Na dziś – kuchnia francuska

... , po czym dorzucamy ją do garnka na 5 minut przed końcem gotowania. Zupę tę jada się z pieczywem czosnkowym, lub z grzankami.   Królik z pieczarkami  1½ kg mięsa z królika,300g pieczarek,2 cebule,300ml ... białego ,wytrawnego wina,100ml ...

dawno temu

Kuchnia amerykańska: sos barbecue

... Jak zrobić domowy sos BBQ?   :PrzygotowanieNajpierw należy podsmażyć cebulę na oliwie. Następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Z powodu dużej ilość octu winnego początkowo konsystencja ... będzie dosyć rzadka. Mieszając, dusimy tak ...

dawno temu

Zupa po wietnamsku z kaczką

... Mięso w zupie to nic nadzwyczajnego w naszej polskiej kuchni. Sam nasz tradycyjny rosół gotujemy na bazie wołowiny lub kurczaka. A co jakby włożyć do garnka kaczkę? Kaczka na patelni czy w piekarniku ... ma wśród nas swoich zwolenników i ...

dawno temu

Ser ricotta - przepisy

... konsystencji, z łatwością pozwala na wykreowanie nie tylko dań obiadowych ale także ciast. Jakie potrawy możemy przyrządzić, wykorzystując ser ricotta? Zapiekanka z serem – mięso mielone smażymy na patelni ...

dawno temu

Pieprz to twój ostry przyjaciel

... , w tym do pieczeni, zimnych i ciepłych sosów oraz marynat. Przyprawa dodana do rosołu nie tylko wzbogaca jego smak, ale i czyni go bardziej lekkostrawnym. Ponadto, szczypta pieprzu nadaje wszelkim zupom ... jajecznych, zup, ryb, galaret ...

dawno temu

Jak zmienić dietę? List do Dietetyka

... , jak i dla poprawy sylwetki. W nowej diecie należy ograniczyć tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, gdyż jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe mające działanie prozapalne i promiażdżycowe. Mięso czerwone ... takie jak wieprzowina czy wołowina są ...

dawno temu

Czy ser żółty jest zdrowy?

... Ten rodzaj sera, jadany pod postacią zapiekanek, lasagne, pizzy czy śniadaniowych tostów, może i nie jest najzdrowszy, jednak nie można odmówić mu kilku korzyści, jakie daje organizmowi. Choć ...

dawno temu

Jak wybrać najlepszą rybę? Kilka oznak, że mięso jest świeże

... , a ich świeżość stoi pod znakiem zapytania. Nie należy się spodziewać, że ryba trafiła do zamrażarki tuż po złowieniu - mówi. Do najbezpieczniejszych gatunków należą pstrągi (ich mięso jest jednym ... tygodnie i się nie zepsuje. A na co ...

dawno temu

Smaki Świata - Armenia

... już o chaszac hawe czirow (kurczaku w sosie owocowym), dziś zajmiemy się bardziej tradycyjnymi potrawami tej pięknej, górskiej krainy. Z wielu pysznych i cieszących oko przepisów wybrałem trzy – w sam ... morele, przecier pomidorowy i zsiekane ...

dawno temu

Poznaj najskuteczniejsze przyprawy na przyśpieszenie metabolizmu

... metaboliczne, które zachodzą w organizmie. Tę przyprawę możesz dodać do zup, gulaszy z mięsa, zapiekanych tortilli, tofu, zapiekanek, makaronu, a nawet do domowych sosów. Imbir 53714 Czy wiedziałaś ... z imbiru doskonale pasuje do sushi, piwa, ...

dawno temu

Pieczony filet z indyka

... Znudziły ci się piersi z kurczaka i masz ochotę na małą odmianę? Sięgnij po mięso z indyka – jest bardzo delikatne i przyrządzone odpowiednio smakuje wyśmienicie. Poniżej przepis na filety z indyka w marynacie bez smażenia. ... mięso, odsącz i ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak przyrządzić dobrą cielęcinę? Gdzie kupić i jak wybrać cielęcinę na obiad, żeby była smaczna?

... Cielęcina należy do mięs luksusowych o bardzo wysokich wartościach odżywczych. Jest delikatna, dietetyczna i smaczna, ale też niełatwa w przygotowaniu. Czemu czasem wychodzi twarda? Czy zależy to od przygotowania, a może od samej jakości mięsa? ...

dawno temu

Sałatka z serem żółtym

... . Paniom na diecie wypadałoby odradzić spożywanie go w wersji zapiekanej na tostach, pizzy czy zapiekance. Ser żółty można wykorzystać przecież zupełnie inaczej, komponując z niego nietuzinkowe i zdrowe dania. Tylko jak? ... na diecie wypadałoby ...

dawno temu

Wegetarianie częściej cierpią na depresję

... Brak witaminy B12 negatywnie wpływa na samopoczucie. Chociaż możemy znaleźć ją w różnych produktach żywnościowych, to jednak tej pochodzącej z mięsa nie da się niczym zastąpić. Dlatego też wegetarianie częściej popadają w depresję niż zjadacze ...

dawno temu

Jak przechowywać MIĘSO I WĘDLINY? Koniecznie rozpakuj je z folii

... śniadaniowy lub folia z dziurkami. Dorym rozwiązaniem są też pojemniki plastikowe. Mięso natomiast należy umyć i przełożyć do szklanego opakowania. Źródło: Dzień Dobry TVN/x news  Źródło zdjęć: Shutterstock ...

dawno temu

O mój rozmarynie...

... Używany głównie w potrawach kuchni bałkańskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej, ale także u nas - do mięs, wędlin i sosów. Nadaje im niepowtarzalny zapach i smak. Rozmaryn wykorzystywany ...

dawno temu

Sezon na grzyby trwa! Dowiedz się, w jaki sposób prawidłowo je suszyć

... Jestem przekonana, że jesteś miłośniczką grzybów i wcale mnie to nie dziwi. Grzyby mają niezwykły smak i fantastyczny aromat. Stanowią one idealny dodatek do sosów, mięs oraz zup. Za ich pomocą ...

dawno temu

Jest zdrowy i nie tuczy. Cała prawda o MAKARONIE

... To nie makaron tuczy, a dodawane do niego sosy. ... zawiera niski indeks glikemiczny, co znaczy, że w jego skład wchodzą tzw. powolne węglowodany. To one dają nam uczucie sytości przez długi czas. Lepiej więc sięgnąć po talerz makaronu z lekkim ...

dawno temu

Smalec domowy

... sięgamy po makaron, dodając do niego początkowo gotowe sosy, by następnie przygotowywać własne, korzystając z koncentratu pomidorowego albo pesto. Niestety, nawet posiadając ogromny zapał, za nic ...

dawno temu

Ser żółty - wartości odżywcze

... czy zapiekanek. Stopiony na tostach sprawia, że trudno mu się oprzeć. Czy jednak jest tak naprawdę do gruntu zły i nie da się w nim znaleźć jakiś pozytywów? Oczywiście, że się da! ... czy zapiekanek. Stopiony na tostach sprawia, że trudno mu się ...

dawno temu

Wegetariańskie dania z grilla

... się grillowanym ziemniakiem. Potrawy wegetariańskie z grilla są równie smaczne jak te, w których dominuje mięso. Zostaw hamburgery w lodówce i przygotuj domowe rarytasy z warzywami i owocami w roli głównej. Oto kilka pomysłów na dania ...

dawno temu

Przepisy na bakłażany

... ,20 dag sosu pomidorowego,10 dag mąki,olej,sól.Umyj i obierz bakłażany. Pokrój wzdłuż, posól i ułóż na sitku zawieszonym na garnku. Po godzinie posyp je mąką i usmaż na oleju. Odsącz je z tłuszczu ... wykładając na papier. Do naczynia ...

dawno temu

Pieczona wołowina

... . Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki sposób upiec omawiane mięso, by nie przypominało w smaku i konsystencji gumowej podeszwy, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim wskazówki, które sprawią, że przygotowany przez ciebie kawałek mięsa będzie ...

dawno temu

Pieczona kaczka

... Soczysta kaczka, z chrupiącą skórką i aromatycznymi dodatkami. Aż ślinka cieknie! Jak przyrządzić mięso z tego ptaka, by zabłysnąć kunsztem kucharskim? Sposobów jest co najmniej kilka. ... Soczysta kaczka, z chrupiącą skórką i aromatycznymi ...

+ Pokaż więcej