Często są groźne dla zdrowia. Grillowane potrawy pełne toksycznych substancji

... Choć wydaje się, że grillowane mięso to jedna z jego najzdrowszych odsłon, prawda bywa niestety zupełnie inna. ... tłuszczu, m.in karkówka. Tłuszcz, który dostaje się do rozżarzonego węgla powoduje powstawanie toksycznych i rakotwórczych gazów. ...

dawno temu

Zupa po wietnamsku z kaczką

... Mięso w zupie to nic nadzwyczajnego w naszej polskiej kuchni. Sam nasz tradycyjny rosół gotujemy na bazie wołowiny lub kurczaka. A co jakby włożyć do garnka kaczkę? Kaczka na patelni czy w piekarniku ... ma wśród nas swoich zwolenników i ...

dawno temu

Arbuzowe rewolucje

... cytrynowy i pomarańczowy, posmakuj i ewentualnie, gdyby całość była zbyt gorzka, dodaj jeszcze pomarańczy. Sok powinien zrobić się wręcz słodko-kwaśny. Podczas smażenia arbuza, dodawaj stopniowo trochę ... się nie zsunie. Pamiętaj także, aby ...

dawno temu

Pieprz to twój ostry przyjaciel

... , w tym do pieczeni, zimnych i ciepłych sosów oraz marynat. Przyprawa dodana do rosołu nie tylko wzbogaca jego smak, ale i czyni go bardziej lekkostrawnym. Ponadto, szczypta pieprzu nadaje wszelkim zupom ... jajecznych, zup, ryb, galaret ...

dawno temu

2 pomysły na maksymalnie czekoladowe gofry

... Chociaż gofry same w sobie stanowią doskonałą propozycję na deser lub słodką przekąskę, aż proszą się o kolorowe dodatki. Świetnie komponują się z owocami, bitą śmietaną i wszelkiego rodzaju polewami ... . Jednak, zdaniem wielu osób, ...

dawno temu

Rozgrzewające potrawy – część I

... o zdrowie, wszakże grypa nie śpi. Ale co to dla nas... My się zimy nie boimy i coś na nią zaradzimy. Kulinarnie, oczywiście. A nic nie rozgrzewa lepiej po śnieżnych wojażach, niż kwaśne, lub ostre potrawy ... i soczewicę namaczamy i zostawiamy ...

dawno temu

Jak wybrać najlepszą rybę? Kilka oznak, że mięso jest świeże

... , a ich świeżość stoi pod znakiem zapytania. Nie należy się spodziewać, że ryba trafiła do zamrażarki tuż po złowieniu - mówi. Do najbezpieczniejszych gatunków należą pstrągi (ich mięso jest jednym ... tygodnie i się nie zepsuje. A na co ...

dawno temu

Sałatka z ananasem i kurczakiem

... Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że do różnego rodzaju mięs najlepiej pasują warzywa. Z takimi też zestawieniami mamy zwykle do czynienia w kuchni polskiej, chociaż i tutaj pojawia ... się kilka znakomitych wyjątków. Równie dobrze jak ...

dawno temu

Pierogi z soczewicą

... smaków z dużą częstotliwością. Oprócz pierogów z mięsem, grzybami, kapustą czy kaszą wspomnieć trzeba także o tych na słodko z truskawkami albo jagodami. Ciekawą propozycją jest natomiast przepis ...

dawno temu

Żółto na talerzu, czyli dania z curry

... , słone, czy nawet słodkie. Pasuje do mięs, ryb, warzyw, grzybów... Krótko mówiąc możemy spokojnie zaliczyć ją do przypraw uniwersalnych. A raczej do mieszanek przypraw, bo tym jest w rzeczywistości curry. Ale to już inna historia... ... , ...

dawno temu

Kogel mogel na gardło

...  Ten typ mikstury świetnie działa jako lek na przeziębienie. Można go przygotować na szereg różnych sposobów każdorazowo wzbogacając tą słodką przekąskę o wybrane składniki. Jakie produkty uświetnią ... tradycyjny kogel-mogel? Lista takich ...

dawno temu

Obieranie kokosa

... i samemu zabrać się za jego przyrządzenie. Potrawy z dodatkiem kokosa nabierają bowiem subtelnego, słodkiego aromatu. Tylko jak go obrać? ... i samemu zabrać się za jego przyrządzenie. Potrawy z dodatkiem kokosa nabierają bowiem subtelnego, ...

dawno temu

Musaka - nietypowa zapiekanka prosto z Grecji

... Musaka to danie pochodzące z Grecji. Jest zapiekanką z mielonym mięsem i bakłażanem. Jej przygotowanie wymaga nieco czasu, ale naprawdę warto! Jak ją zrobić? Z jakich składników i czy istnieje wersja wegetariańska? ... . Wierzch stanowi sos ...

dawno temu

Ochotę na słodycze mamy w genach?

... Dlaczego dawniej słodkie było zielonym światłem dla naszego organizmu, a dziś przyczynia się do wielu chorób? Dawniej słodkie to przede wszystkim owoce, niektóre warzywa, mleko, zboże, czy miód. A dziś... ... Smak jest jednym z podstawowych ...

dawno temu

Placki ziemniaczane

... do popisu. Można je podawać zarówno na słodko, jak i na ostro, w formie dania głównego lub przekąski, a także jako propozycję do dipów. ... do popisu. Można je podawać zarówno na słodko, jak i na ostro, w formie dania głównego lub przekąski, a ...

dawno temu

Ananasowe ciekawostki. Tak poznasz, że owoc jest soczysty

... 1988958 Łagodzi stany zapalne oraz bóle i jest uznawany za afrodyzjak. Ananas - owoc, który z jednej strony kusi słodkim wnętrzem, a z drugiej zniechęca twardą skórką. To ona sprawia, że trudno ...

dawno temu

Jak przechowywać MIĘSO I WĘDLINY? Koniecznie rozpakuj je z folii

... śniadaniowy lub folia z dziurkami. Dorym rozwiązaniem są też pojemniki plastikowe. Mięso natomiast należy umyć i przełożyć do szklanego opakowania. Źródło: Dzień Dobry TVN/x news  Źródło zdjęć: Shutterstock ...

dawno temu

O mój rozmarynie...

... Używany głównie w potrawach kuchni bałkańskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej, ale także u nas - do mięs, wędlin i sosów. Nadaje im niepowtarzalny zapach i smak. Rozmaryn wykorzystywany ...

dawno temu

Sezon na grzyby trwa! Dowiedz się, w jaki sposób prawidłowo je suszyć

... Jestem przekonana, że jesteś miłośniczką grzybów i wcale mnie to nie dziwi. Grzyby mają niezwykły smak i fantastyczny aromat. Stanowią one idealny dodatek do sosów, mięs oraz zup. Za ich pomocą ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... do polskich warunków. Podstawowym surowcem do przyrządzenia pasztetu jest mięso wieprzowe lub cielęce z drobiem i wątróbką. Dla smakoszy kuchnia polska oferuje pasztety z zająca oraz z różnymi ... jest nieco suchy możemy go serwować z różnego ...

dawno temu

To może zagrażać ciąży. Będziesz mamą? Tego musisz unikać

... może doprowadzić do powiększenia śledziony i wątroby, żółtaczki, zapalenia płuc czy zapalenia mózgu. Nie zaleca się również spożywania surowych ryb (np. w sushi), a także surowego mięsa drobiowego. Wyjazdy ... czterokrotnie. Aby więc zapewnić ...

+ Pokaż więcej