"Apocalypto", reż. Mel Gibson

... pojawiają się motywy z różnych miejsc i epok. Bohaterowie porozumiewają się w języku Majów, ale ich krwawe rytuały to raczej późniejsza kultura Azteków, najbardziej krwiożerczego z meksykańskich ludów ...

dawno temu

„Dom nad rzeką Loes”, Mateusz Janiszewski

... do rozmiarów małego szpitala). Janiszewski tak wspomina postać Dana: Leczy chorych. Tak samo jak leczył ich w Mozambiku, jak leczył nielegalnych meksykańskich imigrantów w Stanach. Raz tylko odmówił ...

dawno temu

Mit orgazmu pochwowego obalony. Niech żyje clitoris!

... „ten gorszy”. Jaka jest prawda? Dzięki współczesnym technologiom, które pozwalają na kompleksowe badania, wiemy już, że łechtaczka, zwana często fasolką, tak naprawę jest całkiem spora a jej część zewnętrzna ...

dawno temu

Leczo z kiełbasą

... bądź zapiekanka ziemniaczana. Wspomnieć tu trzeba także chociażby o fasolce po bretońsku czy babce ziemniaczanej, w niektórych rejonach określanej mianem bugaja. Częstokroć kiełbasa stanowi ...

dawno temu

Naleśniki z parówkami

... w cieście francuskim albo kasza gryczana zapiekana z parówkami i serem. Entuzjaści tego rodzaju wyrobów mięsnych z chęcią zastępują nimi także kiełbasę, na przykład w bigosie albo fasolce po bretońsku ...

dawno temu

Soja - składnik spożywczy dla odchudzających się... i nie tylko

... z kukurydzą, żółtym serem, czerwoną fasolką, wędzonym kurczakiem i porem. Do całości dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem. Przepisy można mnożyć. Przepis na sałatkę graham z soją znajdziecie ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść soję?

... smakowych. Minusem jest to, że zawiera mniej wapnia niż mleko krowie. Sałatka z soją – soję można wplatać do różnego rodzaju sałatek. Możemy np. zmieszać ją z kukurydzą, żółtym serem, czerwoną fasolką ...

dawno temu

Dieta bogata w błonnik

... . Sięgaj po fasolę Aby zwiększyć spożycie błonnika, dwa razy w tygodniu zastąp mięso daniem z fasolą. Spróbuj przyrządzić zupę fasolową, sałatkę czy popularną fasolkę po bretońsku. ...

dawno temu

Dieta wysokokaloryczna

... , podlać szklanką wody i poczekać aż odparuje, na koniec dodać śmietanę i podgrzewać aż zgęstnieje) z pieczonymi ziemniakami i gotowaną fasolka szparagową. Podwieczorek Gofr z bitą śmietaną i dżemem ...

dawno temu

Smakołyki turysty górskiego

... lub bolońskim. Sos można wzbogacić o kukurydzę konserwową, groszek konserwowy lub fasolkę. Najważniejsze składniki to oczywiście boczek, kiełbasa i ser żółty. Większość osób nadaje smak barbelusze przyprawą ...

dawno temu

Dania jednogarnkowe

... się już na talerzu, można posypać go niewielką ilością startego żółtego sera. Dobrze znaną potrawa jednogarnkową jest fasolka po bretońsku. Fasola to kolejny produkt, na podstawie którego możemy przyrządzić ...

dawno temu

Kuchnia angielska

... smaku? Przecież i do naszej tradycji kulinarnej przeniknęły niektóre jej potrawy, czego przykładem może być doceniana fasolka po bretońsku, a także nowoczesne frytki ze smażoną rybą. Zanim wydasz ...

dawno temu

Pięć kiepskich wymówek od jedzenia warzyw

... podstęp. Spróbuj dodać zieloną fasolkę lub inne warzywa strączkowe do sosu pomidorowego, brokuły do pizzy lub groszek i zdrowe szparagi do dania z makaronem. Dodając warzywa, za którymi nie przepadasz ...

dawno temu

Sałatki z fetą

... dag sera parmezan, 30 dag szynki z indyka, kukurydza z puszki, zielony groszek oraz czerwona fasolka, 2 ząbki czosnku, majonez, sól i pieprz. Brokuły należy ugotować w lekko osolonej wodzie ...

dawno temu

Przepisy z kapusty pekińskiej

... papryka, puszka czerwonej fasolki i puszka kukurydzy (należy pamiętać o tym, aby je wcześniej dokładnie odsączyć z nadmiaru płynu, bo w przeciwnym razie sałatka może stać się zbyt wodnista), majonez, sok ...

dawno temu

"Dieta South Beach", Arthur Agatston

... dla tego, kto znajdzie w sklepie w Polsce serca karczochów, ogony homarów oraz jicama, czyli ziemniaki meksykańskie. Pewnie, są sklepy ze słowem „gourmet” w nazwie, gdzie takie składniki da się czasem ...

dawno temu

„Panna Huragan. Dzienniki amerykańskie”, Katarzyna Klimasińska

... na karcie debetowej. Do codziennych przygód reporterki dorzućmy jeszcze wybuch platformy wiertniczej w Zatoce Meksykańskiej, podróż za koło podbiegunowe oraz naukę zumby i tańców afrykańskich ...

dawno temu

Tarta z jabłkami

... dostępnością niezbędnych do wykonania potraw produktów. Duże uznanie wśród innych kultur zdobyło dotychczas wiele receptur kuchni śródziemnomorskiej, kuchni meksykańskiej, amerykańskiej, a w końcu kuchni ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Owoce i warzywa w codziennej diecie – sposób na wzmocnienie odporności

... , fasolka? Wybierz to, co lubisz najbardziej, i zajadaj ze smakiem. Pieczone warzywa na kolację. Jeśli do tej pory nigdy nie próbowałaś pieczonych warzyw, czas to zmienić! Mrożona brukselka, kalafior ...

dawno temu

Dieta, fitness i wiek

... jak ser, mleko, zielona fasolka, groszek, brokuły oraz produkty bogate w witaminę C – sok pomarańczowy, zielone warzywa, słodkie ziemniaki. Bardzo ważne są też systematyczne treningi- 40-60 minut ...

dawno temu

Mięso gyros

... może być więc warzywna sałatka. Składniki jakie w tym przypadku warto wykorzystać to: 2 pomidory, 3 ogórki kiszone, czerwona fasolka, starty ser żółty oraz oczywiście mięso. Tak przyrządzoną sałatkę ...

dawno temu

Wartości odżywcze oliwek

... 30 dag ogórków kiszonych, 20 dag wędliny i żółtego sera, 4 ugotowane na twardo jajka oraz 20 dag makaronu typu świderki. Do tego warto dodać kukurydzę z puszki oraz czerwoną fasolkę, a całość wymieszać ...

dawno temu

Chleb podróżnika

... marzeniami. Ja to bym zjadł schabowego z mizerią, mówi jeden. A ja marzę o zupie ogórkowej, odpowiada niezmiennie moja przyjaciółka, obojętnie czy siedzimy właśnie w meksykańskiej knajpie w Cancun ...

dawno temu

Nie odwodnij się w upały! Tego lepiej nie pij

... . Ugaś pragnienie bez cukru Wcześniej wspomniane badania meksykańskich naukowców wykazały, że picie napojów słodzonych cukrami, m.in. glukozą i fruktozą, stymuluje procesy zapalne i powoduje ...

+ Pokaż więcej