Węgierskie specjały

...   Wiele potraw z kuchni węgierskiej, takich jak leczo, czy gulasz, „przyjęło się” w Polsce. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Babgulyas jest... zupą, a w Lecsó nie ma i nigdy nie było mięsa ani kiełbasy ... . Węgrzy nie uznają mięsa bez sosu, a my ...

dawno temu

Kaczka w pomarańczach

... Kiedy mamy do czynienia z mięsem, zazwyczaj pierwszym naszym pomysłem na wzbogacenie jego smaku jest dodanie różnego rodzaju warzyw. To właśnie drób albo wieprzowina w rozmaitych postaciach stanowią ... , jednak wbrew pozorom dobrze znane ...

dawno temu

Pieczona kaczka

... Soczysta kaczka, z chrupiącą skórką i aromatycznymi dodatkami. Aż ślinka cieknie! Jak przyrządzić mięso z tego ptaka, by zabłysnąć kunsztem kucharskim? Sposobów jest co najmniej kilka. ... polewamy mięso winem wymieszanym z wodą. Dzięki temu ...

dawno temu

Najlepsze przepisy z mango w roli głównej!

... Owoce to bardzo ciekawe produkty – są bardzo zdrowe i świetnie smakują. Można je jeść same, ale także w sałatkach czy jako dodatki do mięs. Jedne kojarzą się nam z jesienią, inne z latem. A z czym ...

dawno temu

"Nocny pociąg z mięsem", Ryuhei Kitamura

... się oczy, wykraja wątrobę, itd. Przez półtorej godziny. Bez napięcia, bez zwrotów akcji, ot tak, żeby młody człowiek mógł sobie popatrzeć. 19482Na tym tle (ale tylko na tym) Nocny pociąg z mięsem ... z mięsem od biedy można nazwać filmem. Tego ...

dawno temu

Łosoś na dwa sposoby

... sposobów, na jakie możemy ją przyrządzić.   Łosoś duszony z gruszką, na białym winie  150g łososia w jednym kawałku,1 gruszka,plasterek limonki,100ml białego wina,20g masła,1 gałązka tymianku,sól, pieprz ... , aż owoce się przyrumienią. ...

dawno temu

Zwykły kurczak z niezwykłym serem

... Kurczak rzeczywiście jest chyba zupełnie zwykłym mięsem – potrawy z kurczaka jemy najczęściej. Różne są tego powody, lecz głównie dlatego, że najszybciej się go przyrządza i pasuje niemal ... do wszystkiego. Sałata czy pomidor, ostry sos ...

dawno temu

Szynka z grilla - sposób na pyszny obiad

... ? Na przykład szynkę. Do tego sałatka do mięsa lub warzywa i pyszny obiad gotowy. Przypiekanie cienkich plasterków jest szybkie i łatwe. Tego trzeba spróbować. ... ? Na przykład szynkę. Do tego sałatka do mięsa lub warzywa i pyszny obiad gotowy. ...

dawno temu

Mięsne potrawy z owocowym akcentem

... na długo uczucie sytości. Zaletę jest to, że można je przygotowac o każdej porze roku. Grillowana wieprzowina z suszoną śliwką i dżemem porzeczkowym – aromat śliwek wydobywa z mięsa pełnię smaku ... do tłustej kiełbasy. W takim połączeniu leży ...

dawno temu

Polędwiczki cielęce

... Nawet osoby nie będące gorącymi wielbicielami mięsa, zastanawiając się nad jego najbardziej wykwintnym rodzajem, z dużą dozą prawdopodobieństwa wskażą cielęcinę. Nie jest to produkt, jaki na co dzień ... jako gospodyni, natomiast oni w roli ...

dawno temu

Pielęgnacja włosów suchych

... Suche włosy stanowią równie uciążliwy problem jak przetłuszczające się. Jednak w tym przypadku wina leży najczęściej po naszej stronie, a nie po stronie matki natury (choć suche włosy można odziedziczyć po rodzicach). ... Suche włosy stanowią ...

dawno temu

Kurczak w cieście hanoi

... Kurczak często ląduje na naszych stołach pod dwiema, może trzema postaciami. Albo jako kurczak z rożna – pięknie przypieczony na brązowo, albo jako zwykłe kawałki mięsa w panierce – coś na kształt ...  schabowych, albo jako potrawka z kurczaka – ...

dawno temu

Przydatna miska na przyjęcia

... Projektant Giovanni Alessi Anghini wpadł na świetny pomysł i stworzył miskę wraz z uchwytem na kieliszek wina. Projekt nazywa się "MooM". Trzeba przyznać, że sama nazwa jest intrygująca i zapowiada ... coś ciekawego. Pomysł na nią narodził się ...

dawno temu

Jak wybrać najlepszą rybę? Kilka oznak, że mięso jest świeże

... , a ich świeżość stoi pod znakiem zapytania. Nie należy się spodziewać, że ryba trafiła do zamrażarki tuż po złowieniu - mówi. Do najbezpieczniejszych gatunków należą pstrągi (ich mięso jest jednym ... tygodnie i się nie zepsuje. A na co ...

dawno temu

Jak zrobić bigos, pyszny bigos?

... wino, powiodła śliwkowe. Brzmi nieźle, a smakuje znacznie lepiej. Nie pozostaje ci nic innego, jak się przekonać. ... kiszona będą miękkie, połącz je, dodaj mięso, powidła oraz piepz i duś do miękkości. Krok 6 Jak zrobić bigos? To nie takie ...

dawno temu

Roladki mięsne

...   Wiosną wielu ludzi całkowicie zmienia swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Zapominamy o mięsie, tłuszczu i generalnie o ciężkich, sycących potrawach. A nie powinniśmy. Generalnie, cały rok nasza dieta ... powinna być tak dobrana, żebyśmy ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak przyrządzić dobrą cielęcinę? Gdzie kupić i jak wybrać cielęcinę na obiad, żeby była smaczna?

... Cielęcina należy do mięs luksusowych o bardzo wysokich wartościach odżywczych. Jest delikatna, dietetyczna i smaczna, ale też niełatwa w przygotowaniu. Czemu czasem wychodzi twarda? Czy zależy to od przygotowania, a może od samej jakości mięsa? ...

dawno temu

Właściwości kminku

... to jednak mistrzów kuchni od dodawania go do szeregu różnych potraw czy nawet chlebowych wypieków. Czym zasłużyła się ta aromatyczna przyprawa, że jest składnikiem wielu dań na bazie mięsa czy nawet sałatek.  ... ciężkostrawnych i tłustych dań, ...

dawno temu

Wegetarianie częściej cierpią na depresję

... Brak witaminy B12 negatywnie wpływa na samopoczucie. Chociaż możemy znaleźć ją w różnych produktach żywnościowych, to jednak tej pochodzącej z mięsa nie da się niczym zastąpić. Dlatego też wegetarianie częściej popadają w depresję niż zjadacze ...

dawno temu

Jak przechowywać MIĘSO I WĘDLINY? Koniecznie rozpakuj je z folii

... śniadaniowy lub folia z dziurkami. Dorym rozwiązaniem są też pojemniki plastikowe. Mięso natomiast należy umyć i przełożyć do szklanego opakowania. Źródło: Dzień Dobry TVN/x news  Źródło zdjęć: Shutterstock ...

dawno temu

„Zaraz u Ciebie będę, to pogadamy” - Przystawki ekspresowe cz. II

...  500ml czerwonego, wytrawnego wina,4 gruszki,3 żółtka,1 pomarańcza,1 papryczka chilli,4 ziarenka czarnego pieprzu,4 goździki   Pomarańcze sparzamy, wyciskamy z niej sok, a skórkę ocieramy. Wino wlewamy ... do wysokiego garnka, dodajemy do niego ...

dawno temu

Musaka - nietypowa zapiekanka prosto z Grecji

... Musaka to danie pochodzące z Grecji. Jest zapiekanką z mielonym mięsem i bakłażanem. Jej przygotowanie wymaga nieco czasu, ale naprawdę warto! Jak ją zrobić? Z jakich składników i czy istnieje wersja wegetariańska? ... mieszamy. 5. Po usmażeniu ...

+ Pokaż więcej