Swojska kiełbasa

... z mięsa wieprzowego. Trudno to sobie wyobrazić, ale wieprzowina była zastępowana baraniną, koniną, dziczyzną lub wołowiną lub drobiem ze względów ekonomicznych i właśnie w ten sposób powstała kiełbasa ... wartości aromatyczne i smakowe, które ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak przyrządzić dobrą cielęcinę? Gdzie kupić i jak wybrać cielęcinę na obiad, żeby była smaczna?

... także cielęce steki T-bone; • łopatkę – ta część cielęciny zawiera nieco więcej tkanki łącznej. Z tego względu najlepiej nadaje się do duszenia, czyli np. na gulasz. Poddana takiej obróbce cieplnej ... zyskuje większą delikatność i niemal ...

dawno temu

Dieta śródziemnomorska

... , a także białka. Jest to białko łatwiej przyswajalne niż to pochodzące z wołowiny, wieprzowiny, czy baraniny. Wyjątkowo cenny jest jod. Jod zawierają tylko morskie gatunki ryb. A owoce morza ... obrać, posiekać. Anchois rozetrzeć, oliwki ...

dawno temu

Co zabrać na ognisko?

... i posypać połówki ziemniaka aromatycznym oregano.   Przyda się niewątpliwie mięsoz którego przygotujemy pyszne szaszłyki. Moja propozycja to kawałki wieprzowiny i piersi w kurczaka posypane ...

dawno temu

Wegetarianizm - o czym trzeba pamiętać?

... . Zaopatrzenie Wiele dań, jak chociażby zupy czy gulasze, robi się z dodatkiem wieprzowiny, drobiu albo wołowiny.  Można je bez problemu zastąpić wywarami warzywnymi. Innym sposobem jest dodawanie do potraw ...

dawno temu

Wigilia po litewsku

... rozbijamy ją tłuczkiem. Wieprzowinę, cebulę i pieczywo razowe przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę, dodajemy sól, pieprz, jajko i bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy na jednolita masę. Rozbite plastry ... zmniejszamy ogień i dusimy je ok. 10 ...

dawno temu

Gołąbki z kaszą

... jest jednak puścić wodze fantazji i zaproponować nowy farsz albo sos. I tak dzięki temu zamiast tradycyjnie dodawanej wieprzowiny możemy wykorzystać baraninę, drób bądź dziczyznę. Poza tym zmienić ... . Na środku każdego liścia kładziemy farsz i ...

dawno temu

Coś na „ząb” po włosku - pomysły na mięsne (i nie tylko) lasagne

... serowe z dynią – My best food Kolejną propozycją dla smakoszy warzyw może być przyrządzone z nich i z mielonej wieprzowiny lasagne trójwarstwowej – Olive&Flour Przepis, który mnie najbardziej zaskoczył ...

dawno temu

Bóle wątroby - co robić?

... . Poza tym zrezygnuj z cukru i wieprzowiny oraz pokarmów powodujących wzdęcia. Aby odciążyć wątrobę od nadmiernej pracy staraj się ograniczyć spożycie alkoholu. Lekka dieta Godne polecenia ...

dawno temu

Rozgrzewamy na słodko, na ostro, na kwaśno

... . Następnie zmniejszamy ogień prawie na minimum, dodajemy cebulę i paprykę i dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory i dusimy dalej pod przykryciem, aż te zmiękną i się rozpadną. Następnie dodajemy ... dodajemy warzywa do mięsa i ...

dawno temu

Jak zrobić bigos, pyszny bigos?

... bez przykrycia. Po tym czasie przykryj ją i duś. Krok 2 A teraz świeża kapusta. Poszatkuj ją, wygnieć z łyżką soli, włóż do garnka z wrzątkiem i gotuj przez kwadrans bez przykrycia. Krok 3 By powstał ... pyszny bigos, musisz dodać posiekaną ...

dawno temu

Detoksykacja - wewnętrzne sprzątanie organizmu

... oraz wysoko przetworzone produkty. Trzeba również ograniczyć spożywanie soli, ostrych przypraw oraz napojów gazowanych, a także wykluczyć wieprzowinę i wołowinę. 24391 Kolejny krok to spożywanie ...

dawno temu

Droższa dieta = mniejsze porcje

... które lądują w koszyku osoby zdrowo się odżywiającej są droższe niż bułka, batonik i kawałek wieprzowiny. W Hiszpanii, przeprowadzono badania, które porównały wartość zakupów osób zdrowo się odżywiających ...

dawno temu

Świąteczne potrawy, dzięki którym schudniesz!

... . Jeżeli stawiasz na stole pieczone mięso, zamiast wieprzowiny wybierz wołowinę. Zawiera ona mniej tłuszczu, za to jest bogata w niacynę, sód i potas. Jeszcze lepszym wyborem będzie indyk ...

dawno temu

Dodajemy smaku – galeria przypraw

... mięsnych np. wieprzowiny, czy dziczyzny. Może także służyć jako składnik kiszonek. Szafran– mający zastosowanie przede wszystkim do sosów, zup i potraw z ryżu. Posiada charakterystyczny, ostry, korzenny ...

dawno temu

Aromatyczny pasztet – jak go przyrządzić?

... się tej wcale nietrudnej sztuki kucharskiej. Pasztet możemy przyrządzić np. z wołowiny, czy wieprzowiny, ale może to być także dziczyzna. Sprawdź się także wątróbka, ale należy wtedy pamiętać ...

dawno temu

Gęsina – najlepsza wśród drobiu? O wyższości gęsiny nad innymi rodzajami mięs

... kalorycznych mięs. W porównaniu z innymi rodzajami mięs zawiera niewiele tłuszczu, bo tylko 3-5%, jest chudsza nawet od cielęciny, a również od wieprzowiny, która zawiera aż 30% tłuszczu. Gęsi tłuszcz ...

dawno temu

Rozgrzewające potrawy – część I

... i soczewicę namaczamy i zostawiamy na noc. Wołowinę dokładnie obieramy ze ścięgien i błon, kroimy w niedużą kostkę i podsmażamy na masełku. Następnie dodajemy do mięsa groch i soczewicę i całość dusimy ... na niewielkim ogniu przez około 10 ...

dawno temu

Jędrne ciało na gwiazdkę

... . Jeśli chcesz mieć jędrne ciało, dbaj, by dostarczać mu nienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Wieprzowinę słodycze i chipsy zastąp warzywami, owocami i rybami. Do tego nasiona, ziarna zbóż, oleje roślinne i 2 litry wody dziennie – oto ...

dawno temu

Kebab - przysmak, który przygotujesz w domu

... cebulekoperekchlebki pita800 g wieprzowiny lub cielęcinyjogurt naturalnyostry ketchup,olejczosnekzioła prowansalskiepapryczkę chiliprzyprawę do kebaba Krok 1 Pokrój mięso na kebaba w cienkie paseczki. Dodaj do niego 3 ...

dawno temu

Zupa mięsna - jak ją zrobić?

... . Podlej mieszankę wodą i duś tak długo, aż mięso będzie miękkie. Krok 4 Teraz włóż pozostałe warzywa, wlej bulion i dopraw do smaku. 
 Krok 5 Ta pyszna zupa mięsna powinna się dusić około pół ... godziny. Krok 6 Po tym czasie dorzuć jeszcze ...

dawno temu

Najskuteczniejszy sposób na jędrną skórę

... mnóstwo informacji dotyczących korzyści płynących ze spożywania wywaru z kości zwierzęcych (może to być kurczak, wołowina, jagnięcina, dziczyzna, indyk, wieprzowina itd.). Istnieje także wiele sposobów ...

dawno temu

Bezmięsny poniedziałek

... obowiązkowo powinny włączyć do swojej diety mięso ryb. Warto zaś ograniczyć wieprzowinę, która zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie przyczyniających się do rozwoju chorób serca ...

dawno temu

Jak długo przechowywać żywność?

... na zatrucie siebie i swoich bliskich. surowa wołowina: w lodówce 3-5 dni, w zamrażalniku 6-12 miesięcysurowa wieprzowina: w lodówce 3-5 dni, w zamrażalniku 4-6 miesięcysurowa jagnięcina: w lodówce ...

+ Pokaż więcej