Bądź w dobrej formie przez całą jesień

... . Nie można zapomnieć także o rybach, miodzie i czosnku uznawanym za naturalny antybiotyk. W jesiennej diecie oprócz owoców, warzyw i ryb nie powinno zabraknąć również mięsa. Mawia się, że mięso i ryby ...

dawno temu

Orientalny kurczak na polskich talerzach!

... gładką konsystencję. Risotto podawane jest na wiele różnych sposobów, gdyż równie wybornie smakuje z drobiem, mięsami, wątróbką i rybami, co z owocami morza, grzybami i warzywami. Jednak największą ... z risotto Na sposób przygotowania składają ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... płomienia tak, aby szczaw nie stracił koloru. Szczawiowo – imbirowe pierogi są wyśmienite z sosem czosnkowym, sosem tatarskim, lub z dobrze usmażoną cebulą.  Farsz z łososiem, rzodkiewką i czerwoną cebulą ... bardzo drobno siekamy i dodajemy do ...

dawno temu

Szkodliwe E!

... i samemu zastanowić się, czy chcemy, aby zarządzały one naszym organizmem. Kwas benzoesowy – E210 – konserwant otrzymywany syntetycznie, znajdziemy go w rybach i przetworach rybnych a także gotowych ... ilościach może powodować przyspieszone ...

dawno temu

Działanie kopru włoskiego

... są świetną przyprawą do marynat i konserw, takich jak np. ogórki kiszone lub małosolne. Ponadto zioło to świetnie nadaje się także jako dodatek do zup, sosów, a także warzywnych sałatek oraz dań jajecznych ... , takich jak jajecznica czy omlet. ...

dawno temu

Zioła i przyprawy w kuchni

... także przyprawiać nim ryby, owoce morza, sałatki czy sosy (np. pomidorowe lub grzybowe). Świetnie pasuje także do grillowanych mięs, zwłaszcza jagnięciny i baraniny. Gałka muszkatołowa Nasiona muszkatołowca ... , a po pokruszeniu lub zmieleniu - ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

7 obiadów z jednych zakupów? Tak, to możliwe!

... od FRoSTY podsmażaj na łyżce oliwy przez 8 minut. W międzyczasie stwórz prosty sos jogurtowy. Et voilà! Pro tip: jeśli chcesz stworzyć wersję wegańską, użyj jogurtu roślinnego. 78363 5. Piątek ... . W międzyczasie, na beszamelowej bazie, robisz ...

dawno temu

9 produktów, które warto mieć w kuchni

... na kanapce, jako składnik pasty rybnej lub sałatki. Zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę D i minerały, np. wapń, magnez. Ryby solone lub wędzone w puszce są też tańsze niż świeże. 6 ... czy balsamiczny przyda się w kuchni, ...

dawno temu

Sytuacja kryzysowa: pięć posiłków za mniej niż 10 zł

... kosztował 10 zł. Śniadanie: banan z owsianką – około 1 zł Drugie śniadanie: jabłko – 50 groszy Lunch: mała puszka fasolki w sosie pomidorowym z dużym pieczonym ziemniakiem – 3 zł Kolacja: mieszanka warzywna (pół paczki), kilka młodych ...

dawno temu

Zdrowe przyprawy

... i przyswajanie pokarmów. Papryka ostra Stanowi nieodłączny dodatek do gulaszu, jak również licznych sosów oraz potraw mięsnych. Swój ostry, piekący smak zawdzięcza alkaloidowi o nazwie kapsaicyna ... . Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i ...

dawno temu

Inteligencja zależy od odżywiania

... trans oraz cukry, w wieku 8 lat odbiegały poziomem IQ od rówieśników odżywianych zdrowo. Miały niższy iloraz inteligencji, niż dzieci na diecie, w której było dużo warzyw, owoców, ryb i węglowodanów ... z dodatkiem mleka (wybieraj te bez cukru, ...

dawno temu

Co do herbaty

... Herbata jest znana od ponad 4500 lat. W Chinach jej suszone liście stosuje się nie tylko do parzenia, ale i do przyprawiania rozmaitych dań z dziczyzny, ryb, a także potraw warzywnych. Chińczycy ... jest od ponad 300 lat. Z powodzeniem i od ...

dawno temu

Jak oszukać żołądek i jeść mniej, nie odczuwając głodu

... , owoce, a także niektóre ryby i mięso. Ale pod warunkiem, że są gotowanie, nie w postaci frytek lub polane tłustym sosem. Jajka Przez wysoką zawartość białka sprawiają, że nie odczuwamy ...

dawno temu

Fast foody bez tajemnic

... . Wiele z nich zawiera 25 rodzajów konserwantów, a także: mieszankę wody i zagęszczaczy, składników nadających smak i aromat, a nawet chemiczne środki przeczyszczające!   Dania z rybą Kanapki rybne ... produkowane są przede wszystkim z miruny, ...

dawno temu

Mam duży brzuch. List do Dietetyka

... spożycie produktów bogatych w tłuszcz (podroby, wieprzowina, smalec, tłuste sosy i sery) i niewielkie spożycie węglowodanów. Efekt był następujący: osoby traciły na wadze, ale stan ich zdrowia nie był ... tłuszczu na rzecz chudego nabiału i ...

dawno temu

Produkty zakazane w ciąży

... , śmietany, dań fast food, zupek błyskawicznych, sosów w proszku itp. Sprzyjają one otyłości, zwyżce ciśnienia oraz nieprawidłowemu rozwojowi dziecka. Na słodką przekąskę pozwól sobie raz na jakiś ... zbożowa będzie lepszym wyborem. ...

dawno temu

Pasta włoska

... zdrowe i powoduje, że nie tylko jesteśmy zadowoleni ze swojego wyglądu, ale również towarzyszy nam dobre samopoczucie. Włoska kuchnia obfituje w ryby, owoce morza, świeże warzywa, owoce ... sposobu ich gotowania. Innym ważnym składnikiem ...

dawno temu

Szukajmy witamin na talerzu

... Witamina A Występuje w wątróbce, jajkach, w mleku i nieodtłuszczonych mlecznych produktach oraz w tłustych rybach. Ponadto jej źródło stanowią warzywa, takie jak marchew, pomidory, czerwona papryka ... Jej główne źródło w pożywieniu to warzywa, ...

dawno temu

Co jeść a czego nie jeść? Dylematy karmiącej mamy

... nie jeść? Co może zaszkodzić: - czekolada, - cytrusy, - wołowina, - cielęcina, - sery, - ryby, - kapusta, - fasola, - mleko krowie, - ostre przyprawy. Co jeść? Produkty bezpieczne ... można powoli urozmaicać wprowadzając stopniowo nowe pokarmy. ...

dawno temu

JAK ZMIENJSZYĆ APETYT NA SŁODYCZE

... organizm zaczyna domagać się najprostszej jej formy czyli właśnie cukrów prostych zawartych w słodyczach. Białko to nie tylko twarogi, mleko, jogurty, maślanki czy kefiry ale także chude mięsa, ryby ... nadrobimy zaległości zjadając słodycze. ...

dawno temu

Dobre rady na Święta

... Podczas przygotowywania potraw 1. Zamiast smażyć karpia, przygotuj go na parze. Obsyp ziołami, a zrezygnuj z dużej ilości soli. Jeśli jednak nie chcesz rezygnować z chrupiącej panierki, zjedz rybę ... . (100g pierogów to 190 kcal) 3. Zamiast ...

dawno temu

Jak nie przytyć w Święta. List do dietetyka

... . Dzięki takiemu zabiegowi ugotujemy taką ilość pierogów, jaka jest potrzebna i nic nie zostanie na następny dzień. Korzystajmy z okazji i niech na naszym talerzu króluje ryba. Rybę możemy piec ... w piekarniku. Jeśli smażymy, to wykorzystajmy ...

dawno temu

Czy mięso jest zdrowe?

... wegetariańska dopuszcza jedzenie ryb, z kolei weganie nie wezmą mięsa ryb do ust. Tymczasem w rybach znajdują się pokłady jodu (niezbędnego do prawidłowego wytwarzania hormonów tarczycy), witaminy D ... (która przeciwdziała zrzeszotnieniu ...

dawno temu

Jak zachować zgrabną sylwetkę zimą?

... , fasola, orzechy, produkty zbożowe z pełnego przemiału, banany, kakao, gorzka czekolada. Produkty najbardziej sycące: Proteiny - maślanka, kefir, jogurt naturalny, chudy twaróg, mleko 2%, jaja, ryby ... i słodkości zastąp 5 porcjami owoców i ...

+ Pokaż więcej