Kiełki – co kryją w sobie?

... słonecznika. Są bogate w żelazo, fosfor i wapń.Kiełki soczewicy. Zawarty w nich kwas foliowy działa krwiotwórczo i antymiażdżycowo. Co więcej, kwas foliowy zalecany jest kobietom planującym zajście ...

dawno temu

Zupa indyjska - jak zrobić takie cudo?

... na soczewicę. Dobrze ją wypłucz i wrzuć do zupy. Gotuj około 15 minut. Krok 5 Pokrój marchew w drobną kostkę i posiekaj por. Podobny los zgotuj pomidorom (tylko pamiętaj, by wcześniej zdjąć ...

dawno temu

Jak zmienić dotychczasową dietę? List do Dietetyka

... , wiele osób jest nieprzekonanych do stosowania tych warzyw w kuchni. Szkoda, ponieważ nie tylko są zdrowe, ale również i sycące. Proszę spróbować np.: spaghetti. Opakowanie około 300 gram soczewicy ... miękkość, dodajemy obrane ze skórki i ...

dawno temu

Jak wybierać owoce i warzywa w zimie?

...  niż surowe pomidory. Zawiera on między innymi likopen – silny przeciwutleniacz, który chroni przed nowotworami. W tym czasie dietetycy polecają również rośliny strączkowe – groch, soczewicę, ciecierzycę ...

dawno temu

Co jeść, aby pokonać świąteczny stres?

... depresji. W twojej diecie nie powinno zabraknąć także folianu, który wspomaga produkcję serotoniny i dopaminy. Bogatym jego źródłem jest soczewica. Folian jest tak istotny dla nastroju, że stał ...

dawno temu

Mięso a dieta dziecka

... , które zawierają te składniki. Soczewica dostarczy białka a zielone warzywa i warzywa strączkowe uzupełnią żelazo. Trzeba mieć jednak świadomość, że składniki zawarte w mięsie są łatwiejsze ...

dawno temu

Inteligencja zależy od odżywiania

... i roztargnienie. Produkty bogate w kwas foliowy to: sałata, szparagi, soczewica, brokuły, kalafior, mąka z pełnego przemiału, kiełki pszenicy, szpinak, ziarno soi, żółtko jajek. Makroelementy Wapń ... , ziarnach zbóż, mące z pełnego przemiału, ...

dawno temu

Pietruszka zamiast chlorelli? 8 polskich odpowiedników egzotycznych superfoods

... też gospodarkę hormonalną. Quinoa/soczewica  Quinoa, czyli komosa ryżowa, na dobre zagościła już w polskiej kuchni. Nic dziwnego, bo jest bogatym źródłem tłuszczów nienasyconych – kwasu linolenowego ... i oleinowego oraz błonnika i witamin B1 i ...

dawno temu

Anemia dotyczy najczęściej kobiet. Dlaczego?

... do 22mg/dobę. Bogatym źródłem żelaza są: wątróbka, pestki dyni (10mg/100g) zarodki pszenne, suche nasiona soi, fasoli i soczewicy, mak, żółtko jaja, orzechy pistacjowe, nasiona sezamu (5-10mg/100g) musli ... (łopatka), sardynka, czerwona papryka ...

dawno temu

Zgrabna sylwetka po 40-tce. Jak ją mieć?

... czy zielonych warzywach. W zwalczeniu szkodliwych dla organizmu wolnych rodników pomóc mogą pokarmy zawierające naturalne flawonoidy i antyoksydanty (warzywa, owoce, zielona herbata, otręby, soczewica ...

dawno temu

Życie z celiakią. Choroba na talerzu

...   są przez producentów symbolem przekreślonego kłosa. Stosowanymi zamiennikami są: ziemniaki, kukurydza, ryż, gryka, proso, soja, soczewica, fasola, a także produkty mniej znane w Polsce: tapioka, maniok, sago ...

dawno temu

Marokańskie specjały

... w religii muzułmańskiej), w której skład wchodzą przede wszystkim ciecierzyca, pomidory, cytryny i soczewica. Często dodawane są także małe kulki mięsne.  Kefta: mocno doprawione i ostre kulki mięsne ...

dawno temu

20 pomysłów na przekąski Sylwestrowe

... z tortilli z kurczakiem i kukurydzą. 12. Cukinia w cieście naleśnikowym. 13. Burgery z czerwonej soczewicy. 14. Quesadilla z kurczakiem i serem. 15. Zawijana tortilla z łososiem, pomidorami i papryką ...

dawno temu

Przyczyny wzdęć

... w postaci wzdęć. Wśród pokarmów bogatych w węglowodany nieprzyswajalne znaleźć można: fasolę,brokuły,kapustę,kalafior,karczochy,rodzynki,soczewicę,suszone śliwki,jabłka,brukselkę.Co więcej, wzdęcia ...

dawno temu

Kuchnia indyjska

... food, który składa się z placków nadziewanych soczewicą, ziemniakami i pomidorami i polanych pysznym sosem. Ciekawym smakiem charakteryzuje się masala chal, która jest serwowanym w Indiach napojem ...

dawno temu

ŹRÓDŁO BIAŁKA W DIECIE

... warto wprowadzić rośliny strączkowe: Na szczególną uwagę zasługuje: soczewica, ciecierzyca, fasola oraz groch. Białko odgrywa podstawową rolę w utrzymaniu idealnej sylwetki. Wspomaga ono budowę ...

dawno temu

Nie rezygnuj z węglowodanów

... (groszek, bataty, fasolka, soczewica, marchewka, cebula, cukinia, bakłażany, ciecierzyca, zielone warzywa), nabiał. mdn/ zig/ zan/ ...

dawno temu

Jak zmniejszyć cholesterol?

... lub sezamu, pieczywo razowe, soja, soczewica, płatki owsiane, warzywa kapustne oraz owoce. Jeśli chodzi o napoje, w menu powinna królować przede wszystkim niegazowana woda mineralna, soki owocowe ...

dawno temu

Nie mogę zajść w ciążę przez soję? List do dietetyka

... się spożywać maksymalnie do 50g dziennie. Warto też dla urozmaicenia wprowadzić do diety inne warzywa strączkowe takie jak: soczewica, ciecierzyca, groch, groszek zielony, fasola czerwona czy biała ...

dawno temu

Nowa piramida żywieniowa a ciąża. Co obniża płodność?

... roślinnego w ogólnej puli białek dostarczanych wraz z pożywieniem. Znajdziemy je w roślinach strączkowych, bobie, ciecierzycy, grochu, fasoli, soi, soczewicy. Wykazano, że zamiana 5% energii ...

dawno temu

Dzienne zapotrzebowanie na białko

... sięgać po cielęcinę czy drób. Mniej dla nas wartościowe są białka pochodzące z roślin. Tutaj szczególną uwagę trzeba jednak zwrócić na suszone rośliny strączkowe, jak na przykład soja czy soczewica ...

dawno temu

Kuchnia arabska

... tego niemalże wszechobecna jest tu soczewica, a także groch. Jeżeli chodzi o nabiał, to kuchnia arabska jest bogata zwłaszcza w naturalne jogurty i biały ser. Poza tym warto wskazać także charakterystyczne ...

dawno temu

Czy mięso jest zdrowe?

... i mięso ze strusia. Osoby będące na diecie wegetariańskiej, powinny zapobiegać niedoborom białka. W codziennym jadłospisie muszą zamieścić przetwory mleczne i nasiona roślin strączkowych – soja, soczewica ...

dawno temu

Dziecko nie chce jeść mięsa

... świata. Zawsze przecież można wprowadzić zastępniki, tak jak robią to  wegetarianie dla swych dzieci. Wybieraj produkty bogate w białko – jajka kurze, warzywa strączkowe (fasola, soczewica, soja), kasze ...

+ Pokaż więcej