Mięso a dieta dziecka

... podrośnie, możesz podać mu cielęcinę, jagnięcinę a na końcu wołowinę i wieprzowinę. Mięso w diecie niemowląt powinno stanowić dodatek do potraw, np. zupek i przecierów. Bezpiecznie jest zacząć ...

dawno temu

Mięsne potrawy z owocowym akcentem

... na długo uczucie sytości. Zaletę jest to, że można je przygotowac o każdej porze roku. Grillowana wieprzowina z suszoną śliwką i dżemem porzeczkowym – aromat śliwek wydobywa z mięsa pełnię smaku ...

dawno temu

Zioła i przyprawy w kuchni

... i cholesterolu, a także usuwa zmęczenie i wyczerpanie psychiczne. Goździki wzbogacają smak pieczonej wieprzowiny (świetnie sprawdzą się w czasie przygotowywania domowej szynki), marynat (zarówno warzywnych ... , ciężkostrawnych i „wydymających”: ...

dawno temu

Odżywki na masę mięśniową

... oraz ryby niż faszerowanie się sztucznymi odżywkami, które łatwo przedawkować. HMB - czyli b-hydroksy-b-metylomaślan, który hamuje rozpad białek ustrojowych, co jest częste w przypadku sportów siłowych ...

dawno temu

Neptek kulinarny

... się dzień, wśród nich prośba o przygotowania faszerowanego ptaka ze spiżarni. Słowo „ptak” budzi we mnie ciekawość. Biegnę więc do spiżarni i zastygam w drzwiach jak słup soli. Na półce leży indyk ... . Wielki Amerykański Indyk! Pomijając fakt, ...

dawno temu

Jeść to, co praprzodkowie

... wieprzowiny i drobiowego mięsa (poza indykiem), owoców morza, orzechów i pestek, soczewicy, kukurydzy, gryki, żyta, pszenicy i jęczmienia (oraz przetworów z nich), dyni, oliwek, pomidorów, rzodkiewek ... , orzechy włoskie i orzeszki ziemne, ...

dawno temu

Jeść to, co praprzodkowie

... powinny za to unikać wieprzowiny i drobiowego mięsa (poza indykiem), owoców morza, orzechów i pestek, soczewicy, kukurydzy, gryki, żyta, pszenicy i jęczmienia (oraz przetworów z nich), dyni, oliwek ... w ograniczonych ilościach, orzechy włoskie ...

dawno temu

Kotlety z cukinii

... z cukinii i mięsa mielonego albo cukinia faszerowana zapiekana z serem. Cukinia także świetnie komponuje się z makaronami, o czym możemy się przekonać, dodając jej plasterki do spaghetti. Bardzo ...

dawno temu

Dlaczego tyjemy w pracy?

... i posilasz się przy biurku? Pamiętaj, że nawet najzdrowsza restauracja w dzielnicy może faszerować dania składnikami, które są szkodliwe dla twojej figury. Ukryte kalorie czają się w dodawanych ...

dawno temu

Makaron cannelloni - przepisy

... ich we wrzątku na 3 minuty. Tym sposobem makaron stanie się bardziej miękki i łatwiej będzie nam faszerować rurki nadzieniem. Piekarnik powinien być rozgrzany do około 180 stopni, a optymalny czas ...

dawno temu

Jak nie zasnąć za kierownicą?

... się kleić, a faszerowanie się kolejną porcją kofeiny nie przynosi oczekiwanych rezultatów. oczątkowo reagujesz na hałas wydobywający się spod kół najeżdżających na pas ruchu z wypustkami. Po przejechaniu ...

dawno temu

Cannelloni ze szpinakiem

... makaronów jak nitki do zupy i muszelki do faszerowania i zapiekania. W inny sposób natomiast wykorzystać można rurki, tworząc cannelloni ze szpinakiem i serem. Ten niepozorny, prosty kształt daje nam bardzo ...

dawno temu

Świąteczny obiad dla wegetarian

... . Gdy tylko zmiękną, dodajemy posiekane natkę kolendry i pietruszki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i chili i smażymy na złotobrązowy kolor. Następnie naleśniki faszerujemy i układamy w blasze wyłożonej papierem ...

dawno temu

Męskie i kobiece przyjemności

... synek. Zjedli kabanosy zagryzając chlebem. Bo taki posiłek to największa przyjemność po koszeniu trawy. Sałatkę zjem sama, patrząc na kwiaty w ogrodzie i dziękując moim mężczyznom, że to nie ja muszę obsługiwać kosiarkę i czyścić ryby, które ...

dawno temu

Menu na babski wieczór

... powinny znaleźć się dania proste i nieskomplikowane. Doskonale sprawdzą się przekąski serowe, koreczki z oliwek, sera żółtego, melona, korniszonów, suszonych śliwek, kabanosów, kulek sera mozzarella ...

dawno temu

Polacy źle się odżywiają

... podkreślają, że starają się jeść coraz więcej warzyw, owoców i pić wodę mineralną. Większość z nas, bo aż 96% jada mięso, najczęściej mięso drobiowe z kurcząt i wieprzowinę. Lubimy nabiał, dlatego chętnie ...

dawno temu

Sos rybny

... są fermentacji. Zwykle dodaje się go do dań rybnych, lecz również wieprzowiny, drobiu i owoców morza. Rybne sosy różnią się jednak między sobą. Mogą być one przygotowywane z surowych albo suszonych ryb ...

dawno temu

Sosy owocowe do mięs

... zgęstnieje. Sos czosnkowo – śliwkowy jest doskonałym uzupełnieniem schabu, wieprzowiny i kaczki.   Sos imbirowo – pomarańczowy  4-centymetrowy kawałek korzenia imbiru,2 pomarańcze,50ml cointreau,sól ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... podstawę zupy z czerwonej kapusty i świetnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami. Wystarczy przypomnieć sobie smak wieprzowiny z czerwoną kapustą albo sporządzanej z jej udziałem potrawki z kurczaka. ...

dawno temu

Jak bezpiecznie jeść mięso?

... w tłuszcze przez ludzi przyczynia się do zagrożenia nowotworem jelita grubego, a także rakiem piersi u kobiet. Z przeprowadzonych badań wynika, że codzienne jedzenie baraniny, wieprzowiny, wołowiny ...

dawno temu

Tłuszcze nasycone

... nasycone to głównie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Znajdują się w wołowinie, wieprzowinie, jagnięcinie, kurczaku. Tłuszcze nasycone występują też w śmietanie i maśle oraz oleju kokosowym. To one ...

dawno temu

Kurczak po meksykańsku

... się od tradycji polskich kulinariów. Te odmienności wynikają z kilku przyczyn, jednak najważniejszą z nich wydaje się dostępność niektórych produktów. W Polsce na stołach króluje kiszona kapusta, wieprzowina ...

dawno temu

Powidła śliwkowe

... , wieprzowina bądź wołowina. Przetworami, którymi można posmarować chrupiące pieczywo, oraz które dobrze nadają się do przyrządzania słonych potraw są powidła ze śliwek. To przysmak dość kaloryczny, ponieważ ...

dawno temu

Ziarna kolendry

... przez nas używanej mieszanki curry. Poza tym wzbogaca smak dań mięsnych, zwłaszcza tych zrobionych z wieprzowiny lub indyka. Jej korzenny aromat znalazł zastosowanie w przyrządzaniu kompotów, ciast ...

+ Pokaż więcej