Kuchnia tajska

... składników używanych w tego rodzaju kuchni jest mleko kokosowe. Dodawane jest ono zarówno do sałatek, pożywnych owocowych drinków, jak i mięsa, sosów czy zup. Do tego naczelne miejsce w menu zajmuje ... , homary, kraby). Na bazie krewetek można ...

dawno temu

Czy tłuszcz jest zdrowy?

... . Ściągawka z rodzajami olejów roślinnych słonecznikowy - do stosowania na zimno (w sałatkach);rzepakowy - dobry do smażenia, ale zawiera szkodliwy kwas erukowy, dlatego nie należy stosować go w dużych ... również oliwę z pierwszego tłoczenia; ...

dawno temu

Witaminy właśnie teraz

... . Można je spożywać czy to w postaci sałatek, czy soku. Świetnie się sprawdzą jako zdrowe przekąski w ciągu dnia. Do innych owoców, które są źródłem witaminy A, B i C, należą banany oraz awokado ... zawierające witaminę C. Soki z ciemnych owoców ...

dawno temu

Dietetyczna kolacja

... , zapoznaj się z poniższym przepisem na dietetyczną kolację. Przepis na dietetyczną kolacjęDo przygotowania lekkiej sałatki na kolację będziesz potrzebowała: miksu sałat,1 piersi z kurczaka,1 pomidora,0,5 ... je ze skórki. Warzywa dodajemy do ...

dawno temu

Lekka kolacja

... polecane są sałatki warzywne (są to bomby witaminowe), chude mięso, serek wiejski. Podać można kawałek mięsa drobiowego lub ryby z warzywami świeżymi lub gotowanymi na parze. Dobrym rozwiązaniem ... jest też przygotowanie sałatki warzywnej z ...

dawno temu

Marokańskie specjały

... z soku cytrynowego, ziół, czosnku i kminku. Couscous: granulowana kasza manna, serwowana zarówno jako dodatek do rosołu, jak i do warzyw, duszonego mięsa, sałatek oraz ziemniaków. Leems: cytryny ... marynowane w wodzie, soli i soku z cytryny. To ...

dawno temu

Zamiast cukru

... o połowę mniej kalorii i aż czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny, a więc jest wskazany także dla diabetyków i osób odchudzających się. Tym bardziej, że powoduje też zmniejszenie łaknienia na słodycze ...

dawno temu

Osteoporoza – cichy zabójca

... o witaminie D, zwłaszcza poza okresem letnim (witamina D najczęściej występuje w produktach bogatych w wapń, najlepszym jej źródłem są: łosoś, sardynki, tuńczyk), zaleca się przyjmowanie 400-800 ...

dawno temu

Naturalnie Smaczne - weź udział w teście!

... , by wykorzystać te produkty do wykonania bardziej niecodziennych potraw. Być może ciebie i twoją rodzinę zainteresują roladki z sosem bolognese lub lasagne z tuńczykiem? By przygotować specjalne ...

dawno temu

8 najskrytszych sekretów szczupłych kobiet

... , skup się na chudym białku – np. jajach, rybie, kurczaku i tuńczyku. Naukowcy zauważyli, że wysokobiałkowe śniadanie zmniejsza prawdopodobieństwo sięgnięcia po przekąskę późnym wieczorem ...

dawno temu

Tłuszcze nasycone

... włoskich, rybach (łososiu, makreli, sardynkach, tuńczyku). Do tłuszczów wielonienasyconych zaliczamy kwasy tłuszczowe omega-6. Ich źródłem są: olej z kukurydzy, olej z sezamu, olej z migdałów, olej z orzechów włoskich. ...

dawno temu

Zdrowe kanapki

... , tempeh (soja), pomidor, sałata;pieczywo pszenne, masło orzechowe, truskawki lub jeżyny.Kanapki z mięsem: pieczywo pszenne, pieczone chude mięso wieprzowe, figi;pieczywo pszenne, tuńczyk w sosie ...

dawno temu

Fakty i mity na temat zdrowego jedzenia. Co jeść, a czego unikać na co dzień?

... , warto pamiętać, że nie każda z nich jest rzeczywiście zdrowa. Uważaj szczególnie na tuńczyka, ponieważ często może zawierać w sobie metale ciężkie, natomiast łosoś bywa karmiony antybiotykami. Chcąc ...

dawno temu

Naturalne dopalacze

... , a także osoby z wysokim ciśnieniem krwi i diabetycy. Herbata Większość gatunków herbaty ma właściwości pobudzające. Warto jednak pamiętać, że tylko wtedy, kiedy odpowiednio ją przygotujemy. Herbaty czerwona ...

dawno temu

Świadome zakupy – podstawa zdrowej diety

... i ewentualnej certyfikacji. Mogą bezpiecznie kupować je alergicy, diabetycy, osoby będące na diecie czy po prostu – dbające o zdrowie. Tajemnicze „E” Litera „E” i następująca po niej trzy ...

dawno temu

Owocowy czy warzywny? A może owocowo-warzywny?

... dochodzących bardzo często do kilku litrów, a wraz z nią witamin i składników mineralnych. W żywieniu diabetyków istotną rolę odgrywają soki niskokaloryczne warzywne ze względu na zawartość pektyn ...

dawno temu

Czym słodzić herbatę? List do dietetyka

... w kalorie w porównaniu z cukrem białym oraz jest wolniej przetwarzany przez organizm, co oznacza, że może być stosowany przez diabetyków. Kolejną alternatywą jest stewia pozyskana z liści rośliny ...

dawno temu

Poznaj Shirataki Noodles!

... , bezglutenowcy, diabetycy). Zadacie sobie pytanie, dlaczego taki makaron nie był do tej pory dostępny w Polsce? Sami nie znaleźliśmy odpowiedzi na to to pytanie i postanowiliśmy, że te coraz ...

dawno temu

Indeks glikemiczny

... we krwi po zjedzeniu danego produktu. Znajomość wskaźników glikemicznych jest szczególnie ważna dla diabetyków. Ale nie tylko. Indeks glikemiczny powinny znać osoby dbające o linię i pragnące utrzymać ...

dawno temu

Złociste mięso skąpane w miodzie – propozycja w sam raz na zimę!

... A może by tak pójść odrobinę w stronę owoców? Na zimę idealnie spiszą się skrzydełka z sokiem jabłkowym i sałatką z jabłek – Grażyna gotuje Miód można także przygotować w zestawie z żeberkami – Szaleństwo ...

dawno temu

Jak się gotuje szparagi?

... , świeżo zmielonym pieprzem i sosem vinegrette. Ten rodzaj warzywa sprawdzi się także jako składnik sałatek czy risotto. Świetnie komponują się również w zestawieniu z pomidorem, cebulką, marchewką czy nawet orzechami. ...

dawno temu

Jak gotować krewetki?

... . Można także dodać do wody sok z cytryny czy oregano, aby nabrały lepszego aromatu. Krewetki będą pasować zarówno do wiosennych sałatek, zapiekanek czy jako dodatek do pizzy. Możemy je także wkomponować ...

dawno temu

Szczypiorek: właściwości

... większość cennych właściwości odżywczych. Dlatego dodawaj szczypiorek do gotowych potraw. Posyp nim kanapki dziecka, dodaj do surówek i sałatek. Drobno posiekany wzbogaci smak jajecznicy oraz twarożku ...

dawno temu

Rodzaje ryżu

... . Idealnie nadaje się jako farsz czy dodatek do sałatek. Jego zaletą jest to, że nie skleja się. Jest lekkostrawny. Ryż jaśminowy - często stosowany w kuchni Chińskiej. Ma ładny zapach i wyjątkowy ...

+ Pokaż więcej