STOP! dla monotematycznych sałatek

... do ostudzenia. Świetnie sprawdza się do wszelkiego rodzaju „lekkich” sałatek na bazie sałaty i pomidorów, a także do wszelkiego typu sałatek z serami (np. z serem kozim, fetą, czy cheddarem). Sos włoski 100 ... jednak smakuje z mozzarellą i ...

dawno temu

Łączenie pokarmów

... znajdziecie podstawowe zasady łączenia i niełączenia pokarmów. Dieta niełączenia produktówOgórek i pomidor- zawarty w ogórku enzym askorbinaza niszczy bogate pokłady witaminy C znajdujące ... się w pomidorze. Zasada niełączenia dotyczy warzyw z ...

dawno temu

Żółty – kolor lata

... pokarm matki to siara – jej silnie żółte zabarwienie to efekt dużej koncentracji karotenoidu. Gdzie szukać karotenoidu? w marchewce,w pomidorach,w pomarańczach. Karotenoid podobnie jak inne ... fitoskładniki nie może być gromadzony w organizmie ...

dawno temu

Poznaj rewolucyjną dietę, dzięki której można stracić 7 kilogramów w ciągu 7 dni!

... pyszne smoothie – wystarczy je zblendować w mikserze. Piąty dzień diety 58160 W dniu piątym możesz zjeść jedną filiżankę ryżu na obiad i 5 dużych pomidorów. Pomidory możesz jeść na surowo, podduszone ...

dawno temu

Wady i zalety diety kapuścianej. Poznaj efekty oraz przykładowy jadłospis

... posiadającym wielkie bogactwo witamin i wszelkich minerałów. Najlepiej, gdy ugotujesz sporą porcje zupy kapuścianej, aby wystarczyła na kilka dni. Składniki na zupę: 1 główka kapusty; 5 pomidorów; 2 ... kapustę, a pozostałe warzywa pokrój w ...

dawno temu

Egzotyczny owoc

... razy więcej likopenu niż pomidory, a także 10 razy więcej karotenu od marchwi. Co więcej, zawarte w przepękli witaminy i minerały są łatwo przyswajalne. Ostatnio doszukano się działania ...

dawno temu

Owoce i warzywa dla diabetyków

... , truskawka, żurawina.Warzywa I grupy: brokuły, cykoria, kalafior, ogórek, pomidor, rzodkiewka, sałata, szczypiorek, szpinak, szparagi.Owoce II grupy(o zawartości 5-10% węglowodanów): agrest, ananasy ...

dawno temu

Jak gotować warzywa?

... tu o marchewce, pomidorach, papryce, dyni, brukwie czy pietruszce. Gotowanie kukurydzy w kolbachWiele osób ma niedobry zwyczaj solenia wody, w której znajdują się kolby. To błąd. Kukurydza wtedy ...

dawno temu

Lekkie letnie przekąski

... marchew 27 kcal ogórek 13 kcal papryka czerwona 28 kcal pomidor 15 kcal rzodkiewka 14 kcal sałata 14 kcal szpinak 16 kcal Wartość kaloryczna wybranych owoców w 100 g: ananas 54 kcal arbuz 36 kcal ...

dawno temu

Letnie przegryzki czyli jedz i chudnij!

... kapusta biała 29 kcal marchew 27 kcal ogórek 13 kcal papryka czerwona 28 kcal pomidor 15 kcal rzodkiewka 14 kcal sałata 14 kcal szpinak 16 kcal Wartość kaloryczna wybranych owoców w 100 g: ananas ...

dawno temu

Co jeść, by utrzymać sprawność umysłową?

... , kurczak, chuda wołowina.Odradzane: spaghetti, pizza, frytki, kanapki z masłem kakaowym, herbatniki.Kolacja Zalecane: łosoś lub inna ryba z rusztu, zielone warzywa, pomidory, owoce.Odradzane: smażone na tłuszczu befsztyki, pieczone ziemniaki ...

dawno temu

Co jeść a czego nie jeść? Dylematy karmiącej mamy

... można powoli urozmaicać wprowadzając stopniowo nowe pokarmy. Po trzecim miesiącu życia dziecka można spokojnie sięgać po pomidory, ogórki, a w dalszym okresie po wołowinę, sery i niektóre ryby. ...

dawno temu

Duszone warzywa na zdrowie

... Aby zrobić obiad dla wegetarian umyj cukinię i pokrój ją w kostkę. Krok 2 Podsmaż ją na rozgrzanym oleju 7 minut. Krok 3 Usuń skórkę z pomidorów (zrobisz to polewając je wrzątkiem), a następnie ...

dawno temu

Pasta włoska

... sposobu ich gotowania. Innym ważnym składnikiem włoskich past są warzywa. Kiedy zamierzasz zrobić sos bolognese albo makaron z tuńczykiem, zdecyduj się na świeże pomidory albo pomidory w puszce. Użycie ... przecieru może spowodować, że nasze ...

dawno temu

Kuchnia afrykańska

... to przede wszystkim przyprawy i zioła. Kuchnia marokańskaKuchnia Maroka stanowi wypadkową wpływów śródziemnomorskich i arabskich. Przynależą do niej takie składniki, jak: oliwki, pomidory, cukinie, cytrusy ... oraz 200 g pokrojonych pomidorów z ...

dawno temu

Dieta dla zestresowanych

... czerwonej soczewicy, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól, 3 pomidory, 3 łyżeczki wiórków kokosowych, 1/3 łyżeczki curry, ząbek czosnku, 1/3 łyżeczki kurkuma, szczypta chili, sok z cytryny ... do smaku. Podsmaż  soczewicę z przyprawami na oleju, zalej ...

dawno temu

Jak powinien odżywiać się biegacz amator?

... i jego przetworów, ryb, kapusty, szpinaku, brukselki czy suszonych owoców. Od września do kwietnia warto wspomagać organizm witaminą D, która ułatwia przyswajanie cennego minerału. Jeśli właściwie ...

dawno temu

Produkty zakazane w ciąży

... ogromne pokłady witaminy A, co może grozić jej przedawkowaniem oraz mnóstwo cholesterolu. Niepasteryzowane mleko oraz jego przetwory (sery pleśniowe, feta, mleko kozie i owcze) są w czołówce ...

dawno temu

Pokrzywa – zdrowe ziółko na wiosnę

... może być stosowana jako lek wspomagający przy leczeniu niedokrwistości. Ze względu na bogaty zestaw witamin i soli mineralnych przetwory z pokrzywy można stosować dla wzmocnienia odporności organizmu. Szczególnie ...

dawno temu

Błonnik – piling dla jelit

... foodach. Nie ma go też w czerwonym mięsie, przetworach, mleku, jajach, maśle, oleju i pozostałych produktach tłuszczowych. Błonnik wchodzi jedynie w skład błon komórkowych roślin. W związku ...

dawno temu

SUBSTANCJE PRZYSPIESZAJĄCE ODCHUDZANIE

... , ryby a w nieco mniejszej ilości drób) oraz przetwory mleczne. Działanie karnityny stymulują kwasy z grupy omega3. • Chrom - pierwiastek regulujący poziom glukozy we krwi. Zapobiega wahaniom cukru ...

dawno temu

Co wybrać? Cukier brązowy, trzcinowy, słodzik, miód? Co będzie najzdrowsze?

... stosować do soków lub przetworów owocowych. Ten naturalny słodzik jest dostępny w formie suszonych zielonych liści, białego proszku ( wyciąg ), tabletek oraz płynu ( uwaga na specyficzny zapach ...

dawno temu

Przepis na tani obiad

... ziemniaków,6 jajek,½ kg pomidorów,1 śmietany,1 cebuli,1 młodej kapusty,włoszczyzny,1 porcji rosołowej,koperku,soli,pieprzu.Sposób przygotowania: Na bazie porcji rosołowej gotujemy lekki rosołek ... przyrządzamy pomidory ze śmietaną i cebulką. ...

dawno temu

Kuchnia hiszpańska

... produktów, które często są w niej wykorzystywane. Wymienić tu trzeba przede wszystkim rozmaite owoce morza i ryby, pomidory, paprykę, ziemniaki, fasolę, kukurydzę, cukinię, truskawki, a wśród ziół tymianek ... poprzez dodanie do niej pomidorów, ...

+ Pokaż więcej