Śniadanie

... się gotowaną czarną fasolę w Gwatemali czy tortille (kukurydziane placki) w Meksyku. Gdyby przyjrzeć się porannym posiłkom większości ludzi na świecie, to okazałoby się, że niewiele różnią się one od solidnego ... obiadu. Bo jak inaczej ...

dawno temu

Naturalne maseczki

... o temperaturze pokojowej. Wklep krem na noc, którego zwykle używasz. Jogurtową maseczkę odżywczą możesz stosować codziennie, tuż przed snem, na oczyszczoną skórę twarzy. Maseczka z małej czerwonej fasoli ... Zmiel drobną czerwoną fasolę. ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiełki

... się też przechowywanie ich w lodówce. Aby mieć pewność, że kiełki są świeże i nie nadpleśniałe, warto wyhodować je samodzielnie w domu, co nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Nasiona lucerny, pszenicy, fasoli ... w ciąży i karmiące piersią. ...

dawno temu

Inteligencja zależy od odżywiania

... , fasola, groch, nasiona soi, orzechy, zielone warzywa, ziarna pszenicy i jęczmienia, mleko, ryby; cynk zawierają: otręby, grzyby, ryby morskie, zwłaszcza śledzie, zarodki i kiełki ziaren zbóż; żelazo ... , ziarnach zbóż, mące z pełnego ...

dawno temu

Zioła i przyprawy w kuchni

... rozbudzać żądze. W polskiej tradycji kulinarnej majeranek jest stosowany przede wszystkim do aromatyzowania białego barszczu, żurku, pasztetów, a także potraw z ziemniaków, kapusty czy fasoli. Warto ... , fasoli, ziemniaków, cebuli czy grzybów. ...

dawno temu

Przechowywanie makaronu. Jak długo i bezpiecznie przechowywać gotowany makaron?

... w sklepie – 1-3 dni, • gotowany makaron pszenny – 3-5 dni, • makaron na bazie soczewicy, grochu lub fasoli – 3-5 dni, • makaron bezglutenowy – 3-5 dni, • makaron tortellini lub inny tego typu ...

dawno temu

Nie mogę zajść w ciążę przez soję? List do dietetyka

... się spożywać maksymalnie do 50g dziennie. Warto też dla urozmaicenia wprowadzić do diety inne warzywa strączkowe takie jak: soczewica, ciecierzyca, groch, groszek zielony, fasola czerwona czy biała ...

dawno temu

Nowa piramida żywieniowa a ciąża. Co obniża płodność?

... roślinnego w ogólnej puli białek dostarczanych wraz z pożywieniem. Znajdziemy je w roślinach strączkowych, bobie, ciecierzycy, grochu, fasoli, soi, soczewicy. Wykazano, że zamiana 5% energii ...

dawno temu

10 powodów, dla których powinnaś przejść na wegetarianizm

... naukowych wynika, że każda dodatkowa porcja tych wartościowych produktów prowadzi do wzrostu dobrostanu psychicznego, osiągającego szczyt przy 7 porcjach dziennie. Szpinak, jarmuż, fasola i inne ...

dawno temu

Warzywa dla dzieci

... dyniowate, zaliczyć do nich można dynię, melon, ogórek itp.,warzywa rzepkowate, zaliczyć do nich można brukiew, rzepę, rzodkiewkę itp.,warzywa strączkowe, zaliczyć do nich można soję, fasolę, groch ...

dawno temu

Od czego zależy płeć dziecka?

... przed planowanym zapłodnieniem. Jeżeli pragniesz mieć córeczkę, jedz więcej nabiału, zwłaszcza jogurtów, słodkich serów, mleka, kakao. Oprócz tego włącz do diety jaja, ryż, potrawy z mąki, cebulę, fasolę ...

dawno temu

Kuchnia hiszpańska

... produktów, które często są w niej wykorzystywane. Wymienić tu trzeba przede wszystkim rozmaite owoce morza i ryby, pomidory, paprykę, ziemniaki, fasolę, kukurydzę, cukinię, truskawki, a wśród ziół tymianek ...

dawno temu

6 produktów, które wspomagają leczenie przeziębienia

... dań potrzebujesz przede wszystkim jajek, tofu, twarogu, ryby, kurczaka, orzechów i fasoli. Teraz, gdy zapełniłaś już lodówkę łatwo przyswajalnymi białkami, bierz się do dzieła. Smacznego! Witaminy ...

dawno temu

Dziecko nie chce jeść mięsa

... świata. Zawsze przecież można wprowadzić zastępniki, tak jak robią to  wegetarianie dla swych dzieci. Wybieraj produkty bogate w białko – jajka kurze, warzywa strączkowe (fasola, soczewica, soja), kasze ...

dawno temu

Blanszowanie

... . przygotowując liście kapusty na gołąbki. Co i jak blanszować?Blanszowaniu poddajemy warzywa liściaste, kukurydzę, kalafior, brokuły, fasolę, groch i szparagi. Ta technika gotowania nie jest konieczna ...

dawno temu

Pułapki niezdrowego odżywiania

... , dynia, papryka, pomidory, kapusta, brokuły, morele i brzoskwinie,witaminy E - jeżyny, czarne porzeczki, jagody, szpinak i brokuły,błonnika - zielony groszek, cykoria, fasola szparagowa, marchew, jagody ...

dawno temu

Flatulencja

... dochodzi do fermentacji, powstający produkt uboczny wpływa na zwiększenie objętości gazu jelitowego oraz jego nieprzyjemny zapach. Do brzydkiej woni przyczyniają się niektóre produkty np. fasola ...

dawno temu

Bazylia w kuchni

... czy pieczonym mięsem. Bazylia idealnie wydobywa także smak cukinii czy bakłażanów. Dobrze smakować będzie również dodana do grzybów czy fasoli. Świetnym pomysłem jest też włączenie tego zioła do sałatek ...

dawno temu

Potrawy z kiełkami

... się także komponować dodane do sosu majonezowego. Jeśli chodzi o potrawy serwowane na gorąco, to w tym przypadku warto wybrać chrupiące kiełki soi, lucerny czy fasoli Mung. Można je także dodawać ...

dawno temu

Produkty zawierające żelazo

... , • chleb żytni pełnoziarnisty, • żółtko jaj, • natka pietruszki, • fasola, groch, soja, • brokuły, • krewetki, • polędwica wołowa, • czerwone mięsa, • warzywa zielone i czerwone. Żelazo znajduje ...

dawno temu

Czy jesteś gotowa na ciążę?

... szpinaku, drożdżach, pomarańczach, chlebie razowym pełnoziarnistym, bananach, grochu, fasoli, kukurydzy. Rady dla przyszłego ojca: Podobnie jak przyszła mama, rzuć palenie. Nałóg nikotynowy obniża płodność ...

dawno temu

Pięć oznak zdrowej skóry

... , dynia, brzoskwinie, fasola szparagowa; oraz cynk, żelazo, selen, wapń i magnez),pamiętaj o kwasach omega-3 i omega-6 (oleje roślinne, ryby morskie, pestki słonecznika, dyni, kiełki pszenicy, orzechy ...

dawno temu

"Skorumpowani", Jarosław Żamojda

... ), a większość obsady gra, jakby czytała z kartki. Polska mafia skupiona wokół Havany jest z kolei karykaturalna - Cygaro momentami przypomina Jasia Fasolę (w ogóle widowisko nie licuje z klasą Englerta ...

dawno temu

Magnez w jedzeniu

... gryczana – 218 miligramów, fasola biała – 169 miligramów, czekolada gorzka – 165 miligramów, orzechy laskowe – 140 miligramów, płatki owsiane – 129 miligramów, groch – 124 miligramy, jabłka ze skórką ...

+ Pokaż więcej