Marokańskie specjały

... tylko do masła i miodu kwadratowy, puszysty naleśnik. Rghaif natomiast to masa chlebowa wyrabiana na słodko i spożywana jako ciastko. Herbata miętowa: zielona herbata z listkami świeżej mięty, koniecznie ...

dawno temu

Racuchy z owocami

... , tak jak robi się to w przypadku naleśników. Placki należy smażyć z obu stron, aż staną się złociste, a po zdjęciu ich z ognia należy wytrzeć nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. Na takie proste danie ...

dawno temu

Sałatki na lato

... – to duża porcja witaminy C i żelaza. Przygotuj sałatkę ze szpinakiem lub naleśniki z farszem ze szpinaku. Ogórek – orzeźwia i gasi pragnienie. Poza tym jest w 100 g ogórka znajduje się zaledwie 12 kcal ...

dawno temu

Jesienne dania z żurawiną w roli głównej

... przygotuj: 50 g całych żurawin, 200 ml soku z żurawiny, 200 g kapusty modrej, 2 łyżki brązowego cukru, 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżkę oleju słonecznikowego, sól i pieprz. Dodatkowo ... . Odstaw do ostygnięcia i wyciągnij pozostałości owoców. Umyj ...

dawno temu

Nietolerancja laktozy u dzieci

... śmietany,lody,torty,czekoladę,budyń,ptasie mleczko,majonez,naleśniki,suchary, herbatniki i ciasteczka maślane.Należy również uważać na otoczkę niektórych leków, syropy i inne produkty, które zawierają ...

dawno temu

Ryba w cieście

... naleśnikowym. Wystarczy, że przygotujesz takie ciasto jak na naleśniki i odpowiednio przyprawiony filet usmażysz razem z nim. Ryba w cieście serowym jest bardzo łatwa do przygotowania, a może stać ...

dawno temu

Spaghetti z mascarpone

... , iż bardzo łatwo jest go rozprowadzić albo też połączyć z innymi składnikami. Do najbardziej popularnych potraw z mascarpone trzeba zaliczyć tiramisu, naleśniki, świeże owoce, co jednak nie stoi ...

dawno temu

Krewetki z czosnkiem

... . I tak spotkać się możemy z zupą z dodatkiem krewetek, pierogami bądź naleśnikami z farszem przygotowanym z ich udziałem. Obok tego można je piec, smażyć, gotować albo grillować i za każdym razem cieszyć ...

dawno temu

Jak zrobić leniwe pierogi?

... do dań z twarogu zaliczyć można zwykłe pierogi z twarogiem na słodko, naleśniki z twarogiem, czy pierogi ruskie, których nadzienie składa się z białego sera i ziemniaków. Poza tym omawiany produkt ...

dawno temu

Czy wiesz jakie właściwości mają truskawki?

... do naleśników. W przypadku ostatniej propozycji, warto zastosować połączenie tych owoców z czekoladą do smarowania pieczywa. Na koniec, warto pamiętać o tym, że truskawki świetnie komponują się z szampanem. Organizując zatem przyjęcie z tym ...

dawno temu

Ser biały - wartości odżywcze

... , poprawia stan skóry oraz zbawiennie wpływa na pracę narządu wzroku. Ser biały można stosować w postaci twarożku do kanapek, wykorzystać jako nadzienie do pączków, pierogów lub naleśników lub posypać ...

dawno temu

Produkty sojowe

... , jogurty czy makarony i tofu. A jakie potrawy z soją warto przygotować? Można ją wykorzystać np. do przygotowanie farszu do naleśników czy pierogów. Wystarczy ugotowane ziarenka wymieszać z lekko ...

dawno temu

Patologiczna rodzina smaży schabowe!

... , troskliwą mamę czy babcię wystarczy wysłać na kurs o szkodliwości schabowego z kapustą. Odebranie Maciusia dziadkom będzie z pewnością kolejnym ogniwem w chlubnym łańcuszku „dobrej woli” poczynań ...

dawno temu

7 wskazówek. Jak się nie przeziębić?

... ogromny wpływ ma człowiek. Zimą należy jeść dużo owoców i warzyw jak: czerwoną paprykę, marchew, pomidory, dynię, żółty melon, kiszoną i białą kapustę, pomarańcze, grejpfruty i nasze rodzime jabłka ...

dawno temu

Jak wybierać owoce i warzywa w zimie?

... . Z kolei warzywa korzeniowe takie jak buraki, selery, marchew czy pasternak dostarczają wielu składników mineralnych i antyoksydantów. W zimowym menu nie może też zabraknąć kiszonej kapusty i kwaszonych ogórków. To znakomite źródło ...

dawno temu

Opalanie to przyjemność i ryzyko

... . Doskonałym rozwiązaniem jest dostarczenie do organizmu witaminy C, którą znajdziemy w jabłkach, porzeczkach, pomidorach, kapuście, papryce. Dobrym utleniaczem jest również witamina E, która znajduje ...

dawno temu

Batonik zamiast jabłka, czyli co jedzą nasze dzieci

... przypadki takiego niezdrowego jedzenia nie są groźne, o tyle regularne jedzenie niezdrowych rzeczy może już stanowić problem. Kiedyś dzieciom nie smakowały brokuły i kapusta. Dziś to w zasadzie ...

dawno temu

Pielęgnacja biustu

... gorących kąpieli. Pielęgnacji wyglądu piersi powinna towarzyszyć troska o ich zdrowie, przejawiająca się m.in. we właściwym odżywianiu. Brokuły, kalafior, brukselka i kapusta są uważane za najlepsze ...

dawno temu

Zgaga

... , kawę i alkohol. Również niektóre potrawy mogą powodować zgagę. Są to przede wszystkim produkty bardzo tłuste, pikantne lub słodkie (w tym czekolada), a także kwaśne (kiszona kapusta, warzywa i owoce ...

dawno temu

Jak uniknąć zmarszczek?

... , aronia, bez czarny, borówki, żurawina, jeżyny, maliny, jagody, truskawki) oraz warzywa (m.in. karczochy, czosnek, czerwona kapusta, brokuły, kalafior, czerwone buraczki). Dostępne są także suplementy ...

dawno temu

Kuchnia polska mieszanką wpływów

... to potrawa pierwotnie litewsko-białoruska, podobnie jak barszcz czerwony, czy bigos zaadaptowane został z kuchni litewskiej. Żurek, kasza gryczana ze skwarkami, czy kapusta kiszona występują ...

dawno temu

Wok - zdrowe gotowanie

... pozwala zachować wartościowe składniki warzyw, podczas gdy długotrwałe gotowanie pozbawia je wielu cenny witamin. Jeśli gotujesz mięso, dno koszyczka wyściełaj liśćmi kapusty. Smażenie w wokuDzięki ...

dawno temu

Dieta protal, czyli jak schudnąć jedząc białka

... , w które je się tylko proteiny. Dozwolone są: pomidory, ogórki, rzodkiewki, szpinak, szparagi, pory, zielona fasola, kapusta, grzyby, seler, fenkuł, wszelkie zielone sałaty łącznie z cykorią, boćwina ...

dawno temu

Black-eyed pea – nakrapiana fasolka na szczęście

... secesyjnej. Black-eyed pea podaje się zwykle z zieleniną lub kapustą, duszonymi pomidorami, a także chlebem z mąki kukurydzianej. Fasolka ma reprezentować monety, zielone warzywa symbolizują papierowe ...

+ Pokaż więcej