„Wśród mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach”, Madhur Jaffrey

... trafiła w ręce człowieka, który nie lubi jeść, a hinduskiego żarcia wprost nie znosi. Odkąd pamiętam, wcinam pizzę, hamburasy i makaron z kurczakiem, właściwie to dławię się tym szajsem, żeby mieć ...

dawno temu

Bazylia w kuchni

... ostrzejszy smak, co dodaje im bardziej wyrazistego aromatu. Bazylia świetne zastępuje także miętę jako dekoracja dań z ryżu czy makaronu. Ponadto świetnie sprawdza się również w zestawieniu z innymi ...

dawno temu

Ser biały - wartości odżywcze

... nim makaron i przyprawić garścią aromatycznych ziół. Dobrym pomysłem będzie także przyrządzenie z jego dodatkiem deserowych muffinek lub placków. Na koniec ważna uwaga: ser biały w połączeniu z pomidorem ...

dawno temu

„Kulinarne podróże po Chorwacji” – recenzja

... królują w Chorwacji? Makarony, owoce morza, cielęcina, szparagi, wino oraz wiele, wiele innych, które, łącząc się ze sobą, przenoszą nas w czasie i w przestrzeni. Jednego dnia możemy więc stołować ...

dawno temu

Sezam – poznaj moc małych ziaren

... lub makaronu, a także ryby lub kotletów, jeśli dodamy go do panierki. Na rynku dostępne są również produkty z sezamu przetworzonego, łatwo przyswajalnego dla organizmu. Są to między innymi gomasio ...

dawno temu

Dieta bogata w błonnik

... na obiad Wybierz brązowy ryż zamiast białego. Spróbuj pełnoziarnistego makaronu, różnych rodzajów kasz. Nie martw się, że przytyjesz! Produkty bogate w błonnik pozwolą ci pozostać sytym na dłużej ...

dawno temu

Białko a wegetarianizm

... strączkowych, orzechów, zbóż oraz nabiału. Nie wszyscy jednak uświadamiają sobie dobroczynną dla ich organizmu rolę jaj, które przecież są składnikiem ciast, makaronów, lodów, chleba i które, lepiej ...

dawno temu

Dobrodziejstwa roślin strączkowych

... składniki. W Indiach i w Chinach ze zmielonej fasoli mung wyrabiany jest makaron. U nas zazwyczaj ma zastosowanie w sałatkach, zupach i zapiekankach. Smacznego! ...

dawno temu

Bezpieczny plan odchudzania

... dieta bogata w skrobię - białe pieczywo, makarony, ziemniaki i biały ryż. Produkty te posiadają wysoki indeks glikemiczny, który określa, w jaki sposób wpływają one na zmiany stężenia glukozy we krwi ...

dawno temu

Odchudzanie bez wyrzeczeń

... węglowodanów - pełnoziarnisty chleb, brązowy ryż, makaron, owoce i warzywa. Wybierając się do sklepu, pamiętaj o tym, aby przed wyjściem być najedzoną. Głód sprawi, że trudno nam będzie się oprzeć pokusie ...

dawno temu

Jak obniżyć poziom trójglicerydów

... kalorii. zastępuj tłuszcze węglowodanami złożonymi. Pamiętaj, aby nie dodawać tłuszczu do makaronów, ryżu czy fasoli. Osobom stosującym dietę bogatą w węglowodany złożone nie dokuczają zaburzenia ...

dawno temu

Szczęście na talerzu

... . Zalecane jest więc spożywanie produktów będących źródłem węglowodanów złożonych tj: warzywa, pełnoziarniste pieczywo, kasze, pełnoziarniste makarony, brązowy ryż. Produkty te są również ważne ...

dawno temu

Dieta, ach ta dieta, koniec z hurtem, czas na detal...

... sama, jadłam dużo warzyw, owoców, kasz i tym podobnych, raczej unikałam mięsa, makaronów i innych tuczących produktów. Nie dlatego, że ich nie lubiłam, tylko dlatego, że zwyczajnie nie umiałam ...

dawno temu

Jak dobrać dietę na jesień?

... z dzieciństwa. Wybieramy potrawy ciepłe, słodkie, na bazie mleka, ale z dodatkiem produktów mącznych takich, jak kasza, ryż, makaron czy kluski. Świetne są też pierogi i naleśniki, które przygotować ...

dawno temu

8 najskrytszych sekretów szczupłych kobiet

... we krwi. Wybieraj pełnoziarniste płatki owsiane, pieczywo, makarony, a zamiast białego ryżu postaw na brązowy. Aby schudnąć szybko i skutecznie, powinnaś pamiętać o ziołach i przyprawach – w końcu ...

dawno temu

Zupa z cukinii

... cukinię na grillu. W ten sposób przygotowane paseczki cukinii możemy także wykorzystać w trakcie robienia zapiekanki z mięsem mielonym zamiast albo obok makaronu bądź ziemniaków. Bardzo oryginalnym ...

dawno temu

Dieta na cholesterol

... do organizmu wszystkich składników odżywczych. Produkty spożywcze podzielone są na pięć grup: zboża, nabiał, mięso, tłuszcze, warzywa i owoce. Do zbóż zaliczamy pieczywo, makaron, kaszę. W nabiale ...

dawno temu

Gulasz węgierski

... potrawy staną się miękkie, dodajemy do niej jeszcze pokrojoną w kostkę paprykę zieloną i dusimy jeszcze około 10 minut. Na koniec do smaku doprawiamy potrawę papryką w proszku i serwujemy z makaronem. Smacznego!   ...

dawno temu

Domowe sposoby na wypadające włosy

... , niełuskanym ryżu, gruboziarnistych kaszach i makaronach razowych. Witaminy B5, B6 i E znajdują się w pestkach słonecznika, nasionach sezamu, kiełkach pszenicy i orzechach. W witaminę A bogate są: sałata, brokuły, jarmuż, pomidory, papryka, ...

dawno temu

Ser camembert

... natomiast sery pleśniowe, których przedstawicielem jest camembert. Z reguły jemy go jako dodatek do wina w postaci koreczków bądź jako produkt urozmaicający smak makaronu lub sałatek. Okazuje się, że równie ...

dawno temu

Szyszki ryżowe

... najpopularniejszym produktem skrobiowym w tradycji kuchni polskiej są ziemniaki, to wpływy innych kultur kulinarnych sprawiły, że coraz bardziej jesteśmy otwarci na zastępowanie ich makaronem czy też ryżem. Co więcej ...

dawno temu

Zupy na rosole

... , a także śmietanę, natomiast w oddzielnym garnku musimy ugotować makaron lub ryż. W chłodne dni świetnie się sprawdza zupa ogórkowa. W trakcie jej wykonywania należy pamiętać, że starte ogórki dodajemy ...

dawno temu

Przepisy na ślimaki

... . Mięso to także świetnie nadaje się do pieczenia. Można je po wstępnej obróbce i zamarynowaniu w przyprawach upiec bez dodatków albo z warzywami lub makaronem. Ślimaki sprawdzają ...

dawno temu

Rodzaje zbóż

... . Do zbóż zalicza się także dobrze nam znaną kukurydzę i ryż. Ze względu na czas zbiorów wszystkie zboża dzieli się na ozime i jare. Pszenica to główny składnik pieczywa, makaronów i wyrobów ...

+ Pokaż więcej