Indyk z żurawiną - palce lizać!

... O indyku była już kiedyś mowa. Jego mięso jest bardzo smaczne i wyrafinowane. Odpowiednie przyrządzenie potrawy z mięsa indyczego też nie jest łatwą sztuką – albo za suche, albo za tłuste, a często ... w ogóle się przypala. Jednak istnieje ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... , że przygotujemy faszerowane bakłażany. Doskonale komponujące się z mięsem świetnie nadają się na letni obiad. Jak przygotowaćbakłażany nadziewane? Już teraz zapoznaj się z przepisem na bakłażany faszerowane ... . Przepis na faszerowane ...

dawno temu

Stek wołowy

... Mięso jest jednym z głównych składników pokarmowych, jakie powinny znaleźć się w diecie człowieka. I choć istnieją twierdzenia, zgodnie z którymi można je zastępować produktami roślinnymi bogatymi ... w białko, to jednak wydaje się, że dieta ...

dawno temu

Panierka do kurczaka

... Zapomnijcie o standardowej panierce do mięs w postaci tartej bułki. Takie danie wieje nudą i z czasem może się przejeść, a do tego nie dostarcza naszemu organizmowi wielu korzyści. Jakie inne zdrowe i pełne wytwornego smaku panierki do mięs ...

dawno temu

Przepis na żeberka na parze

... . Przeciśnij czosnek przez praskę, a następnie wymieszaj go z sosem teriyaki, solą ziołową, curry i pieprzem. 2. Potnij teraz mięso na pojedyncze żeberka i polej je przygotowaną marynatą. Pozwól mięsu ... wchłaniać pyszny smak przez 2-3 godziny. ...

dawno temu

Takiej SZYNKI nie kupuj w żadnym wypadku. Zwróć uwagę na kolor i skórkę

... Podstawowym składem dobrej szynki powinny być: mięso sól i przyprawy. ... Podstawowym składem dobrej szynki powinny być: mięso, sól i przyprawy. Zawartość wody nie może przekraczać 2 proc. Im więcej dodatków, tym mniej zdrowa jest wędlina. ...

dawno temu

Bezmięsny poniedziałek

... Wielu z nas nie wyobraża sobie diety bez mięsa. Wędlina na śniadanie, kurczak na obiad, parówki na kolację i tak w kółko. I chociaż coraz więcej mówi się o tym, że codzienne spożywanie mięsa ... , bo ludzie są bardziej pozytywnie nastawieni do ...

dawno temu

Co to jest "MOM"?

... zdrowotne i odżywcze produktów. A czy wiecie co oznacza napis "MOM drobiowy", znajdujący się na etykiecie produktów mięsnych? Mięso oddzielone mechanicznieMOM to skrót od mechanicznego oddzielania ... mięsa od kości. Metoda ta jest stosowana ...

dawno temu

Groźna włośnica

... Włośnica jest ciężką chorobą pasożytniczą, wywołaną zakażeniem włośniem krętym. Ludzie zarażają się tą chorobą jedząc surowe lub niedogotowane mięso świń. Solenie, mrożenie lub krótkotrwałe wędzenie ... mięsa nie zabija pasożyta. Choroba zwykle ...

dawno temu

Kotlety siekane - porządny obiad

... na zimno, jak i na ciepło. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek na długiej, zimowej wycieczce. Przygotuj: 100 g siekanego mięsa (wołowe, wieprzowe lub cielęce)bułkęjajkocebulęolej do smażenia 1 ... . Przygotowanie kotletów siekanych ...

dawno temu

Jedzenie z grilla a kaloryczność

... 1770230 Mięso powinniśmy grillować powoli, spokojnie, na małym ogniu, kaszankę powinniśmy owinąć folią aluminiową, a pieczywo nie powinno być za bardzo przypalone. Jeśli grillujemy kiełbasę ... , to najlepiej wieprzową, a nie żadną biesiadną, ...

dawno temu

Kotlet z próbówki?

... Od 2007 roku, holenderscy naukowcy próbują stworzyć sztucznie hodowane mięso wieprzowe, poprzez wyabstrahowanie komórek macierzystych tkanki mięśniowej świni i stymulowanie komórek do dojrzewania ... . Teraz, media podały, że na Eindhoven ...

dawno temu

Kurczak w cieście hanoi

... Kurczak często ląduje na naszych stołach pod dwiema, może trzema postaciami. Albo jako kurczak z rożna – pięknie przypieczony na brązowo, albo jako zwykłe kawałki mięsa w panierce – coś na kształt ...  schabowych, albo jako potrawka z kurczaka – ...

dawno temu

Unikaj tych produktów. Niszczą DNA i przyśpieszają STARZENIE SIĘ skóry

... Starzeniu się sprzyjają m.in. cukier, mocno przypieczone mięsa czy paczkowane wędliny. ... na jej głębokie warstwy. Glukoza powoduje twardnienie kolagenu i elastyny, czego konsekwencją jest wczesne powstawanie zmarszczek. Dietetycy nie polecają ...

dawno temu

Niezastąpione noże w Twojej kuchni

... Podstawowym nożem jest duży szefa kuchni, niezastąpiony do krojenia mięsa, szatkowania warzyw i nóż. ... , ale – jeśli lubimy kuchenne nowinki – możemy kupić ich kila. Podstawowym jest duży nóż szefa kuchni, niezastąpiony do krojenia mięsa, ...

dawno temu

Często są groźne dla zdrowia. Grillowane potrawy pełne toksycznych substancji

... Choć wydaje się, że grillowane mięso to jedna z jego najzdrowszych odsłon, prawda bywa niestety zupełnie inna. ... Choć wydaje się, że grillowane mięso to jedna z jego najzdrowszych odsłon, prawda bywa niestety zupełnie inna. Błędy, jakie ...

dawno temu

Tak przygotowywali się do otwarcia pierwszego fast foodu w Polsce. Archiwalna relacja pracowników

... "Mięsem były pokrywki, frytki to były pocięte słomki, sałata to zielona krępina". Tak uczyli się... gotować. ... . Mięsem były pokrywki od słoików, frytki to były pocięte słomki, sałata to zielona krępina. I na tym się uczyliśmy, bo tych ...

dawno temu

Jedzenie cebuli

... ta nie należy do przyjemności. Jednak trudno wyobrazić sobie bez niej tak wiele różnych potraw typu: śledź w oleju, kapuśniak z kwaszonej kapusty albo kotlety mielone. I podobnie, jak wiele innych produktów ...

dawno temu

Węgierskie specjały

...   Wiele potraw z kuchni węgierskiej, takich jak leczo, czy gulasz, „przyjęło się” w Polsce. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Babgulyas jest... zupą, a w Lecsó nie ma i nigdy nie było mięsa ani kiełbasy ... . Węgrzy nie uznają mięsa bez sosu, a my ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... i łatwym pomysłem na obiad jest kabaczek nadziewany. Propozycją dla wegetarian jest kabaczek faszerowany warzywami, podczas gdy dla miłośników mięsa idealnie nada się kabaczek faszerowany mięsem mielonym ... . Możemy także połączyć te pomysły, ...

dawno temu

Pyszny obiad dla twojego dziecka

... Starasz się, aby twoje dziecko jadło zdrowo i smacznie? To bardzo dobrze. Powoli przekonujesz pociechę do warzyw i mięsa? Jeszcze lepiej. Jednak co zrobić z dziećmi, które marudzą i wybrzydzają ... ? Albo z tak zwanymi niejadkami? Jak zachęcić ...

dawno temu

Kaczka w pomarańczach

... Kiedy mamy do czynienia z mięsem, zazwyczaj pierwszym naszym pomysłem na wzbogacenie jego smaku jest dodanie różnego rodzaju warzyw. To właśnie drób albo wieprzowina w rozmaitych postaciach stanowią ... , jednak wbrew pozorom dobrze znane ...

dawno temu

Coś dla fanów PIKANTNYCH dodatków. Szybki sos do przekąsek i mięsa

... Dla lubiących intensywny smak papryczek, słodko-ostry sos chilii będzie świetnym dodatkiem do przekąsek oraz mięs. By go przygotować, potrzebujesz: 4 papryczek chilli, 3-4 ząbków czosnku, 3-centymetrowego kawałka imbiru, 7 łyżek cukru, Pół ...

dawno temu

Pieczona wołowina

... . Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki sposób upiec omawiane mięso, by nie przypominało w smaku i konsystencji gumowej podeszwy, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim wskazówki, które sprawią, że przygotowany przez ciebie kawałek mięsa będzie ...

+ Pokaż więcej