Ukłon w stronę tradycji – bigos po staropolsku

... , aż będzie miękka. Teraz zajmiemy się mięsem.Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Wołowinę zaś ( lub inny typ mięsa, jaki wybraliśmy) kroimy na małe kawałki i dodajemy dla smaku ...

dawno temu

Black-eyed pea – nakrapiana fasolka na szczęście

... łyżeczkę soli i gotuj około godziny. Boczek przysmaż na patelni i przełóż do miseczki. Na tłuszczu, który wytopił się z boczku przysmaż cebulę, później dodaj czosnek i pomidory. Całość wymieszaj z fasolą, dopraw pieprzem oraz tymiankiem i duś ...

dawno temu

Gotowanie na parze – dlaczego warto?

... tracimy. Podobnie wygląda użycie tłuszczu – kurczak w panierce usmażony na patelni ma niemal dwa razy tyle kalorii, co ugotowany na parze. Strata dotyczy też wagi potraw – różnica między początkową ...

dawno temu

Angielska kuchnia: fish and chips

... . W taki sposób przygotowaną rybę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju (ilość oleju: poziom ok. 1cm) przez ok.3 minuty z każdej strony. Ziemniaki obieramy, czyścimy w wodzie, a następnie kroimy ...

dawno temu

Słodkie chwile z malinami

... , czy torcik czekoladowy.   Konfitura– recept na jej przyrządzenie jest wiele. Można więc smażyć owoce na patelni, a następnie połączyć je z cukrem, dodać maliny do wrzącego syropu wytworzonego ...

dawno temu

Polubić szpinak – z czym to jeść?

... – najlepiej smakuje, gdy szpinak przed dodaniem jajek lekko poddusimy na maśle (wystarczy ok. 10 minut), bądź usmażymy go na patelni z cebulką i czosnkiem. Całość możemy lekko doprawić, choć w takim ...

dawno temu

Pomysły na wielkanocne przekąski z jajkiem w roli głównej

... , przyprawić całość solą i pieprzem, uformować kotleciki i smażyć na patelni na oleju, aż osiągną ładny, złocisty kolor. Można też dodać panierkę z bułki tartej. Jeśli chodzi o ich serwowanie, to najlepiej ...

dawno temu

Jakie błędy popełniasz podczas gotowania jajek? Wyeliminuj je przed Wielkanocą!

... na chwilę przed tym, jak jajka całkowicie się zetną. Dzięki temu jajecznica nie zamieni się w wodnistą papkę. 28898 Nieumiejętne przekręcanie na patelni Przekręcanie jajek sadzonych wymaga prawdziwej ...

dawno temu

Jak przygotować omlet na słodko?

... do białka i mocno ubij. Do drugiej mieszanki jajecznej dodaj 2 łyżeczki cukru oraz ekstrakt z wanilii i również ubij. Delikatnie umieść białko w misce z mieszanką jajeczną. Podgrzej masło na patelni ...

dawno temu

Pikantna wołowina w winie

... . Mięso i boczek podsmaż na oleju. Następnie przełóż do garnka, a na patelnię wrzuć cebulę. Zarumienioną dorzuć do mięsa. Do garnka wlej bulion wołowy i wino. Gotuj na małym ogniu ok. 1,5 godziny ...

dawno temu

Ryba jest dobra na wszystko

... ,trochę świeżej kolendry,masło   Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w niedużą kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy na nie warzywa i dusimy ...

dawno temu

Jak to robią górale- czyli potrawy z samiuśkich Tatr

... zawartości bryndzy nabierają niezwykłej delikatności. Dodane do całości chrupiące skwarki, zeszklona na patelni, ładnie zarumieniona cebulka i roztopione masełko, pieczętują ich unikalną recepturę. Palce ...

dawno temu

Jak przygotować w domu dania fast food?

... i podgrzej na patelni lub w mikrofali. Posmaruj masłem i ułóż na niej liście sałaty. Następnie kotlecik, ananas lub warzywa pokrojone w plasterki i ser żółty. Przykryj całość drugą połową bułeczki ...

dawno temu

Batony zbożowe - smaczne i zdrowe

... . Najpierw musisz rozgnieść orzeszki ziemne. Włóż je do woreczka i uderzaj młotkiem, patelnią lub kubkiem. 2. Teraz pieczenie składników na zdrowe batoniki. Do formy do pieczenia włóż orzeszki ziemne,płatki ...

dawno temu

Kurczak po włosku, czyli gorące słońce w mroźny dzień

... ją w paseczki. Krok 3 Pora na smażonego kurczaka. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć mięso. Po jakimś czasie dodaj cebulę, paprykę i pieczarki. Smaż pyszne danie tak długo, aż odparuje woda z grzybów ...

dawno temu

Pyszna pizza - szybki przepis

... ) i podduś na patelni. Krok 4 Innych składników do pizzy nie musisz smażyć. Wystarczy, że pokroisz cebulę w krążki, odcedzisz kukurydzę i zetrzesz ser na tarce. Pokrój też szynkę. Krok 5 Pozostały ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi ruskie?

... , jeśli nie ma w nim cebuli. Pokrój ją w kostkę i lekko zarumień na patelni z rozgrzanym olejem. Krok 3 Kiedy ziemniaki ostygną, dodaj do nich biały ser (ruskie pierogi to przecież pierogi z serem i ziemniakami ...

dawno temu

Letnie Wrapy

... koktajlowe,1 mała czerwona cebulka,1 łyżeczka świeżo posiekanego koperku,vinaigrette,sól, pieprz   Tortille podgrzewamy na odpowiednio dużej patelni, aż stanie się miękka. Następnie smarujemy ją serem białym ...

dawno temu

Pancakes – przepis na pyszne amerykańskie naleśniki

... do pieczenia. Wszystko razem mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto. 4. Pancakes smażymy na nieprzywierającej, suchej patelni (ewentualnie z odrobiną oleju i masła) z obu stron ...

dawno temu

Doprowadź domową pizzę do perfekcji!

... nie dysponujesz ogromnym piekarnikiem, wyposaż się w specjalny kamień do pieczenia. Jest on dużo skuteczniejszy niż patelnia do pieczenia pizzy. Idealne dodatki do pizzy Jeżeli chodzi o sos do pizzy ...

dawno temu

Nowe spojrzenie na domowy hummus

... tahini. Aby ją przyrządzić, wystarczy zarumienić na patelni kilka łyżek sezamu, a po ostygnięciu zmiksować go na proszek i dodać oliwy. Do przyrządzenia domowego hummusu będziesz potrzebować: 200 ...

dawno temu

Świąteczne last minute

... na patelni z rozgrzanym olejem. Buraki wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 90 minut w temperaturze 200°C. Następnie obierz je i podziel na ćwiartki. Ugotuj makaron al dente. Przygotuj karmel z cukru ...

dawno temu

Kurczak ze śliwką owijany boczkiem

... czosnek i włóż po 4 suszone śliwki. Tak nadziane filety posyp papryką czerwoną i tymiankiem z Kulinarnych Inspiracji KAMIS, po czym owiń 3 lub 4 plastrami boczku i połóż na patelni.   35078  35079 ...

dawno temu

Wiosenne placuszki – garść pomysłów

... z powstałej masy formujemy placki i kładziemy kolejno na rozgrzanej patelni. Smażymy az do uzyskania złoto-brązowego koloru. Placki dyniowe Składniki: Miąższ z dyni 2 jajka 1,5 łyżki masła Garść ...

+ Pokaż więcej