Desery z alkoholem

...   Alkohol często jest dodatkiem do wykwintnych mięs czy aromatycznych potraw na bazie ryżu lub kapusty. A co myślcie o wykorzystaniu kilku kropli „procentów” wkomponowanych w słodki deser? Taki pomysł na pewno mile zaskoczy Waszych gości. Dziś ...

dawno temu

Odmiany papryki

... Na jej bazie można przyrządzić pyszny gulasz, wykorzystać do sosu salsa, czy stworzyć pyszną meksykańską sałatkę. Papryka, niezależnie od rodzaju nadaje potrawom unikalny smak, a przy tym jest bogata ...

dawno temu

Kotleciki z kurczaka

... Chcesz zaserwować swojemu maluszkowi pyszne, delikatne mięso z kurczaka bądź indyka? Zrób to w nietypowy sposób. Kapusta pekińska to bardzo intrygujący składnik kotlecików i tak samo trafiony ... . pół szklanki kapusty pekińskiej,marchewka,1/3 ...

dawno temu

Pierogi z kaszą gryczaną - i ruskie mają konkurencję

... Uwielbiam pierogi, a wy? Pyszne są ruskie, z kapustą, ale te z kaszą gryczaną mają wyjątkowy smak, smak dzieciństwa. Przygotowuję je zawsze, gdy mam ochotę powspominać młode, beztroskie lata. Ich zapach przenosi mnie do domu babci i czasu, kiedy ...

dawno temu

Jak zrobić hot doga?

... . stopni do momentu kiedy ser się rozpuści. Krok 5 W tym czasie przygotuj surówkę z kiszonej kapusty. Możesz do niej wkroić cebulę i marchewkę. Krok 6 Jak zrobić hot doga? Teraz już wiesz. Kiedy domowe hot dogi się upieką, włóż do nich kapustę, ...

dawno temu

Dodajemy smaku – galeria przypraw

... kilka z nich: Kolendra – znana ze swoich właściwości leczniczych jest także chętnie stosowana w kuchni chińskiej i meksykańskiej. Ma korzenny aromat z pieprzową nutą i gorzki smak. Świetnie pasuje do wszelkich dań ...

dawno temu

3 niezwykłe dania, do których możesz wykorzystać placki tortilla!

... . Całość możesz posypać przyprawą meksykańską. Na koniec ponownie obsyp tortillę serem żółtym i nałóż na wierzch drugi placek. Podgrzewaj je na patelni, aż do momentu, gdy ser się rozpuści i zlepi ...

dawno temu

Sałatka z brukselki

... Dziś sałatka specjalnie dla przyszłych mam. Jej podstawowym składnikiem jest bogata w kwas foliowy brukselka. Ta malutka zielona kapusta posiada wysokie walory odżywcze, ze względu na zawartość ... Dziś sałatka specjalnie dla przyszłych mam. Jej ...

dawno temu

Jak zrobić kapuśniak?

... poniższego przepisu. Zaoszczędzisz nie tylko nieco kalorii, ale i pieniędzy na drugie danie, bo ten kapuśniak jest bardzo pożywny! Składniki, których potrzebujesz: ¼ białej kapusty,kawałek pora,2 ... to wykonać? Krok 1: Mięso umyj i pokrój na ...

dawno temu

Zupa z ziemniaków

... . Gęste, pełne pożywnych składników i o sobie tylko właściwym smaku zachwycają turystów. Podobnie jest z podlaską zarzucajką. Ta zupa ziemniaczana z kapustą to nie lada rarytas dla podniebienia ... 30 dag kiszonej kapusty 5 dag słoniny 2 łyżki ...

dawno temu

Grzane piwo

... tu bynajmniej tylko i wyłącznie o korzystanie z wcześniej przygotowanych zapasów w postaci ogórków konserwowych, kapusty kiszonej czy marynowanych grzybków. Obok tych niezwykłych produktów ... sprawdzają się żeberka z kapustą, zupa grochowa oraz ...

dawno temu

Naturalny kwas foliowy

... . Naturalny kwas foliowy możemy aplikować sobie jedząc warzywa zielonolistne tj. brokuły, fasolka, kapusta, szpinak ale także szparagi, banany, pomidory czy ziarna słonecznika. Wszystkie te produkty można łatwo i szybko zamienić na zdrowy ...

dawno temu

Spiżarnia pełna dobrych smaków

... Ile z nas ma w domu prawdziwą spiżarnię? Taką z równymi rzędami półek z kolorowymi słoikami, skrzyniami jabłek, glinianymi garnkami pełnymi kiszonej kapusty i domowej roboty smalcu. No ile? Takich ... wariacje na temat musztardy, ciastek z białą ...

dawno temu

Jedz. Unikniesz raka

... potwierdzone zostało naukowo. Połączenie jej ze zmielonym pieprzem zwiększa aktywność antyoksydacyjną ponad tysiąckrotnie. Warzywa krzyżowe, czyli brokuły, kapusta pekińska, brukselka i kalafior ...

dawno temu

Zdrowe surówki

... albo błonnik. Zadbaj o swoje zdrowie, i przeczytaj poniższe propozycje przepisów na surówki. Przepisy na surówkiSurówki z kapusty można przyrządzać zarówno ze świeżego jak i ukwaszonego warzywa. Kiszoną ... kapustę należy opłukać i pokroić na ...

dawno temu

Przepis na krupnik ryżowy przeciwbiegunkowy prof. Greenougha

... i bezkofeinowa), warzywa wzdymające (fasola, kapusta itp.) czy też soki owocowe. Dieta może zarówno powodować jak i eliminować biegunki. Dobrym sposobem na biegunki i skuteczne pozbycie się męczących nas z tego tytułu dolegliwości jest krupnik ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

... , którego nauczyła mnie babcia. Farsz często był tradycyjny: kapusta z grzybami, bądź ser. Dziś choć bez bicia przyznaję się, że częściej zdarza mi się korzystać z tych gotowych, kupionych w sklepie, to od czasu ...

dawno temu

Cynk w jedzeniu

... była znikoma. Obecnie, liczne badania potwierdzają ważną rolę cynku. Pierwiastek współuczestniczy w metabolizmie komórkowym, wpływa na pracę enzymów trawiennych, wspomaga gojenie ran, leczy depresję, zmniejsza agresję. Cynk można znaleźć w ...

dawno temu

Superprodukty pomagające zachować zdrowie i opóźniające starzenie

... sobie w naszych jelitach. 26291 Kiszonki Kiszona kapusta czy ogórki to doskonałe źródło kwasu mlekowego, który wspomaga trawienie, oczyszcza organizm, wzmacnia system obronny, zmniejsza poziom cholesterolu i wspomaga ... . Są też dość dobrym ...

dawno temu

Kmin i kminek

... oraz palący smak kminku wykorzystywany jest m.in. do mięs, kapusty, pieczywa czy serów. Ich wspólne cechy to lecznicze właściwości oraz zastosowanie w przemyśle spożywczym. ... w gołębnikach ciasto kminkowe. Charakterystyczny zapach oraz palący ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... Ruskie, z mięsem, z kapustą – wszystkie smaczne, ale standardowe. Typowe dla polskiej kuchni pierogi można jednak nafaszerować wszystkim (lub prawie wszystkim). Dzięki temu nie będzie nudno ani ...

dawno temu

Co wiesz o brukselce?

... są przepyszne. Ale istnieją też takie warzywa, które można jeść przez cały rok. Mowa oczywiście o tradycyjnych ziemniakach, kalafiorze czy kapuście. Jest jednak jeszcze jedno warzywo – może nie zawsze doceniane – bogate w błonnik, witaminę K i ...

dawno temu
+ Pokaż więcej