Sprzęty, bez których nie poradzisz sobie w kuchni

... zawsze, gdy tylko zabieramy się do jakiejkolwiek potrawy czy przekąski. Nawet gdy robimy sałatkę warzywną czy owocową – potrzebujemy pokroić składniki. Nie mówiąc już o mięsie na obiad czy wystawnej kolacji. Jednym ... rzeczy w kuchni, które ...

dawno temu

Właściwości octu

... zyskują przyrządzone z jego dodatkiem sałatki, zwłaszcza te z zielonych warzyw. Można zatem pokropić nim taką kompozycję warzyw jak: pokrojone w małe cząstki pomidorki, oliwki, ser pleśniowy, kiszony ... ogórek oraz paprykę. Do tego taką pożywną ...

dawno temu

Kuchnia tajska

... składników używanych w tego rodzaju kuchni jest mleko kokosowe. Dodawane jest ono zarówno do sałatek, pożywnych owocowych drinków, jak i mięsa, sosów czy zup. Do tego naczelne miejsce w menu zajmuje ... , homary, kraby). Na bazie krewetek można ...

dawno temu

Czy tłuszcz jest zdrowy?

... . Ściągawka z rodzajami olejów roślinnych słonecznikowy - do stosowania na zimno (w sałatkach);rzepakowy - dobry do smażenia, ale zawiera szkodliwy kwas erukowy, dlatego nie należy stosować go w dużych ... również oliwę z pierwszego tłoczenia; ...

dawno temu

Witaminy właśnie teraz

... . Można je spożywać czy to w postaci sałatek, czy soku. Świetnie się sprawdzą jako zdrowe przekąski w ciągu dnia. Do innych owoców, które są źródłem witaminy A, B i C, należą banany oraz awokado ... zawierające witaminę C. Soki z ciemnych owoców ...

dawno temu

Dietetyczna kolacja

... , zapoznaj się z poniższym przepisem na dietetyczną kolację. Przepis na dietetyczną kolacjęDo przygotowania lekkiej sałatki na kolację będziesz potrzebowała: miksu sałat,1 piersi z kurczaka,1 pomidora,0,5 ... je ze skórki. Warzywa dodajemy do ...

dawno temu

Lekka kolacja

... polecane są sałatki warzywne (są to bomby witaminowe), chude mięso, serek wiejski. Podać można kawałek mięsa drobiowego lub ryby z warzywami świeżymi lub gotowanymi na parze. Dobrym rozwiązaniem ... jest też przygotowanie sałatki warzywnej z ...

dawno temu

Marokańskie specjały

... z soku cytrynowego, ziół, czosnku i kminku. Couscous: granulowana kasza manna, serwowana zarówno jako dodatek do rosołu, jak i do warzyw, duszonego mięsa, sałatek oraz ziemniaków. Leems: cytryny ... marynowane w wodzie, soli i soku z cytryny. To ...

dawno temu

Składniki odżywcze

... pietruszki, jarmużu, kukurydzy, selerze, chrzanie, czosnku, marchwi, rybach. Magnez. Niedobór objawia się zawrotami głowy, drętwieniem kończyn, wypadaniem włosów, łamaniem paznokci, próchnic zębów ... i chorobom układu krążenia. Znajduje się w: ...

dawno temu

Jak zwiększyć odporność?

... , natka pietruszki, szpinak, brokuły, wątróbka, żółtko),witaminę C (porzeczki, cytrusy, truskawki, maliny, kapusta),selen (kukurydza, pomidory, grzyby, kiełki pszenicy, otręby),cynk (mleko, chude mięso ... , jajka),węglowodany (rośliny ...

dawno temu

Dieta bezglutenowa

... zawierała gluten. W przyrodzie występują też produkty naturalnie pozbawione glutenu. Należą do nich: ryż, kukurydza, soja, proso, gryka, ziemniaki, tapioka, fasola, groch, amarantus, komosa ryżowa ... można też: grykę, ryż, kukurydzę, proso oraz ...

dawno temu

Faszerowane pomidory

... lub bryndzy, kukurydzę z puszki, sos Napoli, tymianek, sól oraz pieprz. Mięso przed wymieszaniem z ryżem należy usmażyć na patelni, a pod koniec tego procesu zalać sosem Napoli wymieszanym w 1/3 ... się z pozostałymi składnikami. Do tego ...

dawno temu

Najciekawsze genetyczne modyfikacje warzyw i owoców

... truskawek na Grenlandii i to na świeżym powietrzu, a nie pod szkłem czy folią…? 2. Złoty ryż i multiwitamina w kukurydzy Pozbawione osłonek ziarenko ryżu jest mleczno-białawe. Jeśli ma inny kolor ... A to podstawa naszego dobrego widzenia. ...

dawno temu

Smakołyki na Wigilię z różnych stron świata

... , zapiekanka z brukwi lub marchewki oraz sałatka z czerwonych buraków. Portugalia Będąc na Święta w Portugalii nie można nie zjeść Rabadanas– tradycyjnych grzanek na słodko. Podawane są na gorąco, posypane ... innymi dodatkami), zawinięte w ...

dawno temu

Specjały amerykańskiej kuchni

... tej kuchni. Na wschodzie popularne są przede wszystkim potrawy z ryb oraz owoców morza, podczas gdy mieszkańcy środkowego zachodu preferują wołowinę oraz kukurydzę. Jak wiadomo, kuchnia amerykańska ... , a do tego kawa lub sok pomarańczowy – coś ...

dawno temu

Zapiekanki dla dzieci

... (uwaga na alergeny – zapiekanka zawiera gluten, jaja kurze, pomidory) Składniki: makaron rurki (ok. 20 dag), puszka kukurydzy, 0,5kg mięsa mielonego lub piersi z kurczaka, łyżka koncentratu ... z oliwek. Dodaj mięsko. Gdy będzie prawie gotowe ...

dawno temu

Dla każdego coś miłego

... , czy sałatka z kukurydzy w łazience, na pralce parapetówkowo przyrządzana czy w ostateczności, ale w ostateczności naprawdę ostatecznej, Twój niezapomniany zakalec. Zresztą, gdyby krąg siadających ... w Paskudniku naszej pamięci, pieczołowicie ...

dawno temu

Komosa ryżowa

... w sklepie doskonale nadają się do jogurtu lub sałatki z rukolą, serem pleśniowym i winogronami. 6. Komosa ryżowa – przepisy Komosa ryżowa jest bardzo zdrowa, ale też łatwa w przygotowaniu. Wspaniale ... w takie formie doda energii na wiele ...

dawno temu

Złociste mięso skąpane w miodzie – propozycja w sam raz na zimę!

... A może by tak pójść odrobinę w stronę owoców? Na zimę idealnie spiszą się skrzydełka z sokiem jabłkowym i sałatką z jabłek – Grażyna gotuje Miód można także przygotować w zestawie z żeberkami – Szaleństwo ...

dawno temu

Jak się gotuje szparagi?

... , świeżo zmielonym pieprzem i sosem vinegrette. Ten rodzaj warzywa sprawdzi się także jako składnik sałatek czy risotto. Świetnie komponują się również w zestawieniu z pomidorem, cebulką, marchewką czy nawet orzechami. ...

dawno temu

Jak gotować krewetki?

... . Można także dodać do wody sok z cytryny czy oregano, aby nabrały lepszego aromatu. Krewetki będą pasować zarówno do wiosennych sałatek, zapiekanek czy jako dodatek do pizzy. Możemy je także wkomponować ...

dawno temu

Szczypiorek: właściwości

... większość cennych właściwości odżywczych. Dlatego dodawaj szczypiorek do gotowych potraw. Posyp nim kanapki dziecka, dodaj do surówek i sałatek. Drobno posiekany wzbogaci smak jajecznicy oraz twarożku ...

dawno temu

Rodzaje ryżu

... . Idealnie nadaje się jako farsz czy dodatek do sałatek. Jego zaletą jest to, że nie skleja się. Jest lekkostrawny. Ryż jaśminowy - często stosowany w kuchni Chińskiej. Ma ładny zapach i wyjątkowy ...

dawno temu

Owoce morza - charakterystka

... – są skorupiakami o bardzo niskiej kaloryczności, bo w 100 g mamy zaledwie ok. 80 kcal. Chętnie wykorzystywane do sałatek lub jako dodatek do pizzy czy zapiekanek. Dobrze komponują się z owocami cytrusowymi ...

+ Pokaż więcej