Tłuszcze nasycone

... nasycone to głównie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Znajdują się w wołowinie, wieprzowinie, jagnięcinie, kurczaku. Tłuszcze nasycone występują też w śmietanie i maśle oraz oleju kokosowym. To one ... ). Tłuszcze trans powstają na skutek ...

dawno temu

Powidła śliwkowe

... często wykonuje się z nich dżem i powidła. Należy jednak pamiętać, że śliwki tworzą w pełni harmonijną kompozycję z pieczonym, smażonym i gotowanym mięsem, bez względu na to czy jest nim drób ... , wieprzowina bądź wołowina. Przetworami, którymi ...

dawno temu

Wypróbuj dietę śródziemnomorską

... w błonnik, witaminę C, mikro- i makroelementy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Z codziennego menu należy zupełnie wykluczyć wieprzowinę. Do potraw dodajemy dużą ilość czosnku i cebuli, do sałatek ...

dawno temu

Zdrowa dieta śródziemnomorska

... wykluczyć wieprzowinę. Do potraw dodajemy dużą ilość czosnku i cebuli, do sałatek, zup i sosów - oliwę z oliwek, zamiast masła i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Aby pozbyć się nadwagi, jemy 5 posiłków dziennie, dostarczając organizmowi ...

dawno temu

Jeść zdrowo w restauracjach

... , smażonych warzyw, twardych serów, kremowych zup, orzechów. Danie główne Posiłek główny powinien zaspokajać większą ilość kalorii w ciągu dnia. Ponadto powinien być lekkostrawny, niskotłuszczowy ... , niskocholesterolowy i zapewniać ...

dawno temu

Mięso też zdrowe

... z kurczaka lub indyka dodawane do chrupiących sałat i liści szpinaku. Czerwone mięso (chuda wołowina, wieprzowina, jagnięcina i cielęcina) ma dużo przyswajalnego żelaza i witaminy B12. Jedzenie ... , która uczestniczy w spalaniu tłuszczu. ...

dawno temu

Surówka z selera naciowego

... wiele jest zastosowań selera w sztuce kulinarnej. Obok jedzenia surowego korzenia i przyrządzania soku, spaghetti z selerem, smażonego selera albo pasztetu czy zupy, dobrze jest znać sposób robienia surówki ... naciowego,1 marchewki,1 małej ...

dawno temu

Sałatki z mięsem

... tę potrawę należy w pierwszej kolejności wymieszać mięso z jajkiem, ubijając je dokładnie, by konsystencja była jednolita. Następnie tak przyrządzoną masę umieszcza się na rozgrzanej patelni i smaży ... po nadmiernym obciążeniu żołądka. W skład ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Karp i slow food idą w parze!

... tłuszczu niż karp. Zaliczanie karpia do ryb tłustych jest niczym nieuprawnione. Przy tym warto zauważyć, że karp jest o połowę mniej tłusty niż mięso wołowe i cztery razy mniej tłusty niż wieprzowina ... jako alternatywa dla potraw mięsnych i ...

dawno temu

Surówka warzywna

... , a do tego wkomponować w nią posiekaną natkę.  Surówka warzywna z kapusty pekińskiej Kapusta pekińska to ten rodzaj składnika, z którego powstają takie dania jak sałatka grecka, bigos czy nawet chińska zupa ... na sałatkę: 1 sztuka kapusty ...

dawno temu

Paszteciki z pieczarkami

... , natomiast same paszteciki coraz częściej pieczemy niż smażymy w głębokim oleju. Do środka tych niezwykłych ciasteczek możemy natomiast dodać cebulę, grzyby, ser, kapustę, ale również brokuły, pastę rybną ... smażono na głębokim tłuszczu, by ...

dawno temu

Zupa po wietnamsku z kaczką

... . Dodaj cebulkę i smaż 3 minuty. Dodaj pomidory i bambusa. Gotuj, póki sos nie zgęstnieje (ok. 5-7 minut). Dopraw solą, pieprzem i sosem rybnym. Ryż i kapustę włóż do miseczki, wlej sos i włóż kawałki mięsa. Smacznego!  ... (lub więcej) sosu ...

dawno temu

Falafel rodem z Izraela

... , zupełnie wykluczono z jadłospisu niektóre mięsa, m.in. wieprzowinę, gdyż świnia uważana jest za zwierzę nieczyste. Po drugie, mięsa nie łączy się z wieloma produktami, takimi jak mleko, różne gatunki ryb ... , około 6 filiżanek oleju ...

dawno temu

Swojska kiełbasa

... z mięsa wieprzowego. Trudno to sobie wyobrazić, ale wieprzowina była zastępowana baraniną, koniną, dziczyzną lub wołowiną lub drobiem ze względów ekonomicznych i właśnie w ten sposób powstała kiełbasa ... wartości aromatyczne i smakowe, które ...

dawno temu

Żelazo – przyjaciel kobiety

... hemowe i niehemowe. Żelazo hemowe jest bardzo dobrze wchłaniane w jelitach. Znajduje się ono w największej ilości w czerwonym mięsie (wieprzowina, wołowina, cielęcina) i podrobach (wątróbka, serce ... . Dlatego też dobrze jest jadać np. befsztyk ...

dawno temu

Lista wigilijnych zakupów – sprawdź, czy pomyślałeś o wszystkim

... ! Kapusta To główny składnik najbardziej tradycyjnego dania świąteczno-noworocznego, czyli bigosu. Gotowany długo, z każdym dniem staje się coraz lepszy. W każdym domu przepis różni się odrobinę ... . Niektórzy wolą wersję wegetariańską tego ...

dawno temu

Dieta odmładzająca

... : soki owocowe (świeżo wyciskane), świeże soki warzywne (marchew, seler, pomidor i kiszona kapusta), gorące napoje (rosół z jarzyn, napar z mięty, kawa bez cukru, słaba herbata z cytryną, bez cukru ... ), napoje mleczne (jogurt, kefir, mleko, ...

dawno temu

Jesienne dania z żurawiną w roli głównej

... przygotuj: 50 g całych żurawin, 200 ml soku z żurawiny, 200 g kapusty modrej, 2 łyżki brązowego cukru, 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżkę oleju słonecznikowego, sól i pieprz. Dodatkowo ... . Odstaw do ostygnięcia i wyciągnij pozostałości owoców. Umyj ...

dawno temu

Blanszowanie

... i owoców, jednak ich ubytek jest mniejszy niż w przypadku gotowania, smażenia czy pieczenia. Co więcej, blanszowanie usuwa lekko gorzkawy smak niektórych warzyw. Blanszowanie wykorzystuje ... . przygotowując liście kapusty na gołąbki. Co i jak ...

dawno temu

Chińska dietetyka

... powinny się znaleźć zboża, makarony, rośliny strączkowe i oleiste, buraki, selery, grzyby, kapusta, szpinak oraz owoce cytrusowe. Zimą należy jeść także czerwone mięso, dziczyznę, podroby, jajka, tłuste ... ryby, sery fermentowane oraz owoce ...

dawno temu

Kuchnia z końca Europy

... oraz specjalną cebulką, nazywają tam bacalhau á gomes de sá. Wśród zup na uznanie zasługuje zupa caldo verde – stworzona z kapusty, kiełbasy i ziemniaków (składniki, można powiedzieć, typowe i dla polskiej ... kuchni). Jeśli chodzi zaś o mięsa, ...

dawno temu

Bez tego dania Boże Narodzenie nie będzie świętem, czyli jak przyrządzić pyszny, tradycyjny bigos?

... . Najlepiej będzie, jeśli taki domowy bigos przygotujesz 2-3 dni przed świętami. Do przygotowania bigosu potrzebne ci będzie: pół główki małej kapusty; 1,5 kg kiszonej kapusty; suszona gruszka; liść laurowy ...

dawno temu

Indyk z warzywami - smacznie i oryginalnie

... minut w temperaturze 175 st. C. 4. Kapusta do indyka do prosta sprawa. Po prostu posiekaj ją i obsmaż na 2 łyżkach masła. Dodaj bulion warzywny (zostaw ok. 50 ml), a także sól i pieprz. Duś kapustę ... , ziarna słonecznika i pozostały bulion. ...

dawno temu

Co zabrać na ognisko?

... i posypać połówki ziemniaka aromatycznym oregano.   Przyda się niewątpliwie mięsoz którego przygotujemy pyszne szaszłyki. Moja propozycja to kawałki wieprzowiny i piersi w kurczaka posypane ...

+ Pokaż więcej