Jak ugotować rosół chiński?

... dania? Wyjątkowe składniki, które stworzą niepowtarzalny charakter potrawy. Przygotuj: 1 l bulionu z kury (może być z kostki)25 dag makaronu sojowego2-3 cebule dymki ze szczypiorkiemostra papryczka ... chilikawałek świeżego imbiru (4 cm)sos ...

dawno temu

Krokiety z serem

... ser znakomicie sprawdza się również w ciepłych potrawach, przybierając ciągnącą się konsystencję chociażby w pizzy, zapiekanych bułkach czy zapiekance makaronowej. Warto także wspomnieć o serze ... pleśniowym idealnie komponującym się z ...

dawno temu

Mule w winie

... dobrego wina, ziół i frytek. Także kuchnia włoska wynalazła swój sposób na przyrządzanie muli. Są one głównie dodawane do innych owoców morza, jak też jedzone razem z wszechobecnym makaronem ... . Hiszpanie wszechstronnie wykorzystują mule w ...

dawno temu

Świąteczne last minute

... . Jeżeli rodzina nie wybaczy ci braku pierogów na stole, przygotuj je z kaszą gryczaną (najlepiej w kartoniku). Do tego dodaj makaron z makiem i świderki w sosie à la barszcz ze smażonymi borowikami. Jak je ... przygotować? Składniki: opakowanie ...

dawno temu

Jak i gdzie przechowywać warzywa i owoce? Zła temperatura może je popsuć

... szybkiemu dojrzewaniu, a tym samym zbyt szybkiemu psuciu się zielonych warzyw, takich jak sałata, brokuły czy ogórki, nie należy przechowywać ich razem z produktami wydzielającymi etylen. Do tej grupy ...

dawno temu

Sprawdź, czy jesz odpowiedni rodzaj błonnika!

... . Niestety często wyrzucamy części pożywienia najbogatsze w ten związek, takie jak łodygi brokułów. Zdrowe produkty przygotowujemy także w nieodpowiedni sposób (gorąco nie sprzyja błonnikowi). Najbogatsze ...

dawno temu

Tymczasem u mnie w Warszawie

... pamiątka. Musiałam akurat przejść się 500 metrów na ulicę Nowogrodzką, gdzie jest śródmiejski urząd meldunkowy. Pod urzędem – mała przyczepa kempingowa z czasów zapiekanek, z transparentem ...

dawno temu

Nie bądź blada zimą

... wartości. Może trudno w to uwierzyć, ale cennym źródłem beta-karotenu są też zielone warzywa: brokuły i szpinak. Brokuły najlepiej wybierać świeże i jędrne i jeść albo na surowo, albo krótko podgotowane ...

dawno temu

Co zatrzyma twoją opaleniznę na dłużej?

... skórę przed niebezpiecznymi skutkami promieniowania UV. Znajdziemy ją w czerwonych i żółtych warzywach (pomidory, papryka), zielonych warzywach liściastych (szpinak, sałata, brokuł), w mleku, jajach ... ujędrnić skórę i utrzymać uzyskany odcień ...

dawno temu

Dieta dla włosów - co możesz im dać?

... o włosy? Dostarczając im żelaza. Znajdziesz go w mięsie czerwonym, fasoli, krewetkach, płatkach śniadaniowych, chlebie pszennym, brokułach, grochu i szpinaku. By żelazo zostało prawidłowo wchłonięte ... go w: pomarańczach, soczewicy, orzechach, ...

dawno temu

Dieta 1500 kalorii

... (marchew, brokuły itp.), 1 filiżanka ugotowanego makaronu przyprawionego czosnkiem.Czego unikać na diecie 1500 kalorii?Równie ważne co spożywanie odpowiednich produktów jest unikanie ... %, owoc (np. banan, jabłko, winogrona lub pół grejpfruta), ...

dawno temu

Trzy kolory zdrowia

... o zupę z buraczków. Trzy kolory: zielony Zielony to przede wszystkim szpinak i brokuł. Ten pierwszy bogaty w żelazo, magnez, wapń i potas warto jeść zwłaszcza w okresach wzmożonego wysiłku fizycznego ... czy psychicznego. Brokuły z kolei bez ...

dawno temu

Sałatki wczesnowiosenne

... i pieprz. Wszystkie składniki łączymy i podlewamy sosem.  1 główka brokuła,2 jajka,1 duży pomidor,1 duży ogórek,pęczek rzodkiewki,majonez,sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo, studzimy je strumieniem ... zimnej wody i obieramy z łupinek. Brokuła ...

dawno temu

Rodzaje i gatunki żółtego sera – który z nich wybrać?

... kilkutygodniowy dojrzały, gdy jego smak jest lekko kwaskowaty i pikantny. Im ser jest starszy (dłużej dojrzewający) tym bardziej pikantny ma posmak. Używany do sałatek, zapiekanek, makaronów, sufletów i tart ... . To gouda dojrzewająca ...

dawno temu

Mięta - dlaczego warto po nią sięgnąć?

... napoje z miętą, przetwory z miętą, sałatki i sosy z miętą. Mięta świetnie komponuje się także z daniami z grilla, zapiekankami i grzankami.   ...

dawno temu

Domowa ZUPA INSTANT. Wystarczy zalać ją wrzątkiem!

... ugotowanego makaronu, posiekanych świeżych warzyw, dodatku z mięsa i pasty, która nada smaku zupie. Składniki wystarczy ułożyć w słoiku i zalać je gorącą wodą. Zobaczcie, jakie to proste.  Składniki ... (przepis na 2 porcje): 2 łyżki pasty ...

dawno temu

Przepis na sos meksykański

... solą, pieprzem i oregano. Sos świetnie nadaje się do warzyw zapiekanych z ryżem, burritos, jako dodatek do pizzy, zapiekanek, drobiowych filetów czy w wersji schłodzonej do pikantnych kanapek ...

dawno temu

Gatunki sera

... . Powinny mieć gładką, białą powierzchnię o równomiernym zabarwieniu. Doskonale smakują podane do tostów i zapiekanek ...

dawno temu

Zdrowo jeść: bo kaszę da się lubić!

...  Kaszę jaglaną wykorzystuje się często do zapiekanek. Warto wpleść ją także np. do pierogów przygotowując farsz z jej zawartością i dodając mięso – Doznania Kulinarne   Kasza manna polecana ...

dawno temu

Gotowanie szpinaku

... taki zabieg powoduje, że z tego cennego warzywa nie „ucieka” żelazo. Czas podsmażania: około 2 minut. Dopiero w takiej postaci szpinak będzie nadawał się do użycia jako dodatku do zapiekanek ...

dawno temu

Zupa pomidorowa dla dzieci

... i kilka gałązek natki pietruszki,1 cebulka,1,5 litra bulionu,udko z kurczaka,mała śmietana do zup,łyżeczka mąki pszennej,koncentrat pomidorowy,makaron literki lub zwierzątka.1. Makaron ugotuj według przepisu ... . W ten sposób zahartujesz ...

dawno temu

Spaghetti z czosnkiem i oliwą, czyli jak jeść zdrowo i smacznie

... metabolizm i obniża poziom cholesterolu. Spaghetti z czosnkiem i oliwą to smaczne danie łączące w sobie cudowne właściwości obu składników. Przepis poniżej. Składniki: 600 g makaronu spaghetti,3 ... ząbki drobno posiekanego czosnku,1/4 szklanki ...

dawno temu

Warzywa na parze - przepis

... lub szczypiorku1. Najpierw krojenie warzyw. Z brokuła zrób średniej wielkości różyczki. Cebulę, ziemniaka i marchew po obraniu pokrój w plastry (ok. 1 cm). Pieczarek nie musisz rozdrabniać. 2. Warzywa ...

dawno temu

Jakie szkody mogą spowodować utleniacze zawarte w pokarmach?

... przeciwutleniacze? Przeciwutleniacze są zawarte m.in. w: czerwonych winogronach,czerwonej i żółtej cebuli,kapuście,kalafiorze,brokułach,surowym czosnku,oliwie z oliwek,czerwonym grejpfrucie,marchwi,dyni,słodkich ziemniakach.  ...

+ Pokaż więcej