie

... i rozprowadź odrobiną wody, by powstał sos. 4. Pora na ziemniaki gotowane i pokrojone w talarki. Musisz je teraz włożyć do sosu i dokładnie wymieszać. 5. Ziemniaki z kiełbasą już prawie gotowe. Wsyp ...

dawno temu

Przepis na sos beszamelowy

... Sos beszamelowy to doskonały dodatek do mięs i gotowanych warzyw. Jeśli goszczą często na twoim stole, to nie powinnaś pomijać tego przepisu. Sos beszamelowy przygotujesz łatwo i szybko. Doskonale ...

+ Pokaż więcej