Jesienna dieta

... smaczne i zdrowe. Witaminy w nich zawarte dodają energii. Pamiętaj jednak o kilku zasadach: warzywa należy kroić tuż przed podaniem, ziemniaki gotować w skorupkach, podobnie marchewkę, pietruszkę ... i seler. Dieta jesienna powinna być bogata w ...

dawno temu

Potrawy z tuńczykiem

... Popularność tuńczyka w kuchni nikogo nie dziwi. Istnieje kilka przyczyn takiego stanu rzeczy, otóż tuńczyk to ryba dość łatwa w przygotowaniu i sprawdza się w wielu zestawieniach ... rezygnujące z ryb z powodu ości. Zobacz, jakie korzyści ...

dawno temu

Chińskie potrawy

... Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców potrafi zaskoczyć swą różnorodnością. Obejmuje wiele odmiennych tradycji kulinarnych, między innymi kantońską, pekińską ...

dawno temu

Jak wybrać najlepszego karpia na Wigilię?

... mięso tej ryby, gdyż zawiera dużo wartościowych składników odżywczych, zwiększających odporność, poprawiających pamięć i chroniących przed chorobami serca. Jak wybrać najlepszego karpia? ... W okresie świąt Bożego Narodzenia szlachetna ryba ...

dawno temu

Domowe wędzenie

... Gotowanie, smażenie, pieczenie, zamrażanie – to najczęściej wykonywane przez nas czynności związane z przetwarzaniem jedzenia. Poza takimi sposobami przyrządzania i utrwalania żywności trzeba ... aromatycznych kiełbas, pysznego kurczaka, ...

dawno temu

Sałatka z wędzonym łososiem

... przypadków tradycyjnego wędzenia, tylko zanurzają sery, mięso i ryby w specjalnie przeznaczonej do tego cieczy nadającej im specyficzny wygląd i aromat. Nie oznacza to jednak, że należy zrezygnować ... z jedzenia wędzonych produktów. Wręcz ...

dawno temu

Golonka w piwie

... do jogurtów albo piersi kurczaka gotowanej na parze. Wybór bardziej kalorycznych dań jest jak najbardziej naturalny zwłaszcza wtedy, kiedy następuje znaczne ochłodzenie. Dobrze zatem wiedzieć, w jaki ... . Przepisy na golonkę przewidują przede ...

dawno temu

Gorąca i ostra książka?

... Gotowanie, pasja, praca, hobby, miłość i sposób wyrażania. Każdy, kto kiedykolwiek miał styczność z możliwością popłynięcia i zatopienia się w wirze smaków wie, że przyprawy są nieodzownym elementem każdej potrawy. ... Gotowanie, pasja, praca, ...

dawno temu

Pstrąg w galarecie - pyszne danie na świąteczny stół

... Zastanawiasz się co jeszcze przygotować w tym roku na świąteczny stół? Może rybę, rybę w galarecie, a dokładniej pstrąga w galarecie, jeszcze dokładniej  - w galarecie koperkowej. To oryginalne danie na pewno będzie smakowało całej rodzinie. ...

dawno temu

„Serce w ogniu”, Nicholas Evans

... świetnie oddaje jej treść - jest to historia o ludziach zmagających się z żywiołem miłości i ognia. Bohaterami powieści jest para dobrych przyjaciół, których łączą wspólne pasje: skoki na spadochronach oraz udział w akcjach gaszenia pożarów. ... ...

dawno temu

Karp wigilijny - pieczony na złoto

... Zawsze smażysz wigilijnego karpia? A pomyślałaś żeby tym razem coś zmienić? Karp oczywiście być musi, ale może tak pieczony? To danie naprawdę zasługuje, by zyskać tytuł najsmaczniejszej potrawy świątecznej. Pomyśl tylko: ryba, migdały, orzechy, ...

dawno temu

Sześć urządzeń, które ułatwią ci zdrowe odżywianie

... i pieniądze poświęcane na gotowanie. Przygotowanie zdrowego posiłku jeszcze nigdy nie było tak proste! Wystarczy wieczorem pokroić wszystkie składniki, które rano wrzucisz do garnka. Po powrocie z pracy przywita cię zapach aromatycznego obiadu. ...

dawno temu

Jak czytać przepisy – praktyczny poradnik, cz. I

...   Gotowanie nie jest proste. Znaczy się jest, ale nie jest. Tak jakby... Krótko mówiąc jest w nim dużo pułapek. I mówię nie tylko o gorącym oleju. Każdy przepis ma swoją „pułapkę”, swoją trudną część ... . I, niestety, z reguły jest to sposób ...

dawno temu

Pieczony łosoś teriyaki

... Artykuł sponsorowany Japoński sos teriyaki jest w Polsce mało znany. A szkoda, bo cudownie podkreśla smak pieczonej albo grillowanej ryby lub mięsa. Trochę słony, trochę słodki, bogaty w różne smaki ... Artykuł sponsorowany Japoński sos teriyaki ...

dawno temu

Silikonowe uchwyty do gorących pokrywek

... Pewnie nie jeden raz spotkałaś się w kuchni z sytuacją, w której coś gotowałaś i nagle, dla przykładu, zaczęło kipieć. Mało myśląc podniosłać gorącą pokrywkę gołą ręką, żeby zapobiec wylaniu ... gotowania czegokolwiek powinniśmy mieć koło siebie ...

dawno temu

Sushi California Maki

... jest zakupienie dobrej jakości ryby, przyrządzenie ryżu tak, by nie był ani twardy, ani rozgotowany, a także… umiejętne zawinięcie całości. Każdy z tych kroków wymaga odrobiny doświadczenia, ale jest osiągalny dla wszystkich. ... jest zakupienie ...

dawno temu

Gerber zaprasza na obiadek z rybką

... Ryba w diecie niemowlęcia może pojawić się po raz pierwszy już na początku 7. miesiąca. Gerber ma w ofercie aż 6 różnych obiadków, które pomogą w zapoznaniu malucha z jej smakiem. ... – słoiczek dostarcza od 2,1 aż do 3,4 g błonnika. Nic, co ...

dawno temu

Jak zrobić sos curry?

... Sos curry to doskonały dodatek do drobiu, ryb i cielęciny. Podkreśla smak mięsa i wydobywa z niego to, co najlepsze. Warto mieć pod ręką przepis na sos curry, by zawsze móc wzbogacić i urozmaicić swoje potrawy. Z takim dodatkiem nigdy nie będą ...

dawno temu

Dorsz pieczony z pomidorami

... Są trzy powody, które powinny skłonić cię do przygotowania dziś dorsza pieczonego z pomidorami. Po pierwsze, ryby są bardzo zdrowe i należy jej jeść jak najczęściej. Po drugie, zrobienie takiego ... . Przełóż masę pomidorową do żaroodpornego ...

dawno temu

Rybne sałatki na lato

... dorsza – Kuba pichci Mnie wyjątkowym wyglądem i oryginalnym doborem składników zadziwiła sałatka z dzikim ryżem i rybą gotowaną na parze – Nina w kuchni Jakie sałatki rybne Wy zrobicie? ... , ale za to wyjątkowo smaczna jest sałatka śledziowa z ...

dawno temu

Jak jeść krewetki?

... . Krok 2 Gotowanie krewetek może następować we wrzątku lub na parze. Ten drugi sposób jest lepszy, bo owoce zachowają swój charakterystyczny smak. Z drugiej strony, w wodzie będzie znacznie szybciej ...

dawno temu

Crempog – walijskie naleśniki

... Crempog, nazywane również ffroes to tradycyjne walijskie naleśniki, przyrządzane z mąki, jajek, mleka i masła. Naleśniki te najczęściej podawane są na obchodzonych przez Walijczyków uroczystościach urodzinowych -  z dodatkiem masła, ryb, mięsa, ...

dawno temu

"Zlew", Paweł Oksanowicz

... Właściwie trudno o trafniejszy tytuł – książeczka w istocie jest zlewem, gdzie nagromadziły się przypadkowe wątki fantastyczne, strzępki postaci i ogryzki polszczyzny. Autor staje na głowie, byśmy ... śmiali się co dwa akapity, a przynajmniej ...

dawno temu

Z morza prosto na talerz

... Morskie przysmaki już od dawna goszczą na naszych talerzach, jednak ze względu na strefę klimatyczną kojarzymy je zazwyczaj z rybami. Nie jest to jednak jedyne pożywienie, jakie możemy spotkać ...

+ Pokaż więcej