Kanapki dla dzieci

... paluszków.Kwiatek - do jego stworzenia będziecie potrzebować spodu bułeczki, masełka, startego żółtego serca, papryki konserwowej, sałaty, oliwek (zielonych i czarnych), płatków migdałowych. Na talerzyku rozłóż ...

dawno temu

Na lato dobre na parze

... solą i pieprzą, lub jak kto woli przyprawą do ryb. Pod spód ryby połóż plastry cytryny, w środek kawałek masełka, a na wierzch koper. Idealnym dodatkiem będą ziemniaki i warzywa również przygotowane ...

dawno temu

Naleśniki z warzywami

... . Farsz doprawiamy jedynie solą, a chcąc nadać jej bardzie wyrazistego smaku możemy także podczas podsmażania szpinaku dodać kilka ząbków czosnku. Naleśniki podajemy wraz ze stopionymi kawałkami masełka na wierzchu.   Jakie nadzienie do ...

dawno temu

Co zabrać na ognisko?

... poniżej. Ziemniaczki – pieczemy je ze skórką. Fajnym pomysłem jest przepołowienie ziemniaka, wydrążenie jego środka i wbicie do niego jajka, a następnie zamknięcie go i po owinięciu w folię aluminiową ...

dawno temu

Omlet z owocami

... i mlekiem modyfikowanym. Białko ubij na sztywną pianę. Połącz roztrzepane żółtko z ubitym białkiem, delikatnie mieszając. Rozgrzej patelnię i zmniejsz płomień. Roztop masełko i wlej na patelnię omlet ...

dawno temu

Jajko śniadaniowo

... minuty jest prawdziwym śniadaniem mistrzów. Zwłaszcza jeśli do płynnego żółtka dorzucimy odrobinkę szczypiorku, masełka lub żółtego sera. Jajka na bekonie – nie należą do typowego menu polskiego śniadania ...

dawno temu

Szynka z grilla - sposób na pyszny obiad

... . Pieczoną szynkę możesz podać z rumianymi ziemniaczkami, warzywami albo sałatką grillową. Rodzina i goście na pewno będą zachwyceni.   ...

dawno temu

Baby-led weaning

... to drobne kawałki ugotowanej marchewki, miękki ryż, ziemniaczki. Później pojawi się mięsko, ugotowane na twardo jajo kurze i niektóre owoce. Przygotowując obiadek dla niemowląt, zamiast miksować razem ... ugotowane ziemniaczki, mięsko i warzywa, ...

dawno temu

Batonik zamiast jabłka, czyli co jedzą nasze dzieci

... nudna dla dziecka. Zamiast tradycyjnego puree ziemniaczanego zaserwuj ryż z sosem curry lub grillowane ziemniaczki. Nie posypuj wszystkiego serem żółtym, częściej stosuj przyprawy. Pozwól dziecku odkrywać nowe smaki i samemu przekonać się, że ...

dawno temu

Jak to robią górale- czyli potrawy z samiuśkich Tatr

... zawartości bryndzy nabierają niezwykłej delikatności. Dodane do całości chrupiące skwarki, zeszklona na patelni, ładnie zarumieniona cebulka i roztopione masełko, pieczętują ich unikalną recepturę. Palce ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi ruskie?

... , aż wypłyną na powierzchnię. Krok 8 Po nałożeniu na talerz polej je roztopionym masełkiem. Ummm...pychotka.   ...

dawno temu

Jabłko czy batonik? Czy wiesz co je Twoje dziecko?

... niż smażone w głębokim tłuszczu. Urozmaicaj dietę – wtedy nie będzie nudna dla dziecka. Zamiast tradycyjnego puree ziemniaczanego zaserwuj ryż z sosem curry lub grillowane ziemniaczki. Nie posypuj ...

dawno temu

Łosoś w sosie koperkowym

... barwę. Istnieje wiele potraw z koperkiem, które z łatwością przygotujemy. Chyba najbardziej klasyczną propozycją są młode ziemniaczki gotowane w mundurkach z dodatkiem tej przyprawy – danie proste ...

dawno temu

"Tylko Ania i Kasia nie mają nikogo. Modlę się za Was, dzieci!". Boże, nie słuchaj mojej babci...

... ze świeżych bułeczek z malutką warstwą masełka i grubym plastrem szynki. Nie zbiera się po nich porozrzucanych po całym mieszkaniu skarpetek. Dla jasności - nie twierdzę, że każdy facet ...

dawno temu

Zupy na wiosenne przeziębienie

... masła,2 duże ziemniaki,2 łyżki mąki pszennej,sól, pieprz, imbir mielony   400g cebuli i ziemniaki obieramy i kroimy z niedużą kostkę. Następnie oprószamy je mąką i rumienimy na 2/3 masełka ...

dawno temu

Rozgrzewające potrawy – część I

... i soczewicę namaczamy i zostawiamy na noc. Wołowinę dokładnie obieramy ze ścięgien i błon, kroimy w niedużą kostkę i podsmażamy na masełku. Następnie dodajemy do mięsa groch i soczewicę i całość dusimy ...

dawno temu

Smaki Świata - Armenia

...   Soczewicę myjemy i gotujemy do miękkości w rosole. W tym samym czasie na masełku podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie wrzucamy pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki, cebulę, pokrojone w paski ...

dawno temu

Masło czy margaryna

... , które w sprytny sposób łączą zalety wymienionych wyżej tłuszczów. Popularne masełka czy miksy cechują się zdecydowanie większą zawartością tłuszczów jedno i wielonasyconych, które chronią ...

dawno temu

Domowe fast-foody

... , pieprz   Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy ją delikatnie na masełku. Gdy tylko już się zeszkli, dodajemy do niej drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę. Następnie całość dodajemy ...

dawno temu

Smaki Armenii – cz. II

... ziemniaki,1 cebula,przecier pomidorowy,sól, pieprz, słodka paprykanatka pietruszki   Drobno posiekaną cebulę obsmażamy na masełku, aż będzie szklista. Następnie dodajemy do niej pokrojoną kiszona kapustę ...

dawno temu

Pełnowartościowe śniadanie

... ucieszą się na widok kanapki z chudym plasterkiem wędliny. Do prawidłowego rozwoju dziecka potrzebne są też tłuszcze. Prawdziwe masło lub margaryna dobrej jakości mogą być używane do smarowania pieczywa lub do smażenia. Omlet dla dziecka może ...

dawno temu

Letnie grillowanie

... opłukać, a następnie nasmarować masłem z dodatkiem ziół. Świetnie nadadzą się tutaj tymianek, oregano, zioła prowansalskie czy koperek. Na ich bazie można przyrządzić wcześniej masełko ...

dawno temu

Zupy owocowe nie tylko na słodko

... kawałki. Pomidory musimy sparzyć. Po czym zdejmujemy z nich skórkę. Cebulę obieramy, bardzo drobno siekamy, po czym delikatnie szklimy na masełku. Gdy już zacznie się robić przezroczysta, dodajemy ...

dawno temu

Węgierskie specjały cz. II

... do dekoracji). Kalarepę myjemy, obieramy i kroimy w około 2-centymetrowe paski. Następnie dusimy ją na masełku (pod przykryciem) do miękkości. Kalarepę dodajemy do wywaru, dodajemy sól i pieprz ...

+ Pokaż więcej